Μετατροπή του Παλαιού Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας σε Αρχαιολογικό Μουσείο
Το κτίριο σχεδιάσθηκε από τον Βέλγο αρχιτέκτονα Ντιπρέ και κατασκευάστηκε το 1925.
Εντάσσεται στην κυρίαρχη μορφολογία μνημειακών νεοκλασικών σχολείων που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεοκλασικά σχολικά κτίρια που διασώζονται σήμερα. Τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε επειδή είχε θεμελιωθεί σε μπαζωμένο έδαφος. Οι αρχιτέκτονες Χρήστος Φλώρος και Στάθης Μπουμπιώτης που σχεδίασαν την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε μουσείο σύγχρονων προδιαγραφών, υποστήριξαν την ιδέα της ανακατασκευής και της ανάδειξης της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής του σχολείου.
Πραγματοποιήθηκαν ήπιες εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επεμβάσεις για να καταστεί το σχολικό κτίριο ένα λειτουργικό μουσείο, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του. Το κατεδαφισμένο τμήμα ανακατασκευάστηκε με θεμελίωση σε υγιές έδαφος και έτσι προέκυψε ένα υπόγειο.
Το ανακατασκευασμένο τμήμα έχει φέρουσα λιθοδομή σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα και διαχωρίζεται με σεισμικό αρμό από το υφιστάμενο τμήμα. Επιλύθηκε με επιτυχία η αποφυγή οποιασδήποτε αλλοίωσης της ενιαίας όψης από αυτόν τον αρμό. Το διαμορφωμένο έδαφος του περιβάλλοντος χώρου μπροστά από τη νότια όψη (όψη της κυρίας εισόδου) βρίσκεται σε στάθμη περίπου 3,20 μ. κάτω από τη στάθμη του ισογείου, ενώ διαμορφωμένο έδαφος του περιβάλλοντος χώρου μπροστά από τη βόρεια όψη του κτιρίου βρίσκεται στην ίδια περίπου στάθμη με αυτήν του ισογείου. Έτσι η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο ισόγειο γίνεται από τη βόρεια πλευρά.
Το κτίριο έχει εμβαδόν 997 τ. μ. Στο ισόγειο περιλαμβάνονται:
- Εκθεσιακοί χώροι (στο δυτικό τμήμα του),
- Χώροι εξυπηρέτησης κοινού και χώρος πολλαπλών χρήσεων (στο ανατολικό τμήμα του)
Στο υπόγειο περιλαμβάνονται Εργαστήριο, Γραφείο, Αποθήκες αρχαιολογικού υλικού, βοηθητικοί χώροι και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.
Η Ικαριακή Ραδιοφωνία ευχαριστεί θερμά τον Αρχιτέκτονα Χρήστο Φλώρο για την εργασία του στην μετατροπή του κτηρίου σε ένα ιδιαίτερο στολίδι του νησιού μας που συμβάλλει καθοριστικά στην διάσωση της ιστορικής μνήμης, καθώς και για την παραχώρηση των στοιχείων της παρούσας δημοσίευσης.