Ανταρσία στο Αιγαίο –
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
http://aegeanantarsia.blogspot.com
Λέσβος: 6977811114
Σάμος: 6973812817
Χίος: 6946062167
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) της 21ης Δεκεμβρίου 2016.
Αρχικά σημειώνουμε την απαράδεκτη τακτική της Περιφερειακής Αρχής να καλέσει συνεδρίαση του Π.Σ., με απίστευτη προχειρότητα. Στα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης οι τελικές εισηγήσεις στάλθηκαν στους περιφερειακούς συμβούλους, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Τέθηκαν πέντε θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, που υποτίθεται έπρεπε να να συζητηθούν ως άκρως επείγοντα. Στα τρία από αυτά οι εισηγήσεις επίσης στάλθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Είναι φανερό πως με την τακτική αυτή, η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύει πως αποφεύγει συνειδητά τον πολιτικό διάλογο, υποβαθμίζει τις συνεδριάσεις του Π.Σ. και υποτιμά τους περιφερειακούς συμβούλους, καθώς τους καλεί να αποφασίσουν για σημαντικά θέματα, χωρίς να έχουν διαβάσει καν, το περιεχόμενο των εισηγήσεων.
Στην συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως:
Υπερψηφίσαμε την «έγκριση εφαρμογής προγράμματος δακοκτονίας έτους 2017», τονίζοντας πως περιμένουμε, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να αναλάβουν το έργο της δακοκτονίας, αντί του εργολάβου, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Π.Σ.
Καταψηφίσαμε την πρόταση υποψηφίων για το ΠΣΕΚ (Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας). Όπως έχουμε σημειώσει παλιότερα «πρόκειται για ένα Συμβούλιο που στόχο θα έχει την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στον δημόσιο τομέα με σκοπό την αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών, για ιδιωτικές επενδύσεις και αύξηση της κερδοφορίας του μέσω ΣΔΙΤ. Είναι ακόμα μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να ελέγξει πλήρως την κατεύθυνση των δημοσίων επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία προς όφελος του κεφαλαίου».
Ψηφίσαμε λευκό στη συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (ΠΒΑ) στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Για άλλη μια χρονιά η Περιφερειακή Αρχή μας παρουσίασε έναν αποσπασματικό σχεδιασμό για συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών. Μάλιστα φέτος είχαμε το φαινόμενο να παρουσιάζεται σχεδιασμός μόνο για το πρώτο τρίμηνο, λες και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι εκθέσεις που θα γίνουν όλο το χρόνο.
Για ακόμη μια χρονιά δεν υπάρχει αξιολόγηση των συμμετοχών της ΠΒΑ στις εκθέσεις και των αποτελεσμάτων που αυτές έφεραν. Στην εισήγηση γίνεται λόγος για brand name των τοπικών προϊόντων. Αλλά αυτό που κυριαρχεί στις συμμετοχές της Περιφέρειας είναι η απουσία σχεδιασμού και στόχων. Απουσιάζει από την εισήγηση η αιτιολόγηση της σημασίας κάθε έκθεσης. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συμμετοχή στις εκθέσεις που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, αλλά αποκλείστηκε η συμμετοχή στο Oinorama που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο από τις 11 ως τις 13 Μαρτίου; Δεν κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή σε μια έκθεση, που θεωρείται κορυφαία για τον οινικό κλάδο, την στιγμή που η Σάμος και η Λήμνος είναι δύο πολύ σημαντικοί αμπελώνες του Βορείου Αιγαίου; Πώς σκέπτεται η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την παντελή απουσία της Λέσβου και της Χίου από τον οινικό χάρτη της χώρας;
Πόσοι είναι οι επισκέπτες στις εκθέσεις που προτείνονται από την εισήγηση; Τι είδους επισκέπτες είναι; Πόσες εμπορικές συμφωνίες κλείστηκαν από την συμμετοχές που έγιναν πέρυσι; Γνωρίζει η Περιφέρεια ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών μας, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει προϊόν με ονομασία προέλευσης και γι΄ αυτό δεν τα προτιμά, όταν ψωνίζει; Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα τοπικά προϊόντα της Χίου και της Σάμου δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά της Λέσβου; Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα προϊόντα κανενός νησιού, δεν έχουν διείσδυση στις αγορές των γειτονικών νησιών; Γιατί επιδεικνύει τέτοια εμμονή στη συμμετοχή σε εκθέσεις πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα που οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν τον αναγκαία όγκο παραγωγής, για να σταθούν σε μεγάλες αγορές; Θα υπάρξει σχεδιασμός για την προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο;
Θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα για να καταδείξουμε την απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού. Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Αρχή πετάει σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει ελπίδα, να προκύψει σημαντικό αποτέλεσμα. Παρότι έχουμε άποψη για κάθε μια από τις προτεινόμενες εκθέσεις και θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo & Oenotelia, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη τακτική του άρπα – κόλα της Περιφερειακής Αρχής και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε την εισήγηση.
Υπερψηφίσαμε το ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και του Τμήματος του ΟΑΕΕ Λήμνου, που προτάθηκε από τον έπαρχο Λήμνου. Επισημάναμε πως για να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, θα πρέπει να ανατρέψουμε την πολιτική των «Μένουμε Ευρώπη», που αποδέχονται όλα τα μέτρα που επιβάλουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η Ε.Ε. και οι δανειστές, επισείοντας τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Στην πραγματικότητα η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, είναι τα αποτελέσματα της παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε.
