Home ΠεριβάλλονΑνεμογεννήτριες Ανεμογεννήτριες στη Λήμνο: Η τελική θέση της ΟΛΣΥ

Ανεμογεννήτριες στη Λήμνο: Η τελική θέση της ΟΛΣΥ

by ikariaki.gr
111 views

anemogenitries-ολσυΑγαπητοί Φίλοι

Το θέμα των Ανεμογεννητριών απασχόλησε την ΟΛΣΥ και τους Συλλόγους μέλη της, από την Άνοιξη του 2010, όταν οι σύλλογοι των χωριών Αγ. Σοφίας , Σκανδάλης και Φισίνης αναζητώντας πληροφορίες για την επικείμενη επένδυση επισκέφθηκαν την ΡΑΕ και την εταιρεία Ρόκας προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο. Η εμπλοκή μας με το έργο για την αναζήτηση πληροφοριών και την ενημέρωση μας για τα υπέρ και τα κατά της προτεινόμενης επένδυσης, κορυφώθηκε την διάρκεια της τελευταίας περιόδου διαβούλευσης. Σήμερα γνωρίζοντας πολύ καλά το έργο καταθέτουμε την αντίρρησή μας στην προτεινόμενη επένδυση.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους είμαστε κάθετα αντίθετοι στο έργο είναι οι εξής:

  1. Θα επιφέρει μη αναστρέψιμη αλλοίωση του τοπίου της Λήμνου.

  2. Το έργο σε πολλά σημεία δεν είναι σύννομο.

  3. Τα οικονομικά οφέλη είναι αμελητέα και οι αρνητικές επιπτώσεις πολύ σημαντικές για να τις αγνοήσουμε.

  4. Το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με την κεντρική Ελλάδα παραμένει άλυτο.

  5. Η ηχητική ενόχληση κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

  6. Η αντιστοιχία μεγέθους της αιολικής επιβάρυνσης στο σύνολο της επένδυσης είναι εις βάρος της Λήμνου.

  7. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, των οικολογικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τους λόγους αυτούς καταγράφοντας τα επιχειρήματά μας. Το κείμενο θα αποσταλεί στους αιρετούς μας εκπροσώπους (Βουλευτές, Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημοτικούς Συμβούλους κλπ) με την παράκληση να καταθέσουν γραπτά την άποψή τους για τις ανησυχίες μας και τις αντιρρήσεις μας.

  1. ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

Θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας και θα αλλοιώσει – καταστρέψει το μοναδικό ανάγλυφο του τοπίου της Λήμνου. Οι τοπιακές αξίες και τα τοπιακά σύμβολα που ενυπάρχουν στους επιλεγμένους χώρους εγκατάστασης των Α/Π, καθορίζουν τη Λήμνο που γνωρίζουμε σήμερα και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας της Λήμνου, το οποίο θα επηρεασθεί ανεπανόρθωτα.

Στο ΦΕΚ 1278/ 20-10-2000, διαβάζουμε:

«Χαρακτηρίζεται ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους η νήσος Λήμνος ….με σκοπό την προστασία , διατήρηση και ανάδειξη τόσο του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος όσο και της πλούσιας αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.»

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι διατήρηση και η ανάδειξη της ισορροπίας αυτού του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σημαίνει την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών μάρκας Gamessa ύψους 110m!!!!!!. Οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από όλα τα σημεία του νησιού, θα φαίνονται από παντού. Η παρουσία τους θα καθορίσει καταλυτικά τα νέα τοπιακά χαρακτηριστικά του νησιού.

Η εγκατάστασή τους όχι μόνο δεν θα διατηρήσει αλλά θα καταστρέψει ένα τεράστιο κομμάτι του ήπιου φυσικού τοπίου της Λήμνου.

Η διάνοιξη νέων δρόμων πλάτους 5-8m και μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων που θα χρησιμεύσουν μόνο για την εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, και η μετατροπή εκατοντάδων στρεμμάτων γης, σε γυμνές επίπεδες εκτάσεις, για τη δημιουργία γηπέδων έδρασης (εμβαδού σχεδόν ενός στρέμματος για κάθε ανεμογεννήτρια) θα επηρεάσουν αρνητικά το ανάγλυφο του νησιού μας

Στην συνέχεια οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου (500- 600 m3 ανά βάση) που θα πέσουν για τις βάσεις στήριξης θα κάνουν την ανθρώπινη αυτή παρέμβαση μη αναστρέψιμη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά μελέτη για την απομάκρυνσή τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους. Άρα θα παραμείνουν στη γη μας για πάντα

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμιά μελέτη για την απομάκρυνση των μηχανημάτων και των τεράστιων όγκων τσιμέντου που θα απαιτηθούν για τις βάσεις στήριξης, όταν μετά από χρόνια θα έχει ξεπεραστεί η τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Ο χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι 20 – 25 χρόνια. Όταν ο χρόνος αυτός παρέλθει οι ιστοί και οι άλλες υποδομές αφήνονται στην τύχη τους έχοντας καταστρέψει όμως ριζικά και για πάντα το τοπίο.

