Απαντώντας στο σχόλιο του φερόμενου Γιώργου Παπαδόπουλου, στο ikariaki.gr στις 12/3/2014:
1. Η λασπολογία, συκοφαντία, η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η προσβολή προσωπικότητας, καθώς και η διασπορά ψευδών πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, είναι πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα, για τα οποία θα λάβω άμεσα τα αυτονόητα νόμιμα μέτρα εναντίον σου.
2. Το λιβελογράφημα σου, είναι μία συρραφή ασυναρτησιών μαζί με εμπάθεια, ανακρίβειες, κατηγορίες χωρίς καμία βάση και μεγάλη δόση συκοφαντίας
3. Λυπάμαι πραγματικά για το είδος των «νέο-ικαριωτών» που αντιπροσωπεύεις – ένα «είδος» που δυστυχώς φύεται τα τελευταία χρόνια στο νησί, αλλά ευτυχώς σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ικαριωτών, αλλά μία θλιβερή μειοψηφία.
Αισθάνομαι όμως ότι και εγώ έχω συνεισφέρει με την ανοχή μου, στην διαμόρφωση, αυτού του είδους σας, το οποίο έχει μετατρέψει την καθημερινότητα μέρους της Ικαριακής κοινωνίας, σε έναν τύπο εμετικού τηλε-πρωινάδικου, σπιλώνοντας και συκοφαντώντας πρόσωπα και πράγματα, προσβάλλοντας προσωπικότητες και δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη του νησιού.
4. Αυτό που σου διέφυγε, είναι η διαφορά του να ψιθυρίζεις αυτή τη σωρεία συκοφαντιών, με την επώνυμη ανάρτησή τους διαδίκτυο, γεγονός που με βοηθάει να λάβω τα απαραίτητα νομικά μέτρα αναλύοντας λέξη προς λέξη τη σωρεία συκοφαντιών σου, έτσι ώστε να αναλάβεις τις συνέπειες αυτών που επί μήνες διασπείρεις στο νησί, τόσο εναντίον μου, όσο και εναντίον του Αρχιπελάγους.
Δεν θεωρώ ότι αξίζει να αφιερώνω ούτε 1 λεπτό από το χρόνο μου για να απαντήσω στο λιβελογράφημά σου, όμως, προς χάριν των συμπολιτών μας που παραπληροφορείς για το έργο του Αρχιπελάγους, και για τον προσωπικό μου ρόλο σε αυτό, οφείλω να αναφέρω τα παρακάτω:
1. Σχετικά με το πρόγραμμα της πεντάμηνης απασχόλησης:
Α) το Αρχιπέλαγος, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ο μοναδικός μη-κυβερνητικός φορέας στο νομό Σάμου που είχε διαχειριστική επάρκεια, και συνεπώς ο μοναδικός φορέας που μπορούσε να αναλάβει το πρόγραμμα αυτό, όπως μας ζητήθηκε πιεστικά από τους ΟΤΑ. Για την υλοποίησή του, χάσαμε πολύ χρόνο από την πραγματική δουλειά μας, αλλά και πόρους και ψυχική υγεία, εμπλεκόμενοι με αυτό το πρόγραμμα και τα πολυάριθμα προβλήματά του, αλλά αδαώς σκεπτόμενοι θεωρήσαμε μεγάλο κρίμα να μη συνεισφέρουμε, και να χαθούν αυτές οι 500 θέσεις εργασίας από τα νησιά του νομού, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.
Σαφώς δεν περιμέναμε να ακούσουμε ευχαριστώ, όπως έγινε από τις τοπικές κοινωνίες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε τη συκοφαντία και την παραπληροφόρηση από κανέναν.
Β) για να εξασφαλίσουμε την ορθή υλοποίησή του, και να καταπολεμήσουμε τις διάφορες παρατυπίες στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού από τους συμπράττοντες φορείς (δήμους, περιφέρεια), το Αρχιπέλαγος ήταν και είναι ο μόνος φορέας υλοποίησης του προγράμματος πανελλαδικά, που ζήτησε έλεγχο (άρα αυστηρό έλεγχο του Αρχιπελάγους) από επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας.
Γ) Οι καταθέσεις των αμοιβών των εργαζομένων στο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης, έγιναν την αμέσως επόμενη ημέρα από την ημέρα που τα λάβαμε, όπως μπορεί εύκολα να αποδειχθεί τόσο από τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας καθώς και από τις σχετικές τραπεζικές αποδείξεις.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπόλογοι για την καθυστέρηση στη ροή πληρωμών από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, και αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει εξ’ αρχής στους εργαζόμενους .
Επίσης όρος του προγράμματος ήταν ότι οποιοσδήποτε τραπεζικός τόκος τυχόν πρόεκυπτε, θα δεσμευόταν αυτομάτως στο Υπουργείο Εργασίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα προγράμματα που τα διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
2. Σχετικά με το Δάσος του Ράντη:
Με εντυπωσιάζει η έκταση της παραπληροφόρησης που διασπείρεις. Το Αρχιπέλαγος ποτέ δεν ανέλαβε κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το δάσος του Ράντη. Το Γαλλικό Πανεπιστήμιο που αναφέρεις, προσέφερε αφιλοκερδώς επιστημονική τεχνογνωσία.