Απείχαμε από κοινού με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για το «πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΠΒΑ για το 2017». Η πολυσέλιδη εισήγηση τέθηκε υπόψιν των περιφερειακών συμβούλων κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Η προχειρότητα της είναι εμφανής. Ολόκληρα τμήματά της αποτελούν αντιγραφή δημοσιογραφικών ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, χωρίς καν επαρκή κατανόηση τους από τους συντάκτες της. Προτείνεται η συμμετοχή της ΠΒΑ στην έκθεση τουρισμού της Ουτρέχτης που γίνεται στις 10 Ιανουαρίου. Γίνεται αναφορά σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΒΑ με τίτλο «Αποτίμηση Επιπτώσεων Προσφυγικού Μεταναστευτικού Ρεύματος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου», για την οποία δεν έχει λάβει γνώση το Π.Σ. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, θα έπρεπε να συζητηθεί επαρκώς σε επόμενη συνεδρίαση και όχι να αποφασίζεται στο πόδι.
Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Για την γνωμοδότηση της ΠΒΑ επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της κατασκευής του φράγματος Τσικνιά είπαμε τα εξής: Πριν περίπου δέκα χρόνια, η τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου είχε συζητήσει την μελέτη για την αναγκαιότητα του φράγματος Τσικνιά. Σε εκείνη τη μελέτη αναφερόταν πως στο παλιό και κακοσυντηρημένο δίκτυο ύδρευσης της Μυτιλήνης οι απώλειες νερού είναι 40% ως 50%. Η αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Τσικνιά, για την ύδρευση της Μυτιλήνης, της Καλλονής και της Αγ. Παρασκευής, στηρίχτηκε στην υπόθεση πως μέχρι το 2020 ο πληθυσμός της Λέσβου, θα αυξανόταν στις 150.000 και θα έφτανε τους καλοκαιρινούς μήνες τις 200.000. Από τότε έχει περάσει μια κρίσιμη δεκαετία. Η οικονομική κρίση και τα τρία μνημόνια που μεσολάβησαν δείχνουν πως αυτό πού πολλαπλασιάστηκε είναι η ανεργία, ενώ ο πληθυσμός του νησιού ελαφρώς μειώθηκε. Επομένως η υπόθεση στην οποία βασίστηκε η ανάγκη κατασκευής ενός «φαραωνικού» μεγέθους φράγματος στον Τσικνιά, με κόστος 100 εκατ. € δεν υφίσταται. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα κατασκευής, ο χαρακτήρας και το μέγεθος του φράγματος. Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι ένα μικρότερο φράγμα κυρίως αρδευτικό και κατά δεύτερο λόγο υδρευτικό. Οι ανάγκες άρδευσης του λεκανοπεδίου της Καλλονής αλλά και άλλων εκτάσεων του νησιού από το φράγμα Τσικνιά, θα βοηθούσε την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής του νησιού. Για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Μυτιλήνης, θα πρέπει καταρχήν να μειωθούν οι απώλειες νερού, αντικαθιστώντας το παλιό δίκτυο. Η αρνητική εισήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΠΒΑ, που προβάλει μια σειρά περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην πανίδα του Κόλπου Καλλονής και στέκεται αρνητικά στην κατασκευή του φράγματος Τσικνιά, μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην αποδοχή της προτεινόμενης ΜΠΕ. Έτσι υπερψηφίσαμε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μην γνωμοδοτήσουμε θετικά στη ΜΠΕ και να ζητήσουμε την παραπέρα διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της σκοπιμότητας κατασκευής του φράγματος Τσικνιά.
Καταψηφίσαμε την 11η τροποποίηση του προϋπολογισμού λιτότητας και μιζέριας. Ψηφίσαμε λευκό στο «πρόγραμμα τεχνικών έργων της ΠΒΑ έτους 2017». Θέσαμε ερωτήσεις για την σκοπιμότητα συγκεκριμένων έργων, όπως για παράδειγμα η επισκευή ναών που δεν αποτελούν βυζαντινά μνημεία, με κονδύλια της ΠΒΑ. Στο πρόγραμμα των ενταγμένων τεχνικών έργων, αποτυπώνεται η φτώχεια και η μιζέρια του προϋπολογισμού λιτότητας που ψήφισε η πλειοψηφία του Π.Σ. για το 2017. Στα έργα προς ένταξη που εμφανίζονται με παχυλούς προϋπολογισμούς, αποτυπώνεται η «επιθυμία» της πλειοψηφίας για ακόμα ακριβότερα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι φανερό, πως δεν έχουν ελπίδες ένταξης. Τελικά μιλάμε για ένα πρόγραμμα έργων, χωρίς ιεραρχήσεις των αναγκών, που υπηρετεί την πολιτική της λιτότητας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών.
Υπερψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση για την «υλοποίηση φυτοχημικής ανάλυσης της βιοποικιλότητας των νήσων της ΠΒΑ». Η σύμβαση αυτή έχει ως αντικείμενο τη μελέτη εδώδιμων και αυτοφυών φυτών των νησιών του Β. Αιγαίου με έμφαση στην αξιοποίησή τους ως συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά. Παράλληλα, στόχος της μελέτης είναι και η προστασία τους μέσω της καλλιέργειάς τους. Προτείναμε στα προς μελέτη φυτά να ενταχθεί και το ροδόδεντρο, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στη δυτική Λέσβο και τα άνθη του περιέχουν νέκταρ με τοξικές ιδιότητες.