Αυτό συμβαίνει παντού, τέτοιο δε παράδειγμα έχουμε και στο νησί μας. Στην περιοχή Βίγλα, έχουμε 15 παλιές εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ, που μολύνουν με την παρουσία τους το χώρο, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα. Η ΔΕΗ προτίμησε να εγκαταστήσει στην περιοχή της Φισίνης δύο νέες ανεμογεννήτριες, ξοδεύοντας μερικά εκατομμύρια αντί να επισκευάσει τις παλιές, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, εξοικονομώντας μερικά εκατομμύρια ευρώ και έχοντας πολ/σιο ρεύμα από τις περισσότερες αριθμητικά ανεμογεννήτριες. Γιατί άραγε;

Στη Χίο σε σχετική ενημέρωση η Iberdrola-Ρόκας, εξήγησε γιατί απέφυγε τα νησιά των Κυκλάδων και γιατί επέλεξε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: «το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά υψηλής αξίας, γεγονός που έχειαναδείξει την περιοχή σε τουριστικό και παραθεριστικό πόλο παγκοσμίου ενδιαφέροντος»

Η εταιρεία προφανώς θεωρεί ότι τα τοπία της Λήμνου της Λέσβου, της Χίουδεν έχουν αξιόλογα τοπιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά υψηλής αξίας. Χωρίς σημαντικές αντιδράσεις λοιπόν θα γίνουν αποδεκτά τα νέα τοπιακά σύμβολα που θα προκύψουν από αυτήν την επένδυση και για τη Λήμνο θα είναι: 123 ανεμογεννήτριες σε πρώτη φάση…………

Λέμε σε πρώτη φάση γιατί υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία ότι σύντομα θα επεκταθούν και θα γίνουν πολύ περισσότερες. Οι εταιρεία αργά ή γρήγορα, θα πάρει άδεια επέκτασης για το Βιομηχανικό Αιολικό της Πάρκο και οι 123 ανεμογεννήτριες θα γίνουν 200 και οι 200 θα γίνουν 300. Αυτό γίνεται παντού , στην Ν Εύβοια π.χ. όπου έχουν εγκατασταθεί 350 περίπου ανεμογεννήτριες. οι καινούργιες προτάσεις των εταιρειών προβλέπουν την εγκατάσταση άλλων 2200 !!!

Τέλος εμείς στον ισχυρισμό της εταιρείας, αντιπαραβάλουμε όχι μόνο το μοναδικό ανάγλυφο της Λήμνου, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους σύμφωνα με το ΦΕΚ 1278/ 20-10-2000 αλλά και τον πολιτισμό των 14000
ετών και την μοναδική παγκόσμια
πολιτισμική κληρονομιά της Πολιόχνης της Ηφαιστείας-του ιερού των Καβείρων κλπ. για την διατήρηση των οποίων θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε.

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ

Παρά τη συμβουλή του πανεπιστημίου Αιγαίου να μην εστιάσουμε σε νομικίστικα θέματα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις.

Η Επενδυτική πρόταση της εταιρείας για το Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα έρχεται σε αντίθεση με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο μεταξύ των άλλων στο Άρθρο 8 προβλέπει τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για το νησιωτικό χώρο, και αναφέρει:

« Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% ανά ΟΤΑ (άλλως 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες /1000 στρέμ.) »

Η επενδυτική πρόταση της εταιρείας επιβαρύνει υπερβολικά τις περιοχές των χωριών 1η) Σαρδές- Δάφνη -Κατάλακκος 2η) Αγ Σοφιά – Φισίνη -Σκανδάλη και 3η) περιοχή Φακός Κοντιά, όπου προτείνεται να εγκατασταθεί το σύνολο των ανεμογεννητριών υπερβαίνοντας κατά πολύ το 4%.

  1. Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Προτείνεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες κοντά ή μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των άλλων και στην περιοχή από την Πολιόχνη και τους Μεσαιωνικούς Πύργους της Φισίνης μέχρι τον αρχαιότερο ιστορικό οικισμό (14000 ετών!!!!) στην παραλία Λουρί, μια περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς ανασκαφικά, όπως και όλη ή περιοχή των χωριών της παλιάς «Σκάλας».

Όμως το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακας Γ) αναφέρει ότι : “ Η προβλεπόμενη απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους αυτής της αξίας είναι 3000 μέτρα.”

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας η απόσταση των ανεμογεννητριών από την Πολιόχνη είναι 2000 μέτρα, ενώ προβλέπεται εγκατάσταση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των πύργων της Φισίνης. Για τους Πύργους της Φισίνης παραθέτουμε το ΦΕΚ 498/Α / 7-12-1937 σύμφωνα με το οποίο “Κηρύσσονται διατηρητέα τα κάτωθι μνημεία της Λήμνου: Οι δύο Πύργοι της Φισίνης μετά του πέριξ αυτών ορθογωνίου περιβόλου.”

  1. Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά ή μέσα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

Συγκεκριμένα, προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Αμμοθίνες, βόρεια του νησιού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικού τοπίου καθώς και στις παραλίες Γομάτι και Μακρύς ή Βορνός Γιαλός.

Όμως το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακας Β) αναφέρει ότι: «Η προβλεπόμενη απόσταση από Αξιόλογες ακτές και παραλίες (π.χ. αμμώδεις) είναι 1000 μέτρα».

  1. Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 238 της 19ης Μαρτίου 2002 χαρακτηρίζονται παραδοσιακοί μεταξύ των άλλων οι παρακάτω οικισμοί της Λήμνου που είναι μέσα στον προβλεπόμενο προς εγκατάσταση χώρο: Κατάλακκο, Σαρδές, η Κρηνίδα Ατσικής, Κάσπακας, Κορνός, Κοντιάς, Καμίνια Σκανδάλη.

Όμως το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακας Δ) αναφέρει ότι: «Η προβλεπόμενη απόσταση από παραδοσιακούς οικισμούς είναι 1500 μέτρα»

  1. Το έργο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ γιατί προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στο χωριό της Αγ. Σοφιάς σε απόσταση περίπου 250m

Όμως σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακας Δ) : «Η προβλεπόμενη απόσταση από πόλεις και οικισμούς που χαρακτηρίζονται ως αξιόλογοι είναι 1000 μέτρα».

Τέλος

Θεωρούμε παραπλανητική την ωραιοποιημένη φωτορεαλιστική απεικόνιση της εταιρείας που συνοδεύει την περιβαλλοντική μελέτη, δεδομένου ότι δημιουργεί σκόπιμα ή μη, παραπλανητικές εντυπώσεις καθώς πολλές φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από διαφορετικό σημείο από αυτό που αναγράφεται στη μελέτη. (π.χ. η φωτο 17 με τις ανεμογεννήτριες δίπλα στους αναστηλωμένους ανεμόμυλους, δεν είναι όπως θα φαίνεται το έργο από τον οικισμό της Αγ Σοφίας, αλλά αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το χωριό έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να φαίνονται μικρότερες και η τοπιακή επιβάρυνση ελάχιστη.) ή αναφέρονται λάθος τοπωνύμια. Επίσης απεικονίζεται εμφανώς μικρότερο το ύψος-μέγεθος της κάθε ανεμογεννήτριας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι φωτογραφίες 8, 9, 10, 17, 20, 95, 1055 .

Για όλα αυτά, θα πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις και διευκρινήσεις και από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) .

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο έργο γιατί:

Τίποτα από αυτά που διαφημίζει η εταιρεία και ανέφερε η ανακοίνωση της περιφέρειας δεν ισχύει:

  1. Θέσεις εργασίας

Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει θα είναι ελάχιστες, δυσανάλογα λίγες για το μέγεθος του έργου και για περιορισμένο χρόνο, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκούν τα έργα κατασκευής των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, αλλά και οι λιγοστές θέσεις εργασίας, δεν θα καλυφθούν από ντόπιους εργαζόμενους λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και τεχνικών δεξιοτήτων.

Ταυτόχρονα θα μειώσει της θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς:

α) Εργαζόμενοι εργοστασίου ΔΕΗ

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Λήμνο ουσιαστικά θα κλείσει (θα παραμείνει σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας) αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις 34 θέσεις εργασίας που έχουμε σήμερα θα καταργηθούν.

β) Θα μειώσει τον αριθμό των μελισσοκόμων γιατί θα καταστρέψει και θα περιορίσει, τις περιοχές που παράγεται το φημισμένο μέλι της Λήμνου με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα του προϊόντος άρα μείωση της παραγωγής και του αριθμού των μελισσοκόμων στο νησί. Να σημειωθεί εδώ ότι στην περιοχή της Σκανδάλης οι ανεμογεννήτριες προβλέπεται να εγκατασταθούν στον πιο σημαντικό θυμαρότοπο της Λήμνου όπου 4000 περίπου κυψέλες μεταφέρονται εκεί την περίοδο της ανθοφορίας .

