ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου δεν έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 23/07/2022 στην περιοχή ΒΑΤΕΡΩΝ – ΒΡΙΣΑΣ – ΣΤΑΥΡΟΥ, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών κατέκαψε από πρώτη εκτίμηση 17.090 στρέμματα Δασικής έκτασης, 35.000 ελαιόδεντρα, σπίτια, επιχειρήσεις κλπ., προξενώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στη Λέσβου και πιο συγκεκριμένα σ την Δ.Ε. Πολιχνίτου.
Τα κροκοδείλια δάκρυα της Περιφερειακής Αρχής πάνω από τα αποκαΐδια της πυρκαγιάς και η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις θλιβερές συνέπειες της καταστροφής ούτε να σκεπάσουν τις ευθύνες και τις εγκληματικές παραλείψεις της Περιφερειακής Αρχής : Ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και αποτροπής των φυσικών καταστροφών.
Για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύεται ανεπαρκής και επικίνδυνη για τον τόπο, μεταξύ άλλων και γιατί κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα θητεία της, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας είναι ανύπαρκτη. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας είναι σε λήθαργο και ξυπνά μονάχα να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του Περιφερειάρχη και του κύκλου του, ενώ οι κίνδυνοι πλημμυρών και πυρκαγιών είναι ορατοί σε όλο το υπαίθριο οδικό δίκτυο του νησιού, που αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο φυσικών καταστροφών..
Η Δ/νση έργων της Π.Ε. Λέσβου είναι υπό διάλυση με αποτέλεσμα να μην εκπονούνται μελέτες, να μη γίνεται ουσιαστικά ποσοτική και ποιοτική παραλαβή των έργων και να πληρώνονται πλημμελείς έως ανύπαρκτες εργασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΛΑΔΟΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», για το οποίο υπογράφτηκε σύμβαση την 30/03/2022 ύψους 123.888 €. Το έργο προέβλεπε να γίνουν καθαρισμοί χόρτων αυτοφυούς βλάστησης από ερείσματα και τριγωνικές τάφρους, καθαρισμό από τα φερτά υλικά και σκουπίδια των τεχνικών, των φρεατίων, και των οχετών σε δεκαοχτώ δρόμους των Δημοτικών Ενοτήτων Μυτιλήνης, Γέρας, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου για την αποτροπή πυρκαγιών και πλημμυρών. Ενώ καταβλήθηκε στον ανάδοχο το σύνολο της Σύμβασης, δεν εκτελέστηκε ούτε το δέκα τοις εκατό των προβλεπόμενων από τη σύμβαση εργασιών και αυτό πλημμελώς!
Καμία εργασία από τις προβλεπόμενες στην Σύμβαση δεν έχει εκτελεστεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που διέρχεται μέσα από δασικές εκτάσεις χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δρόμοι:
Η οδός Κρατήγου – Χαραμίδας – Αγ. Ερμογένη – Λουτρών, ο δρόμος Κεραμειών – Βασιλικών – Πολιχνίτου – Αλυκή – Σκάλα Πολιχνίτου στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης, η επαρχιακή οδός Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου, ο δρόμος Σταυρού Βατερών, ο δρόμος Πλωμαρίου – Μελίντας – Παλαιοχωρίου. Οι πευκοβελόνες πάχους 30cm έχουν σκεπάσει τις οριογραμμές των δρόμων θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την οδική ασφάλεια των πολιτών.
Δυστυχώς δεν έγινε μάθημα στην περιφερειακή Αρχή ότι η φωτιά στα Βατερά πέρασε τον δρόμο ΒΑΤΕΡΩΝ – ΣΤΑΥΡΟΥ και σταμάτησε στην θάλασσα επειδή δεν είχε καθαριστεί η βλάστηση εκατέρωθεν του δρόμου όπως προβλεπόταν από την προαναφερθείσα Σύμβαση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταγράψει ψηφιακά την θλιβερή αυτή κατάσταση του οδικού δικτύου των δεκαοχτώ δρόμων της σύμβασης για να την καταθέσει στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το γεγονός αυτό καθιστά έκθετη την Περιφερειακή Αρχή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε πελατειακές σχέσεις και ημετέρους. Την καθιστά υπεύθυνη και υπόλογη για τις φυσικές καταστροφές που έγιναν και για τον άμεσο κίνδυνο νέων.
Φυσικά για κάποιους οι φυσικές καταστροφές είναι βούτυρο στο ψωμί τους γιατί μετά από αυτές θα ακολουθούν κηρύξεις “εκτάκτου ανάγκης” και απ’ ευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους. Αυτός είναι ο λόγος που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Δ.Ε. Μυτιλήνης, για να γίνει ευρύτερο το δίκτυο των απευθείας αναθέσεων έργων.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη καταστροφή των Δασικών και γεωργικών εκτάσεων που απέμειναν και ζητά με από τις αρμόδιες αρχές να καταλογιστούν ευθύνες σ’ αυτούς που εκτέλεσαν, επέβλεψαν – παρέλαβαν και πλήρωσαν ανύπαρκτες εργασίες, μεταξύ άλλων και της παραπάνω σκανδαλώδους Σύμβασης που δεν υλοποιήθηκε, ενώ πληρώθηκε στο σύνολό της, με αποτέλεσμα να αφήνει το νησί έκθετο σε ακραία φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.
Θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα υψίστης, ζωτικής σπουδαιότητας και δεν μπορεί να εκχωρείται ανεξέλεγκτα σε ιδιωτικά συμφέροντα και να απαξιώνεται εσκεμμένα ο δημόσιος μηχανισμός και μέριμνα.
Απαιτείται συνεχής κρατική επαγρύπνηση και στοχευμένες προγραμματισμένες δράσεις πρόληψης. Τις υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να τις προσφέρουν οι εργολάβοι που ενεργούν με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους και πολλές φορές με λογικές αδικαιολόγητου πλουτισμού εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχων όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Καλούμε τους κατοίκους της Λέσβου και ολόκληρης της Περιφέρειας να κάνουν υπόθεσή τους την προστασία του περιβάλλοντος. Να αγωνιστούν για να περισωθεί ό,τι έχει απομείνει. Υψίστης σημασίας είναι η ένταση του αγώνα για να μη λειτουργήσει η ΠΥΡΙΚΗ ΒΟΜΒΑ που δημιουργείται στη ΒΑΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΠΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ της Λέσβου. Και στο ζήτημα αυτό οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής είναι τεράστιες, γιατί περιορίστηκε σε φραστικά άσφαιρα πυρά. Κλείνοντας στην πράξη το μάτι στην Κυβέρνηση να προχωρήσει.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.
Από το γρ. Τύπου της Λαικής Συσπείρωσης