Ως γνωστόν οι ανάγκες έργων υποδομής στην Ικαρία αφορούν πολλούς τομείς που σχετίζονται με την οδοποιία, την διαχείριση των απορριμμάτων, τους βιολογικούς καθαρισμούς κ.λ.π.
Η προσπάθεια δρομολόγησης των έργων αυτών είναι συνεχής.
Η εξέλιξη τριών από τα μεγάλα έργα της Ικαρίας με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, που αφορά τα δύο λιμάνια και το υδάτινο φράγμα στα Αρνοπέζια, έχει ως εξής:
1. Εκβάθυνση Λιμένα Ευδήλου:
Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, βάσει του χρονοδιαγράμματος.
2. Υπήνεμος μόλος Λιμένα Ευδήλου και η Επισκευή του λιμενοβραχίωνα του Λιμένα Αγίου Κηρύκου:
Τα δυο αυτά μεγάλα έργα, έχουν συμπεριληφθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Όπως με διαβεβαίωσε ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ( Vassilis Kikilias ), η κατασκευή των δυο αυτών έργων θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα.
3. Φράγμα στα Αρνοπέζια.
Ένα εμβληματικό έργο για ολόκληρη την Ικαρία.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω μεγέθους του έργου και συνδρομής στο Δήμο, ανατέθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού.
Εκκρεμούν όμως οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων στον χώρο που θα γίνει το φράγμα, και που αποτελούν ευθύνη του Δήμου Ικαρίας.
Ο κ. Δήμαρχος με ενημέρωσε ότι το θέμα έχει ανατεθεί σε Δικηγορικό γραφείο στην Σάμο.
Θα πρέπει όμως να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από το Δήμο, με συνεχείς παρεμβάσεις, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εκτέλεση του έργου.
Σήμερα επισκέφθηκα εκ νέου τη θέση που θα εκτελεσθεί το φράγμα, μαζί με τον τέως Έπαρχο Ικαρίας κ. Π. Γενούζο, που είχαμε ξεκινήσει και δρομολογήσει τις δύσκολες προσπάθειες εντάξεως του έργου, σε συνεργασία και με τον τέως Δήμαρχο κ. Ν. Καλαμπόγια.