Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αποστόλου: 433 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

Αποστόλου: 433 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

by ikariaki.gr
1 views

Την υλοποίηση του μέτρου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη τύπου.

 

Με την υλοποίηση του μέτρου αυτού, ξεκινά όπως επεσήμανε ο Βαγγέλης Αποστόλου, μια στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι είναι μια στρατηγική επιλογή του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, αφορά περίπου 20.000 με 25.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια την λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε χαρακτηριστικά: Μακάρι η Ελλάδα να γίνει ένα βιολογικό περιβόλι και έτσι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν με την υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, τα δομικά μειονεκτήματα, όπως ο μικρός κλήρος και το ανάγλυφο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, βασικό χαρακτηριστικό του μέτρου είναι η διαφάνεια, καθώς όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα απλοποιηθεί κάθε διαδικασία, ενώ το πρόγραμμα επιτρέπει την αξιοποίηση εκτάσεων σε κατοικημένες περιοχές, αστική και περιαστική γεωργία-κτηνοτροφία και παράλληλα δίνει λύσεις για ζητήματα που είχαν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις πολυκαλλιέργειας.

Με αυτό το μέτρο, και νέες καλλιέργειες μπορούν να πάρουν βιολογικό πρόσημο, όπως ροδιά, συκιά, ακροδρυά, ακτινίδιο, αβοκάντο, μικρόκαρπες δάσους, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο και πατάτες. Μέσα στο 2017 θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Όσον αφορά στην απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το 2016, το τελικό ποσοστό άγγιξε το 16%, πάνω από 620 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2017 θα προκηρυχθούν δράσεις και μέτρα του που αφορούν στην κατάρτιση των νέων αγροτών, στην μεταποίηση και στα σχέδια βελτίωσης.

Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα, των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών. Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες. Με τις πληρωμές του 2016 κάναμε και ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάγκα στον αέρα, καταβάλλοντας στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις, ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008, 3,7 δισ. είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειαςΣε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Μέτρο 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020, σας ενημερώνουμε τα εξής:

  1. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.
  2. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.
  3. Υπάρχουν τα ακόλουθα Υπομέτρα και δράσεις:

Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:

-Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

-Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:

-Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

-Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

  1. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος Πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (δράση 11.2.1).
  2. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος Πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο Μέτρο που θα προκηρυχθεί.
  3. Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.
  4. To Μέτρο είναι συμβατό και με άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.
  5. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι 30/11 εκάστου έτους.

Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί, το συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε τετρακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (443.000.000) ευρώ και αφορά δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική συμμετοχή).

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα 2 Υπομέτρα ως εξής:

Υπομέτρο 11.1 : 100.000.000 ευρώ

-Δράση 11.1.1: 66.000.000 ευρώ

-Δράση 11.1.2: 34.000.000 ευρώ

Υπομέτρο 11.2 : 343.000.000 ευρώ

-Δράση 11.2.1: 183.000.000 ευρώ

-Δράση 11.2.2: 160.000.000 ευρώ

Το μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 75-85% ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής, όπως ορίζεται στα στοιχεία α), β), γ), και δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.

Προκειμένου η εφαρμογή του Μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ⁿ Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:

  1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά, από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
  2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσων αφορά:την ιδιότητα του ενεργού αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ), την ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερόμενου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ), την έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣ), τον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ), κ.α..
  3. Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.
  4. Ο Γενικός Γραμματέας ΑΠ&ΔΚΠ εκδίδει Απόφαση Ένταξης με το σύνολο των δικαιούχων.
  5. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).

Πηγή:ΕΡΤ- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue