Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Προστασία και την Υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) και την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας, την Παρασκευή 17/2 στον Αγ. Δημήτριο Ραχών.
Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.
Στη συνέχεια η Ηρώ Μανώλη ,μέλος του ΔΣ της ΕΔΓΙ, έκανε αναφορά στα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ, όπου κατά ένα μεγάλο βαθμό στην πράξη δεν εφαρμόζονται.
Η πρόεδρος της ΕΔΓΙ Πόπη Λάκκα ανέφερε τα εξής:
«Τα απανωτά και αποτρόπαια γεγονότα που αφορούν σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης και έρχονται στο φως(…) Έχουν κοινό παρονομαστή την αποποίηση της ευθύνης του κράτους στο κρίσιμο ζήτημα της παιδικής προστασίας(…)
Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, συνεχίζοντας αυτή των προηγούμενων, με οδηγό της επιταγές της Ε.Ε. προωθεί την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας(…)και δίνει δυνατότητα σε κάθε είδους ιδιώτες (ΜΚΟ, επιχειρηματίες, φιλανθρωπικά σωματεία, εκκλησία) να λειτουργούν Μονάδες Παιδικής Προστασίας(…)έχει αποδεκατιστεί το προσωπικό στις υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών(…)η προστασία των παιδιών θεωρείται κόστος(…)
Να μπει ένα τέλος στην φτώχια, στην εξαθλίωση, στην κακοποίηση του παιδιού, στη σαπίλα και στην εμπορευματοποίηση των πάντων, για μια κοινωνία που το επίκεντρό της θα είναι το παιδί, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!
Από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας ο πρόεδρος Νίκος Κοτσαμπάς και ο αντιπρόεδρος Κώστας Φάκαρος έκαναν εκτενή αναφορά στο σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία. Μεταξύ άλλων είπαν:
«Για τους γονείς το σχολείο δεν είναι απλά ένα κτήριο, είναι το περιεχόμενο της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά και το περιεχόμενο των κοινωνικών σχέσεων που διαμορφώνονται(…)Τα 2 χρόνια της κρίσης και της πανδημίας μεγάλωσαν συνολικά τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Μεγάλωσαν τα άγχη, τα οικονομικά βάρη και η ανασφάλεια και αυτό έχει αντανάκλαση και στα παιδιά (…) Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, στην προσπάθειά τους να κοινωνικοποιηθούν, να βρουν το ρόλο τους στην ομάδα, έρχονται σε κόντρες, συγκρούσεις, διαμάχες. Αυτά τα περιστατικά συνήθως λύνονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών(…).Μέσα σε αυτό το κοινωνικό σύστημα το σχολικό περιβάλλον από την φύση του καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και την αντίληψη «ο θάνατος σου η ζωή μου», γεγονός που χρειάζεται να μας προβληματίσει(…).
Στη θέση του ανταγωνισμού πρέπει να μπαίνει η ομαδικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη. Στη θέση του ατομισμού να μπει η συλλογικότητα και στη θέση της αδιαφορίας για το τι συμβαίνει γύρω μας να μπει η οργανωμένη διεκδίκηση. Σε αυτή την υπόθεση σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων. Οφείλουμε στη θέση της καλλιέργειας κλίματος απειλής μαθητών από μαθητές να προτάσσουμε την αντίληψη ένας για όλους και όλοι για έναν».
Τέλος η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Ίσσαρη έκανε εκτενή παρουσίαση σχετικά με το «τι είναι σχολικός εκφοβισμός, τα κριτήρια και οι μορφές του, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι στη σχολική βία, για ποιους λόγους ένα παιδί αναπτύσσει εκφοβιστική συμπεριφορά, η αντίδραση στην εκφοβιστική συμπεριφορά, σημάδια που πρέπει να μας επιστήσουν την προσοχή, οδηγίες προς γονείς σε περιστατικά εκφοβισμού και την διαφορά πειράγματος vs bullying».
Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις που έγιναν από γονείς και εκπαιδευτικούς και αποφασίστηκε να επαναληφθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του νησιού (Αγ.Κήρυκος, Εύδηλος)
Ικαρία 21/2/23