Από τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ηλιακά νησιά: σχέδιο για 60 πλωτά Μεγαβάτ στην Ιαπωνία
Τριάντα νησιά παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 60 Μεγαβάτ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι ιαπωνικές εταιρείες Kyocera και Century Tokyo Leasing στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011.
Εκτός από αυτό η πολύ πυκνή κατοίκηση της Ιαπωνίας, 125 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια έκταση τρεις φορές όσο η ελλαδική επικράτεια, καθιστά πολύτιμο το χώρο που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων ακόμα και σε υδάτινα σώματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια παρόμοια ιδέα. Η Σιγκαπούρη που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα ελεύθερων χώρων, ούσα η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 4,7 εκατ. κατοίκων σε έκταση μόλις 704 τετρ. χιλιομέτρων, πρόκεται να εγκαταστήσει πλωτά φωτοβολταϊκά.
Πλωτά φωτοβολταϊκά νησιά έχει παρουσιάσει ακόμα η εταιρεία Nolaris στην Ελβετία, ενώ αντίστοιχα συστήματα έχει παρουσιάσει η ισραηλινή εταιρεία Solaris Synergy, ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV με το σύστημα SUNdy, ενώ στην Ιταλία έχουν γίνει δοκιμές με πλωτά, περιστρεφόμενα φωτοβολταϊκά.
Η εγκατάσταση των ηλιακών νησιών στην Ιαπωνία καταρχάς θα γίνει σε πιλοτικό επίπεδο με δύο συστήματα. Ο πρώτος σταθμός ηλιακής ενέργειας θα κατασκευαστεί στην επιφάνεια της λίμνης Νισιχίρα και θα παράγει περίπου 1,7 μεγαβάτ ενέργειας, ενώ ο δεύτερος στην επιφάνεια της λίμνης Ντονγκπίνγκ και θα παράγει 1,2 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας. Τα 2,9 μεγαβάτ αρκούν για την ηλεκτροδότηση μεταξύ 450 και 1000 νοικοκυριών, σύμφωνα με τους ιθύνοντες.
Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε υδάτινες επιφάνειες αυξάνει την αποδοτικότητα καθώς η ύπαρξη νερού συμβάλλει στη φυσική ψύξη των συστημάτων.
Τα έργα θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015. Απώτερος στόχος των δύο εταιρειών είναι η κατασκευή 30 τέτοιων νησιών, συνολικής ισχύος 60 Μεγαβάτ.
Ρόλος της Century Tokyo Leasing θα είναι η χρηματοδότηση των έργων, ενώ η Kyocera θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση.
Σημειώνεται ότι η Kyocera λειτουργεί ένα ακόμα υπεράκτιο ηλιακό πάρκο ισχύος 70 Μεγαβάτ, που αποτελείται από 290.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στην επαρχία Καγκοσίμα.
Πηγή : www.econews.gr