ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗΣΑΜΟΣ: 10.00΄ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΙΚΑΡΙΑ: 12.00΄ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ |
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ
ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Να αποσυρθεί το εργασιακό έκτρωμα
Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες, άνεργοι, Νέες και Νέοι,
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο εργασιακό τερατούργημα που ισοπεδώνει τα όποια εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει χτυπώντας ανελέητα όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής οικογένειας. Συνεχίζει και εντείνει την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση της μετά το εργασιακό έκτρωμα του Βρούτση, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.
Με το νόμο αυτό καταργεί την κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο, μετά από 135χρόνια αγώνων και 101χρόνια από την καθιέρωσή του. Καταργεί τη βάση πάνω στην οποία υπολογίζεται ο μισθός, το μεροκάματο, η υπερεργασία, η υπερωρία, τα δώρα, τα επιδόματα κ.α.
Φέρνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, 10ωρη και 12ωρη δουλειά χωρίς πληρωμή υπερωριών με τη δήθεν διάθεση ρεπό. Έτσι δεν θα ξέρεις αν θα πληρωθείς τα 10ωρα και 12ωρα που δούλεψες όσο και αν κρατάς ημερολόγιο. Αυτό που οι εργοδότες έκαναν παράνομα δλδ τις απλήρωτες υπερωρίες το κάνει νόμο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πχ θα δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα 10ωρα και 12ωρα στη φουλ σεζόν και υποτίθεται ότι ο εργοδότης θα τους πληρώνει και ασφαλίζει μέρες και ώρες μετά που θα είναι κλειστό το ξενοδοχείο. Μας δουλεύουν δηλαδή!
Από την μια ο εργαζόμενος θα δει το οικογενειακό πρόγραμμά του να τινάζεται στον αέρα όπως και ο ελεύθερος χρόνος του και από την άλλη πολλές φορές ο χρόνος εργασίας θα ξεπερνά τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες φθορές στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Ξεκινώντας να πας για δουλειά δεν θα ξέρεις αν θα δουλέψεις για λίγες ώρες ή αν θα δουλεύεις 12ωρα μέχρι και 13ωρα, όπως προβλέπει η Κοινοτική οδηγία 88/2003 που φτάνει μέχρι και 78ώρες εργασία τη βδομάδα και διευθετεί το χρόνο εργασίας, όπως και οι προηγούμενες.
Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι ο νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και μπορεί να ζητήσει εκείνος τα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς είναι για γέλια γιατί όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός που καθορίζει το ωράριο εργασίας σε μια επιχείρηση και ότι το αποκλειστικό κριτήριο είναι το κέρδος του εργοδότη. Αυτός κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και αυτός κόβει τις φέτες ανάλογα με το συμφέρον του και χρησιμοποιώντας το φόβητρο της απόλυσης.
Ο εργαζόμενος με το νόμο αυτό θα έχει και μικρότερο εισόδημα. Μέχρι τώρα όσοι έκαναν υπερωρίες «μπάλωναν» κάποιες αναγκεμένες τρύπες εξόδων. Τώρα δεν θα πληρώνετε αυτές τις υπερωρίες αλλά υποτίθεται ότι ο εργοδότης μετά από πολλούς μήνες θα του δίνει ρεπό, άδεια ή λιγότερες ώρες δουλειάς. Μειώνει, τέλος, την αμοιβή της υπερωρίας πάνω από τις 120 κατά το μισό 50%, ενώ μεγαλώνει το ετήσιο όριο υπερωριών από 120 σε 150 και βάλε.
Καταργεί την Κυριακή Αργία και την γενικεύει σε περισσότερους κλάδους. Προωθεί την τηλεργασία χωρίς όρια.
Απελευθερώνει τις απολύσεις, ενώ λέει πως δήθεν προστατεύει από αυτές. Κανένας εργοδότης δεν χρησιμοποιεί τον πραγματικό λόγο απόλυσης. Ο λόγος που επικαλούνται περισσότερο είναι αυτός της τάχα μειωμένης απόδοσης και φτάνουν ν’ απολύουν όχι μόνο όποιον αντιστέκεται αλλά ακόμα και εγκύους. Τώρα θα απολύουν ακόμα πιο ελεύθερα αφού ακόμα και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση ότι είναι άκυρη η απόλυση δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω τον εργαζόμενο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Καταργεί τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, τις μετατρέπουν σε «ανεξάρτητη αρχή» και βάζει επικεφαλής τους ανθρώπους των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων κλπ.
Καθιερώνει απλήρωτο διάλειμμα και απλήρωτη «επιφυλακή» αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ωράριο εργασίας και την απλήρωτη εργασία.
Ορθώνει νέα εμπόδια στην απεργία και χτίζει τείχος κατά της συνδικαλιστικής δράσης καθιερώνοντας προσωπικό ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων της επιχείρησης έτσι ώστε να δουλεύει η επιχείρηση και να χάνει σημαντικά η δύναμη-όπλο της απεργίας και των εργαζομένων. Υποχρεώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην απόφαση ενός σωματείου για απεργία, εκλογές κλπ δίνοντας τη δυνατότητα επέμβασης της εργοδοσίας στους εργαζόμενους και ελέγχου της ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δήθεν διαμαρτύρεται και ανεβαίνει στα κάγκελα για το αντεργατικό νομοσχέδιο και τη διευθέτηση εργασίας. Όταν όμως ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά αντίθετα το 2017 συμπλήρωσε αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο επιβάλλοντας το 12ωρο εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς και μάλιστα με ατομικές συμβάσεις, ενώ το 2016 απέρριψε τα αιτήματα και την πρόταση νόμου 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έλεγε τους αγώνες και τις απεργίες «γελοιότητες», που τόσο καιρό δεν έβλεπαν κάτι κακό στο αντεργατικό έκτρωμα και δεν είχαν πει τίποτα για την κατάργηση της κατάκτησης του αιώνα (το 8ωρο), έφτασαν στο σημείο να βρίσκουν και «θετικά σημεία» σ’ αυτό το τερατούργημα. Η προσπάθεια διάσπασης του Απεργιακού μετώπου που επιδίωκε με την κωλυσιεργία να αποφασίσει απεργία όχι μόνο δεν πέρασε αλλά ξεγυμνώνει πλήρως το ρόλο της ως δεξί χέρι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας και μας πεισμώνει για δυνάμωμα και κλιμάκωση της δράσης και των αγώνων.
Δεν περιμένουμε κανέναν από αυτούς να σταθούν στο πλάι μας. Τους μάθαμε όλους. Είναι όλοι κομμάτια του ίδιου μηχανισμού του συστήματος που στόχο έχουν να ξηλώνουν κομμάτι-κομμάτι την κάθε κατάκτηση και δικαίωμά μας για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει απαντάμε με πόλεμο! Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Να μην επιτρέψουμε το σκοτάδι που ονομάζουν πρόοδο, εκσυγχρονισμό και κανονικότητα να μπει στη ζωή μας. Κανένας συμβιβασμός και αναμονή. Να κάνουμε τα σωματεία μας φρούρια οργάνωσης των εργαζομένων και του αγώνα μας. Φρούρια για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει μετερίζι αγώνα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ
Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση.
Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Η Διοίκηση