Home Κοινωνία Απλές απαντήσεις για την Πνευμονική Ίνωση – Μια σιωπηλή πάθηση που “κόβει την ανάσα”

Απλές απαντήσεις για την Πνευμονική Ίνωση – Μια σιωπηλή πάθηση που “κόβει την ανάσα”

by ikariaki.gr
611 views

Η πνευμονική ίνωση είναι μια σοβαρή νόσος των πνευμόνων. “Ίνωση” πρακτικά σημαίνει “ουλή” στους πνεύμονες που είναι το βασικό όργανο της αναπνοής. Επομένως, θα συζητήσουμε για δημιουργία ουλής στους πνεύμονες και το πώς αυτό επηρεάζει την αναπνοή των ασθενών.

 

  • Άρα, τι είναι η πνευμονική ίνωση;

Ίνωση (ουλή) μπορεί να δημιουργηθεί συνήθως κατόπιν κάκωσης ή φλεγμονής  σε οποιοδήποτε ανθρώπινο ιστό ή όργανο. Στην περίπτωση του πνεύμονα, τα συνήθως λεπτά, δαντελωτά τοιχώματα των πνευμονικών κυψελίδων γίνονται σταδιακά παχιά, σκληρά και ουλοποιημένα.  Έτσι, ο πνεύμονας γίνεται πιο άκαμπτος, σκληρός και είναι λιγότερο αποτελεσματικός στην παροχή οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, η ακαμψία καθιστά πιο δύσκολη την έκπτυξη των πνευμόνων. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αναπνεύσετε, το οξυγόνο περνά δύσκολα στο αίμα και αυτό οδηγεί σε δύσπνοια.

 

  • Πώς προκαλείται η νόσος;

Υπάρχουν κάποιες γνωστές αιτίες πνευμονικής ίνωσης:

  • Το κάπνισμα
  • Η έκθεση σε τοξίνες όπως ο αμίαντος, η σκόνη άνθρακα ή το πυρίτιο (όπως π.χ. των εργαζομένων στη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα και αμμοβολής)
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Λοιμώξεις (π.χ. COVID)
  • Η χρόνια πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ουσίες στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, όπως η μούχλα
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός λύκος, το σκληρόδερμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ,το σύνδρομο Sjoegren, αγγειίτιδες και άλλα

 

Τέλος, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να εντοπιστεί η αιτία και γι’ αυτό λέγονται «ιδιοπαθής» πνευμονική ίνωση.

 

  • Πώς είναι να έχει κάποιος πνευμονική ίνωση;

Συνήθως, τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο ξηρό βήχα, και καθώς η νόσος εξελίσσεται, η δύσπνοια σε προσπάθεια γίνεται εμφανής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αντοχής στην άσκηση και τις εργασίες και να οδηγήσει σε καθιστικό τρόπο ζωής. Η παρατεταμένη κατάσταση σωματικής αδράνειας οδηγεί σε κακή φυσική κατάσταση, επιδεινώνοντας κι άλλο την αδυναμία και τη δύσπνοια. Για κάθε ασθενή, όμως, η πάθηση είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι παραμένουν σε σταθερή κατάσταση για χρόνια, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων και της γενικής υγείας. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πρόγνωση με βεβαιότητα, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνεργαζόμενοι στενά με την ομάδα των ιατρών σας.

 

  • Είναι συχνή πάθηση;

Eίναι δύσκολο να υπολογίσουμε τη συνολική συχνότητα της πνευμονικής ίνωσης  γιατί μπορεί να συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα που αναφέρονται παραπάνω. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (IPF) συγκεκριμένα, θεωρείται μια σπάνια ασθένεια, αλλά είναι πιο συχνή από όσο πιστεύαμε κάποτε, με έως και 207.000 άτομα να πάσχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 58.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες και επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών.

 

  • Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η υποψία για τη νόσο μπαίνει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ενώ σπανιότερα μπορεί να αποτελέσει τυχαίο εύρημα στο πλαίσιο άλλου ελέγχου. Οριστική διάγνωση μπαίνει με αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας και απαραίτητες είναι και οι λειτουργικές δοκιμασίες πνεύμονα που διενεγούνται από πνευμονολόγο. Είναι σημαντικό επιπλέον να αναζητηθούν ενεργά τα πιθανά αίτια της πάθησης.

 

  • Έχει θεραπεία η πνευμονική ίνωση;

Έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν στην πρόληψη περισσότερης βλάβης στους πνεύμονες, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της γενικής υγείας. Οι γιατροί σας μπορεί να συστήσουν φαρμακευτική αγωγή, οξυγονοθεραπεία, αναπνευστική φυσιοθεραπεία, μεταμόσχευση πνεύμονα ή/και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η θεραπεία, όμως, δεν μπορεί να διορθώσει τις ουλές στους πνεύμονες που έχουν ήδη εμφανιστεί. Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή επικοινωνία με τους γιατρούς σας, φροντίζοντας να μοιράζεστε νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, όπως αύξηση του βήχα ή δύσπνοια, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε μαζί για το καλύτερο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

 

  • Σε τι αφορά το ρευματολόγο η πνευμονική ίνωση;

Όπως ήδη αναφέραμε, μια κοινή αιτία της πάθησης είναι αυτοάνοσα νοσήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν. Συχνά οι ασθενείς είτε δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει την πλήρη εικόνα του αυτοάνοσου συνδρόμου, είτε δε δίνουν σημασία σε ενοχλήσεις και συμπτώματα που μπορεί, όμως, να συνδέονται με την πνευμονική ίνωση. Στην περίπτωση που η ίνωση αποτελεί εκδήλωση ενός γενικότερου αυτοάνοσου νοσήματος απαιτείται ειδική προσέγγιση και στενή συνεργασία πνευμονολόγου και ρευματολόγου για τη σωστή συνολική θεραπεία της.

Γιάννης Σοφιανός

Ρευματολόγος

Σάμος

τηλ.2273086970

Facebook https://www.facebook.com/IoannisSofianosRheumatologist

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue