Στον «πάγο» μπήκε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στο νομό Σάμου και μάλλον δεν ήταν αιφνιδιασμός, αφού συνολικά στο χώρο του αθλητισμού, παρουσιάζονται σειρά προβλημάτων, που δεν είναι της παρούσης, να αναλυθούν στο σύνολό τους.
Βασικά στοιχεία για την τέλεση αγώνων σε κάποιο γήπεδο, είναι οι διαστάσεις του, η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, η κατάσταση των αποδυτηρίων, η ύπαρξη εξοπλισμένου με συγκεκριμένες προδιαγραφές ιατρείου, ή η στάθμευση και φυσικά εύκολη πρόσβαση ασθενοφόρου. Προφανώς και άλλα θέματα όπως η περίφραξη, η κατάσταση της κερκίδας (αν υπάρχει – μιλάμε για ερασιτεχνικές κατηγορίες). Όλα αυτά έχουν ένα κόστος, το οποίο για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, αντιγράφουμε από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Λέσβου
«Προϋποθέσεις.
Ο κ. Ψαρρόπουλος κατέθεσε στο Δ.Σ. τής Ε.Π.Σ. Λέσβου ότι αν φτιαχτούν ιατρεία στα γήπεδα (με εξεταστικό κρεβάτι, με φιάλες και μάσκες οξυγόνου και με κολλάρα σκληρά και μαλακά), αν μπουν κιγκλιδώματα ανάμεσα στους οπαδούς της γηπεδούχου και αυτούς της φιλοξενούμενης ομάδας και αν προσθέσουν πυροσβεστήρες, μόνο τότε θα ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου. Σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει ιατρείο στο γήπεδο, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει ασθενοφόρο, πράγμα το οποίο ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Λ. χαρακτήρισε αδύνατο. Σύμφωνα με προϋπολογισμό της Ε.Π.Σ.Λ., χρειάζονται περίπου 40 με 50 χιλ. ευρώ (!) για να τακτοποιηθούν αυτά τα τρία ζητήματα και στα 26 γήπεδα της Λέσβου».
Ο ανελαστικός τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένοι όροι, οδήγησε αρκετές ΕΠΣ σε αναβολές αγωνιστικών και την ΕΠΣ Σάμου σε αναβολή όλης της διοργάνωσης.
Από άποψη αγωνιστικών χώρων, προφανώς τα γήπεδα του νομού δεν υστερούν, αντίθετα έχουν αρκετές ομοιότητες με γήπεδα άλλων περιοχών (επισυνάπτουμε φωτο) στα οποία διεξάγονται αυτή την περίοδο αθλητικές συναντήσεις, ενδεχομένως επειδή πληρούνται οι υπόλοιποι όροι.
Μια περιήγηση στις ιστοσελίδες των ΕΠΣ Αχαΐας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κοζάνης, Καβάλας, Λέσβου, Λήμνου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, μας βοήθησε να έχουμε πληρέστερη εικόνα.
Το συμπέρασμά μας: όπου φτωχός και η μοίρα του. Δεν έχεις αγροτικό γιατρό, δεν επαρκούν τα ασθενοφόρα για το νησί (εδώ ακόμα και η ύπαρξη του νοσοκομείου Ικαρίας, δεν έχει εξασφαλιστεί με σιγουριά), δεν έχεις λεφτά, δουλειές, εισοδήματα για να καλύψεις τις λειτουργικές απαιτήσεις του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ε τότε το κράτος σε υποχρεώνει να το γυρίσεις στην πρέφα και το τάβλι. Όχι δεν θεωρεί ότι το αφορά η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που στην τελική αποτελεί δικαίωμα των πολιτών που ήδη έχουν πληρώσει μέσω της φορολογίας τους για να έχουν (θεωρητικά πάντα) το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.
Θυμίζουμε παλαιότερη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΠΟ στο νομό, όπου τέθηκε το θέμα της χρήσης κονδυλίου από τον ΟΠΑΠ για την ασφαλιστική κάλυψη των αθλουμένων σε περίπτωση τραυματισμού, με αρνητική απάντηση.
Στον αντίποδα, ΕΠΣ που έχουν την οικονομική δυνατότητα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, όπως πχ η ΕΠΣ Πιερίας (δείτε http://acadimies.gr/site/
Τα γήπεδα του νομού (τουλάχιστον της Ικαρίας για τα οποία έχω προσωπική εικόνα, καθώς έχω παρακολουθήσει αγώνες) δεν υστερούν σε σχέση με άλλα που ανήκουν στη δύναμη άλλων ΕΠΣ.
Υστερεί ο τόπος σε χρήμα ιδιωτών για να στηρίξουν και άλλο τα σωματεία και τις υποδομές τους (και δυνατότητας εξεύρεσης πρόσθετων χορηγών) και υστερεί και σε ψήφους, γιατί σε άλλες περιοχές με μεγαλύτερα πληθυσμιακά δεδομένα, η ερμηνεία των νόμων και των κανονισμών (όχι μόνο στον αθλητισμό) γίνεται με πιο ανεκτική διάθεση, όπως και η βοήθεια ανταπόκρισης στους όρους των θεσμικών πλαισίων.
Φωτογραφία από τοπικό αγώνα στην Αχαϊα μεταξύ Πήγασος Μπεγουλακίου-Δόξα Παραλίας
Αχιλλέας Παπαδάτου-Πανοχθιακός (ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ)
Ραφτόπουλο-Φραγκίστα Ευρυτανία
Γήπεδο Ικάρου Πατέλα Αγίου Κηρύκου
Γήπεδο ΑΟΜεσαριάς στον Εύδηλο Ικαρίας
Νάσος Μπράτσος για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm – ikariaki.gr