Χθες αργά το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) περί της αίτησης του ομίλου «Iberdrola – Ρόκας» για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά Λέσβος, Λήμνος και Χίος.
Ακρόαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του οργάνου είχαν ζητήσει μέχρι χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εκπρόσωποι της λημνιακής παροικίας στην Αθήνα και μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών της Χίου «Πολίτες και Ανεμογεννήτριες».
Δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι χθες το μεσημέρι αν εκπρόσωπος από φορέα της Λέσβου είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει παρέμβαση στη συνεδρίαση.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία δεν εκτιμάται να εκδοθεί πριν από το τέλος του Απριλίου. Το ΚΑΣ διατηρεί τη δυνατότητα να απορρίψει αίτημα του ομίλου για τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμα και με το αιτιολογικό της οπτικής επιβάρυνσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Η δυνατότητα αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, διότι σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, πάρα πολλές από τις θέσεις που έχουν επιλεγεί για τοποθέτηση ανεμογεννητριών, έχουν απορριφθεί από τις τοπικές εφορίες Αρχαιοτήτων και για λόγους οπτικής επιβάρυνσης των μνημείων.
Αρνητικές εισηγήσεις
Ειδικότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην όποια απόφασή του, είτε είναι θετική είτε θέσει περιοριστικούς όρους, θα λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις από την ενοποιημένη Εφορία Κλασσικών, Προϊστορικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λέσβου, από την Εφορία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Χίου και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, και οι τρεις προαναφερόμενες γνωμοδοτικές εισηγήσεις χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο αριθμό των σημείων που έχει προτείνει ο όμιλος «Iberdrola – Ρόκας» για το στήσιμο των ανεμογεννητριών, ως ακατάλληλα.
Μάλιστα, η μία τουλάχιστον εισήγηση έχει σαφή αρνητική τοποθέτηση για το σύνολο του έργου και ενδεχομένως (χωρίς να έχει διασταυρωθεί) αυτό να συμβαίνει και σε ακόμα μία από τις τρεις εισηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δε θα αποτελέσει έκπληξη αν η απόφαση του ΚΑΣ βρίσκει σε πολλά σημεία αντίθετες τις εισηγήσεις των τοπικών υπηρεσιών.
Υπέρ και κατά
Επιπροσθέτως, στην κρίση τού ΚΑΣ θα έρθουν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βάσει της οποίας γνωμοδοτεί θετικά για την επένδυση, καθώς και οι θετικές παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λέσβου και Χίου.
Αρνητικά τοποθετήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου, το οποίο είναι και το μόνο που έλαβε απόφαση για το θέμα. Για το λόγο αυτόν, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, είχε ζητήσει να πραγματοποιήσει παρέμβαση στο ΚΑΣ.
Ο ίδιος δήλωσε στο «Ε»: «Θα μεταφέρω στο ΚΑΣ την αρνητική για το έργο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλες τις αποφάσεις των φορέων της Λήμνου.
Θα τεκμηριώσω επίσης πως πρόκειται για ένα έργο "φαραωνικού" χαρακτήρα, που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στις προστατευόμενες περιοχές της Λήμνου. Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ενάντια των βιομηχανικών παρεμβάσεων στο νησί μας.
Θέλω να πιστεύω πως οι τοπικές Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, αλλά και το ΚΑΣ, θα σταθούν αντικειμενικά απέναντι στο ζήτημα και θα συνυπολογίσουν τη ζημιά που θα συντελεστεί σε σχέση με το ελάχιστο πραγματικό όφελος από την επένδυση».
Με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» τάσσεται ενάντια στην επένδυση και υποστηρίζει πως «μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε σε κυβερνήσεις, αυτοδιοικητικούς άρχοντες και "επενδυτές" το σεβασμό στη ζωή μας».
Τέλος, υπόμνημα για τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου κατέθεσε η υποψήφια περιφερειάρχης Αγλαΐα Κυρίτση, ενώ στη συζήτηση είχε προγραμματίσει να παρευρεθεί και ο βουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.