Προτεινόμενα θέματα συζήτησης
1) Χαριστικό δίκτυο (με τη χρήση ηλεκτρονικής λίστας e–mail και με λίστες σε τετράδια σε επιλεγμένα καφενεία)
2) Ανταλλακτικό δίκτυο σπόρων: Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων
Μερικές εισαγωγικές σημειώσεις για τα προτεινόμενα θέματα συζήτησης
1) Στόχος ενός χαριστικού δικτύου είναι να μειωθεί ο όγκος των αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές: αυτό που είναι άχρηστο για μας, μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον. Κατά το πρότυπο του Freecycle προτείνουμε την οργάνωση ενός χαριστικού δικτύου –με τη χρήση τετραδίων που θα βρίσκονται σε επιλεγμένα καφενεία και (παράλληλα) με τη χρήση λίστας e–mail (mailing list). Σε αυτά θα αναγράφουμε τι χαρίζουμε ή τι ζητάμε (δωρεάν). Το μήνυμά μας καταλήγει είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα των μελών του χαριστικού μας δικτύου είτε σε τετράδια σε επιλεγμένα καφενεία της περιοχής του Αγίου. Συνδιαμορφώνουμε τους κανόνες αυτού του χαριστικού δικτύου και εάν το επιθυμούμε μπορούμε να το επεκτείνουμε για να κάνουμε ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών. Τόσο οι κανόνες όσο και το πως μπορεί να εξελιχθεί αυτό το δίκτυο συνδιαμορφώνεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σε βάθος χρόνου, -όσο εξελίσσεται η συζήτηση που επιδιώκουμε να ανοίξουμε.
2) Ως βάση ενός ανταλλακτικού δικτύου στη περιοχή μας, προτείνουμε τη δημιουργία μιας Κοινοτικής Τράπεζας Σπόρων. Η ουσιώδης διαφορά μιας Κοινοτικής Τράπεζας από μια «Τράπεζα Σπόρων» είναι ότι η πρώτη δεν προαπαιτεί εξοπλισμό για τη συντήρηση των σπόρων ούτε πολύπλοκα γραφειοκρατικά συστήματα μέχρι να φτάσουν οι σπόροι στα χέρια μας. Και αυτό διότι δεν συγκεντρώνονται οι σπόροι σε ένα μέρος (με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται). Αντίθετα, καθένας από εμάς αναλαμβάνει την ευθύνη για έναν συγκεκριμένο σπόρο (π.χ. ο Χ, ο Ψ και ο Ω για σπόρο ντομάτας, ο Α, ο Β και ο Γ για σπόρο μαρουλιού). Έτσι μέλη της κοινότητάς μας συναποτελούν τη Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων. Όποιος συμπολίτης μας ενδιαφέρεται να κάνει καλλιέργειες με ντόπιο σπόρο, απευθύνεται στα άτομα που συμμετέχουν ως υπεύθυνοι για τον κάθε σπόρο. Το να προμηθευτεί κανείς σπόρους από τη Κοινοτική τράπεζα σπόρων συνεπάγεται ευθύνες και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, δεν καλλιεργούμε υβρίδια σε κοντινές περιοχές και έχουμε υποχρέωση να ανανεώσουμε τον σπόρο. Από τον καινούργιο σπόρο κρατάμε για την επόμενη χρονιά και δίνουμε πίσω στον αρχικό δότη. Οι υπεύθυνοι για τον κάθε σπόρο και αυτοί που προμηθεύονται σπόρους αποτελούν ένα ανταλλακτικό δίκτυο, του οποίου οι ιδιαίτεροι κανόνες επίσης συνδιαμορφώνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Σας περιμένουμε λοιπόν, τη Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, από τις 6:00 μ.μ., στο ισόγειο του Π.Δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο, όχι μόνο για να χαρίσουμε ό,τι είναι άχρηστο σε μας και πιθανότατα χρήσιμο σε κάποιον άλλο, αλλά και για συζήτηση και αφήγηση παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αν θέλουμε, φέρνουμε μαζί μας κι έναν μεζέ για τη συλλογική μας κουζίνα (μαζί και τα σκεύη που θα χρειαστούμε, π.χ. λίγα πιρούνια, αν φέρουμε χυμό λίγα ποτήρια: στόχος μας είναι να παραχθούν όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια απ’ αυτήν τη εκδήλωση).
Πρωτοβουλία κατοίκων Ικαρίας, με τη συμπαράσταση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Αγίου Κηρύκου
Πηγές για την ελευθερία των σπόρων και τις κοινοτικές τράπεζες σπόρων
Μανιφέστο για το Μέλλον των Σπόρων
Στήνοντας τράπεζες σπόρων, Vandana Shiva (ραδιοφωνική συνέντευξη, στα αγγλικά)
Η Vandana Shiva για τη διάσωση των σπόρων και τη δημοκρατία (στα αγγλικά: κείμενο και βίντεο) & Κάλεσμα της Shiva για Δράση για την Ελευθερία των Σπόρων (ακολουθήστε τις οδηγίες για ελληνικούς υπότιτλους)
seedmatters.org (στα αγγλικά)
Εν αρχή είν ο σπόρος (ντοκυμαντέρ διάρκειας 23 λεπτών)