« 2 χρόνια πανδημίας -Το κέρδος υπονομεύει το δικαίωμα μας στην υγεία – Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό ». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση της Τ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ, στις 17/2, στον Άγιο Κήρυκο, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Γαλανόπουλο, ιατρό στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μέλος της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ και στέλεχος του ΚΚΕ.
Στην εισηγητική ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων : « Η συζήτηση για τα ζητήματα της υγείας, για το χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την πρόταση του ΚΚΕ ήταν ανέκαθεν στην ημερήσια διάταξη για τους κομμουνιστές. Η διαμόρφωση άμεσα αιτημάτων στην πανδημία προς όφελος του λαού συνέβαλε καθοριστικά και στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έθεσε το κίνημα των υγειονομικών και συνολικά ο λαός. Τα αιτήματα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.α έχουν τη σφραγίδα του ΚΚΕ». Συνεχίζοντας επισήμανε ότι : «Για το αστικό κράτος η υγεία του λαού είναι κόστος. Στόχος του είναι η παροχή ενός μίνιμουμ πακέτου παροχών ίσα ίσα για να μπορεί να επιστρέφει ο εργαζόμενος για δουλειά, να αναπαράγει την εργατική του δύναμη και να μη διασαλεύεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μπροστά στο κέρδος δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Ούτε η υγεία του λαού».
Αναδείχθηκαν οι διαχρονικές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού, ενώ το σύνθημα « Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» που γράφτηκε, φωνάχτηκε και συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να γίνει πράξη, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο αν ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, παλέψει :
-
Για εξασφάλιση, από το κράτος, της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
-
Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
-
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.
-
Για αύξηση των εισακτέων στις Σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
-
Για κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας. Για ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.
-
Για ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Για πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.
-
Για ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
-
Για κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.
-
Για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, του υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.
-
Για πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με εκπροσώπους σωματείων και φορέων όπου:
Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, (Γ. Βιτσαράς) που εκτός από τις γνωστές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στο νησί, τονίστηκε η διεκδίκηση επιπλέον παιδιάτρων, γιατί ο ένας που υπάρχει αυτή τη στιγμή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες 1.000 και πλέον παιδιών.
Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων (Α. Γλαρού) τέθηκε το ζήτημα ότι στα σχολεία επί της ουσίας δεν έχουν παρθεί μέτρα για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών από το κράτος με την δικαιολογία ότι αυτά κοστίζουν. Δεν υπάρχουν καθαρίστριες. Ήταν τραγική η κατάσταση με την εικόνα των πλημμυρισμένων σχολείων με τους μαθητές να μην μπορούν να βγουν έξω. Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια δεν έχει γίνει. Επειδή δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα, παιδιά που πρέπει να πηγαίνουν στο ειδικό σχολείο, δεν πηγαίνουν.
Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων ο Φ. Καρούτσος αναφέρθηκε στο ότι «Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε μέτρα βελτίωσης της υγείας στο νησί. Ένας λόγος παραπάνω για εμάς λόγω επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Απέναντι σε όλες τις περικοπές και την επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση και οργάνωση στα σωματεία μας για να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας».
Από την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας, ο Ν. Λαρδάς τόνισε πως σε ότι αφορά τους εκλεγμένους με την Λαϊκή Συσπείρωση στην τοπική διοίκηση των νησιών έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις και έχουν κατατεθεί προτάσεις για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την συμβολή των δήμων και τις περιφέρειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της διάδοσης του COVID-19. Επισημάνθηκε επίσης η στάση των «Ανεξάρτητων» Διοικήσεων των δήμων και τις περιφέρειας που αποφεύγουν όπως ο «διάβολος το λιβάνι» να καταγγείλουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να στηρίξουν σε όσες κινητοποιήσεις διεκδικούν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας των νησιών μας, μέσα από ένα σύστημα υγείας που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν. Τέλος απεύθυνε έκκληση ώστε : «όσο το δυνατόν περισσότεροι, να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας στην κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας στα νησιά μας. Εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων των συνδικάτων και των εργαζόμενων στην υγεία».
Την επόμενη μέρα ο Γ.Γαλανόπουλος περιόδευσε, μαζί με κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο Νοσοκομείο στον Αγ. Κήρυκο, όπου συζήτησαν με γιατρούς και νοσηλευτές για την κακή κατάσταση της δημόσιας Υγείας και την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ.
Όλα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση, τα βάζουμε για συζήτηση μέσα στους μαζικούς φορείς, στα σωματεία, εκεί που μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα, να δυναμώσει ο προβληματισμός για τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα. Εκεί που μπορεί ο εργάτης να σταθεί δίπλα στον εργάτη και όλοι μαζί σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να σταθούν απέναντι από το σύστημα, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους και να βάλουν στο επίκεντρο τις δικές τους πραγματικές ανάγκες. Εκεί μπορεί να δυναμώσει και η συζήτηση ποια πολιτική αλλαγή χρειάζεται ο λαός. Κι αυτή βρίσκεται στην άλλη όχθη από τα κόμματα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στη λαϊκή πάλη που θα δυναμώσει και θα γκρεμίσει το αστικό κράτος και το σύστημά του και θα οικοδομήσει την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.
Μπαίνουμε μπροστά λοιπόν ώστε η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού να είναι υπόθεση της δικής του οργανωμένης πάλης, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, με πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό και τις ανάγκες του.
Η προοπτική αυτής της πολιτικής αλλαγής θα δυναμώνει, όσο δυναμώνει και γίνεται συνείδηση πως: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό». Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε! Συνεχίζουμε στηρίζοντας ενεργά την πανυγειονομική απεργία στις 23/2 και τα πανεργατικά συλλαλητήρια συνδικάτων και φορέων σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Ικαρία στις 26/2 στον Εύδηλο στις 7 μ.μ.