Το πώς τεκμηριώνεις ότι ένα γαλλικό πανεπιστήμιο χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός φράχτη στην Ικαρία, είναι απορίας άξιο και ανυπομονώ να μου το εξηγήσεις στο δικαστήριο.
Η όλη δράση και έρευνα του Αρχιπελάγους στο δάσος του Ράντη, μέχρι και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, ήταν ιδιωτικοί πόροι, με πολύ προσωπική εθελοντική δουλειά, κόπο και κόστος, για να παραχθούν μελέτες που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς στις τοπικές αρχές.
3. Σχετικά με τον ερευνητικό σταθμό του Αρχιπελάγους στις Ράχες, και τη σωρεία συκοφαντιών που αναφέρεις, θα αναμένω με αντίστοιχη αγωνία να αποδείξεις λέξη προς λέξη στο δικαστήριο, τόσο τα περί χρηματοδοτήσεων, όσο και τα περί αλκοολικών μεταπτυχιακών φοιτητών.
Σχετικά με το έργο που προσφέρουμε ή δεν προσφέρουμε στο νησί, επί πέντε χρόνια περίπου προσπαθήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για δράσεις προστασίας του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ικαρίας, αντίστοιχα με τις δράσεις μας σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το κάναμε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις που μας έλεγαν ότι δεν θα πετύχουμε τίποτα σε ένα νησί σαν την Ικαρία, όπου αν δεν συμμετέχεις σε αγέλες ανθρώπων (πχ οι γνωστές σε όλους κομματικές ομάδες της Ικαρίας), δεν μπορεί να φέρεις αποτέλεσμα, όπως και έγινε.
Για το λόγο αυτό, παρόλο το προσωπικό κόστος και δάνεια που ανέλαβα προσωπικά για να δημιουργήσω από το μηδέν τον ερευνητικό σταθμό του Αρχιπελάγους στις Ράχες (χωρίς καμία χρηματοδότηση), αποφασίσαμε από το 2009, να λειτουργεί μόνο περιστασιακά, και να επικεντρώσουμε τη δράση μας σε άλλα νησιά όπου οι προσπάθειές μας είχαν και έχουν κοινωνική συμμετοχή και στήριξη, αλλά και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχω λάβει για τα παραπάνω, θα αναμένω στο δικαστήριο, να ενημερώσεις σχετικά τόσο εμένα όσο και τους συμπολίτες μας, γιατί εγώ δεν γνωρίζω κάτι σχετικό.
Κλείνοντας σχετικά με το τι πρεσβεύει και τι προσφέρει στο Αιγαίο και στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ευτυχώς δεν περιμένουμε να το κρίνεις εσύ ή οι όμοιοί σου. Οφείλω όμως να αναφέρω στους συμπολίτες μας που εσκεμμένα παραπληροφορείς, ότι το Αρχιπέλαγος είναι από τους πιο δυναμικούς περιβαλλοντικούς φορείς στην ανατολική Μεσόγειο. Η ουσιαστική δουλειά που προσφέρει το Αρχιπέλαγος, έχει αναγνωριστεί έμπρακτα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς της Ευρώπης (φυσικά και της Ελλάδας) και της Αμερικής, μέσα από σχετικά μνημόνια συνεργασίας και με δεκάδες μεταπτυχιακές έρευνες που μας εμπιστεύονται να υλοποιήσουμε . Συνεργαζόμαστε στενά με κοινωνικούς φορείς σε 7 νησιά του Αιγαίου, όπου έχουμε μόνιμη παρουσία, και πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση ενός κτηρίου όπου συστεγαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Βαθύ της Σάμου, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών που θα προσφέρουν ουσιαστικά στα νησιά του Αιγαίου. Στο κτήριο αυτό στεγάζουμε τα μοναδικά στην Ελλάδα ανεξάρτητα, μη κυβερνητικά, μη-κερδοσκοπικά εργαστήρια για την ανίχνευση της ρύπανσης, ενώ στεγάζουμε επίσης μία από τις πιο ελπιδοφόρες και οργανωμένες Τράπεζες Σπόρων στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ένα αμφιθέατρο και χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.α. Εκεί, με πάρα πολύ προσωπική εργασία και χωρίς ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης (εκτός εάν και γι αυτό έχεις να μας δώσεις κάποια πληροφορία…) δημιουργήσαμε ένα μοναδικό πολυχώρο, εργαλείο για τις κοινωνίες των νησιών που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον οποίο η δράση του Αρχιπελάγους δεν προχώρησε στην Ικαρία, είναι μία συζήτηση που δεν θα κάνω μαζί σου, αλλά με αυτούς τους πολίτες που δεν διακρίνονται από εμπάθεια και κόμπλεξ, αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον του νησιού.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω και πάλι ότι χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα κινηθώ νομικά εναντίων σου και του λιβελογραφήματός σου, με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες, αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή οικονομική αποζημίωση, το σύνολο της οποίας θα αποδώσω για την υλοποίηση κοινωφελών έργων στο νησί της Ικαρίας, με πρώτο την περίφραξη του δάσους του Ράντη, για την οποία κόπτεσαι τόσο πολύ.
Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»