«Στου χορού τα βήματα…»
(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, πάτησαν «στα βήματα της παράδοσης» εξήντα Μακεδόνες χορευτές και μουσικοί κι άλλοι τόσοι Σαμιώτες, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016.
Μια αξέχαστη βραδιά και μια εκπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου γέμισε από όμορφες χορευτικές παρουσίες, που χάρισαν στιγμές γεμάτες παράδοση, λεβεντιά, χάρη και συγχρονισμό βημάτων. Η έκφραση μέσω του χορού, τόσο διαδεδομένη στην ελληνική κουλτούρα, έδειξε πως τελικά ο Έλληνας μπορεί και να συνεργάζεται, να ομορφαίνει τη ζωή του και τη ζωή των γύρω του, να κρατά τις μνήμες των προγόνων ζωντανές.
Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και Χορευτικός Όμιλος Σάμου. Μαζί τους και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ειρήνη» Χώρας Σάμου. Η χάρη και η λεβεντιά της Μακεδονικής κουλτούρας να σμίγουν αρμονικά με το φιλελεύθερο Σαμιώτικο πνεύμα. Μια αξιόλογη πολιτιστική σύμπραξη δύο περιοχών που ξέρουν να εκφράζονται με το σώμα, όσο και με το πνεύμα.
Η Μακεδονία στη Σάμο και η Σάμος στην καρδιά του ΒΑ Αιγαίου, κατέδειξαν πως σμίγουν τα βήματα και πως ανυψώνεται η καρδιά, με χορούς Μακεδονίτικους, Θρακιώτικους, Ηπειρώτικους και Θεσσαλικούς μα και Σαμιώτικους – Ικαριώτικους – Φουρνιώτικους. Οι φορεσιές και τα κεντίδια, τα στιβάλια και οι βράκες, οι πλουμιστές ποδιές και τα κεφαλομάντηλα, τα χαμόγελα και τα χρώματα, οι μουσικές και τα τραγούδια, οι χορευτές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μα και οι χοροδιδάσκαλοι που «δούλεψαν» ακούραστα για να στηθεί όλο αυτό. Από τον Χ.Ο.Θ ο Βασίλης Ιωαννίδης και η Ελεονόρα Κολτσιάκη, από τον Χ.Ο.Σ ο Ευθύμιος Ευαγγέλου και ο Φίλιππος Πυργιώτης.
Σε μια γιορτή πολιτιστικής σύμπραξης για την οποία απαιτήθηκαν μήνες προετοιμασίας προκειμένου αυτό το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά αψεγάδιαστο. Η «1η συνάντηση χορευτικών ομίλων στη Σάμο» ήταν μια αξιόλογη πρωτοβουλία και διοργάνωση του ΧΟΡ. Ο. Σ η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σάμου. Περιλάμβανε επίσης εξαήμερη φιλοξενία των Μακεδόνων χορευτών στα αξιοθέατα της Σάμου, επισκέψεις σε διάφορα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στήθηκαν και μικρά γλεντάκια με τοπικό χρώμα σε διάφορα χωριά.
Αξίζουν έπαινοι στον Χορευτικό Όμιλο της Σάμου που έφερε εις πέρας μια τόσο επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά και στο Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης που μας ταξίδεψε στις παραδόσεις της Θράκης και της Μακεδονίας-από τη χώρα του Αλεξάνδρου, στο νησί του Πυθαγόρα.
(φωτογραφικό υλικό: Αντώνης Ιατρού)