Εάν επιχειρούσε κανείς να περιγράψει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι η εικόνα προϊδεάζει με μια χώρα που έχει εξέλθει από την κρίση και έχει ξαναμπεί στα ραντάρ μεγάλων διεθνών κολοσσών.
Οι ΑΠΕ είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής οικονομίας που επικρατεί μεγάλη κινητικότητα τόσο από επενδυτές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι λόγω του country risk, όπως για παράδειγμα η Ισπανική Iberdrola όσο και από νέες εισόδους πανίσχυρων ομίλων διεθνώς, καθώς παραμένει μια ευρωπαϊκή αγορά που οι ταρίφες για τα έργα παραμένουν ακόμη υψηλές.
Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν προέρχεται μόνο από τις παραδοσιακές εταιρείες παραγωγής ενέργειας όπως είναι η Γερμανική ΑΒΟ, η οποία έχει αναπτύξει τελευταία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων στην ελληνική αγορά αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε δύο εταιρείες της οικογένειας Δομαζάκη (Creta Farms) ή αντίστοιχα η πορτογαλική ΔΕΗ (EDP) και η γαλλική EdF, από τους ισχυρούς παίκτες που συμμετέχουν ενεργά στους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ.
Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι επαφές από αμερικανικές εταιρείες που επιδιώκουν διείσδυση στην ελληνική αγορά, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και fund ακόμη και εταιρείες από το Αbu Dhabi, οι οποίες επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και οργώνουν την Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ή στήνοντας δικά τους γραφεία. Yπολογίζεται ότι η αξία των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2020.
Στη μάχη και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
Ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν, ισχυρό ενδιαφέρον συγκαταλέγεται –μεταξύ άλλων – και ο ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγικής Statoil. Η εταιρεία η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Equinor, έχει αναπτύξει τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα.
Μάλιστα, τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση της Νορβηγικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για τα off shore αιολικά, η κουβέντα σε πολιτικό επίπεδο διακόπηκε στην αρχή της κρίσης από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιδιώκει να ανοίξει ξανά το θέμα, με την προοπτική τα θαλάσσια πάρκα να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των ΑΠΕ που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στους μνηστήρες που έχουν πυκνώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα έχει προστεθεί επίσης η γαλλική Total, από τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αρχίσει να ενισχύουν δυναμικά τον τομέα των ΑΠΕ. Ο ευρωπαϊκός γίγαντας έχει επενδύσει στην αγορά της ηλιακής ενέργειας, εξαγοράζοντας την SunPower έναντι 1,3 δις ευρώ ενώ έχει αποκτήσει το 23% στην ελληνική EREN του κ. Πάρη Μουράτογλου, η οποία πλέον συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας. Η EREN έχει ενισχύσει την παρουσία στην εγχώρια αγορά, εξαγοράζοντας –μεταξύ άλλων- αιολικά πάρκα της Iberdrola δυναμικότητας 45 MW στη Εύβοια.
Προβληματισμός για τις ταρίφες
Την ώρα που η απόβαση των ξένων φουντώνει την μάχη στα μεσαία και μεγάλα έργα ΑΠΕ, έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται από την κατρακύλα των τιμών στους διαγωνισμούς. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά, οι τιμές με τις οποίες μπαίνει η ενέργεια από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα, δεν είναι πλέον επιδοτούμενες αλλά καθορίζονται μέσω διαγωνισμών στους οποίους κερδίζει όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή.
Mέσα σε ένα χρόνο η τιμή αναφοράς στα αιολικά από 98 ευρώ κατρακύλησε στα 55 ευρώ που με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, πάει στα 64 ευρώ για πάνω από 3 μεγαβάτ.
Πρόκειται για μείωση κατά 48% όταν ο εξοπλισμός όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, δεν έχει αντίστοιχη πορεία. “Ή η αγορά παρασύρθηκε σε ένα επίπεδο τιμών θεωρώντας ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και υπό ζημία του developer ή υπερεκτίμησε το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσουν οι τιμές» αναφέρει στέλεχος της αγοράς.
Τα περιθώρια στενεύουν όσο η αγορά ΑΠΕ αναπτύσσεται και οι «καλές» θέσεις (με δίκτυα, λιμάνια, δρόμους) εξαντλούνται. Η νέα γενιά έργων
αυξάνει το κόστος και προϋποθέτει υποδομές που οφείλουν να αντικατοπτριστούν στους διαγωνισμούς, σημειώνουν πηγές της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κανόνα του καθορισμού τιμών από τους διαγωνισμούς θα εξαιρεθούν, τα μεγάλα αιολικά πάρκα που έχουν καλώδιο διασύνδεσης (π.χ η Ιberdrola με το Αιγαία Ζεύξη των 700 ΜW στο Βόρειο Αιγαίο και η Eunice Energy Group με το Αegean Project στο Νότιο Αιγαίο ισχύος 1280 MW), τα οποία υπάγονται σε ειδική διαδικασία καθώς η ταρίφα εγκρίνεται από την DG Gomp και δεν υπόκεινται σε διαγωνισμό.
Γιατί φουντώνει η μάχη για τα Φ/Β
Την ώρα που στο υπουργείο και την ΡΑΕ υπεραμύνονται για τις χαμηλές τιμές στους διαγωνισμούς, στην αγορά ιεραρχούν τρεις παραμέτρους που είναι κρίσιμες για το μέλλον των έργων. Πρώτον, ότι τα έργα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και παίρνουν χαμηλές ταρίφες είναι έργα που για να ωριμάσουν πέρασε μία δεκαετία και έχουν ένα κόστος ανάπτυξης που κάποιος έχει πληρώσει και καλείται τώρα να συμπιέσει, για να μπει στο διαγωνισμό.
Δεύτερο, παρά την βούληση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έργα ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου παραμένει υψηλό. Οι τράπεζες, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου αυξάνουν το κόστος του χρήματος και λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ καθώς θεωρούν ότι αν καταρρεύσει θα καταρρεύσει και όλη η αγορά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η Επιχείρηση αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς, ο οποίος εισπράττει το 87% των λογαριασμών ρεύματος. Τρίτον ότι η χώρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές (δρόμους, λιμάνια κ.α) για να στηρίξει τέτοιου είδους έργα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος της επένδυσης.
Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι στο προσεχή μικτό διαγωνισμό αιολικών-φωτοβολταϊκών ισχύος 600 MW που η ηλεκτρονική δημοπρασία προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου, για όλους αυτούς τους λόγους, τα φωτοβολταϊκά θα υπερισχύσουν. “Με το Φ/Β υπάρχει μια ευκολία και μηδενικό κόστος. Πάει μια νταλίκα ξεφορτώνει τα πάνελ το στήνει και το βιδώνει». Εκτιμάται ότι και στην Ελλάδα θα έχουμε μια αναπαραγωγή του μοντέλου της Γερμανίας, όπου στον τελευταίο mix διαγωνισμό επικράτησαν μόνο το φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις από τα 600 μεγαβάτ που θα δημοπρατηθούν στον επίμαχο διαγωνισμό, ένα ποσοστό άνω του 80% θα αφορά Φ/Β.
Αναδημοσίευση από : https://indicator.gr