γ) Θα πλήξει καθοριστικά τον τουριστικό τομέα

Θα πλήξει καθοριστικά τον τουριστικό τομέα κατά την περίοδο κατασκευής του έργου (3-4 χρόνια) αλλά και θα χαθεί η όποια προοπτική για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Ποιος θα έρχεται στη Λήμνο; τι να κάνει να βλέπει και να ακούει ανεμογεννήτριες; Η Λήμνος, που όλοι αγαπήσαμε, θα φαντάζει σαν μια «χαμένη πατρίδα» που θα την θυμόμαστε μέσα από φωτογραφίες. Στη Δανία που πολλές φορές αναφέρεται σαν παράδειγμα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας, μειώθηκαν τα εισοδήματά της από τον τουρισμό.

δ) Θα πλήξει και τον κτηνοτροφικό τομέα

Θα πλήξει και τον κτηνοτροφικό τομέα καθώς θα χαθούν πάρα- πολλά στρέμματα βοσκότοπων με αντίστοιχη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

  1. Το σημαντικότερο: το έργο θα επιφέρει συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων(σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κλπ).

Ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως η Αγ. Σοφία θα μηδενιστούν οι αξίες των σπιτιών και των κτημάτων. Η αξία οικοπέδων και ακινήτων στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, πέφτει κατακόρυφα Η αξία των ακινήτων θα ακολουθήσει πορεία απαξίωσης Γιατί ποιος θα θέλει να μείνει εκεί; ποιος θα νιώθει ευχαρίστηση βλέποντας ένα βιομηχανικό τοπίο;

Η πτώση των τιμών των ακινήτων που συνοδεύει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αντικατοπτρίζει την αντιλαμβανόμενη επιδείνωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές αυτές. Μία ανεμογεννήτρια ακούγεται σε ακτίνα 800 μέτρων και ένα αιολικό πάρκο ακούγεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Και παρ΄ όλες αυτές τις προφανείς αρνητικές επιπτώσεις κάποιοι φίλοι μας Λημνιοί ετοιμάζονται να υπογράψουν υπέρ της εταιρείας Iberdrola-Ρόκας.

Όμως η υπογραφή τους σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι προωθούν το ξεπούλημα και την καταπάτηση ιδιωτικών εκτάσεων. αφού οι περιοχές ενεργειακής δέσμευσης και εγκατάστασης είναι εκατό τοις εκατό ιδιωτικές εκτάσεις και το έργο σχεδιάζεται χωρίς να έχουν ενημερωθεί-ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τη στήριξη τοπικών παραγόντων (φάνηκε από την κατάπτυστη ανακοίνωση της περιφέρειας) μαύρα κοράκια έχουν βάλει στο μάτι τα χωράφια και τις περιουσίες των ανθρώπων και αργά ή γρήγορα θα τις καταπατήσουν με την βοήθεια και του νόμου για τις ΑΠΕ. Ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ σε περίπτωση άρνησης ενός ιδιώτη να νοικιάσει τη γη του, στις πολυεθνικές εταιρείες προβλέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις με fast truck διαδικασίες. Ο νόμος που καταστρέφει τον τόπο μας είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους.

ΠαραθέτουμεΑπόσπασμα σχετικής Επερώτησης στη Βουλή ( 25-5-2010 )

ΘΕΜΑ: Αποζημιώσεις εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση ΑΠΕ

Τρεις Δήμαρχοι της Νότιας Ευβοίας καθώς και η πρωτοβουλία κατοίκων της Νότιας Καρυστίας, διαμαρτύρονται με δελτίο τύπου και άλλες παρεμβάσεις για την αντισυνταγματική ρύθμιση της παρ. 11, του άρθρου 12 του ν/σ για τις ΑΠΕ σύμφωνα με την οποία «θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές, οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι Υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα, ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης». Δηλαδή, θα «κατάσχονται» ιδιωτικές περιουσίες χωρίς αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες και θα παραδίδονται πλέον από το κράτος στις εταιρείες ΑΠΕ.

Με αυτή τη φωτογραφική διάταξη, οι εταιρείες θα αποφεύγουν να αποζημιώνουν τους νόμιμους ντόπιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους έχουν ζητήσει ενοίκιο 500-1000 ευρώ ανά στρέμμα. Η υπόθεση εμπνέει έντονες ανησυχίες καθώς θυμίζει την πρόσφατη ιστορία των αποζημιώσεων του Βατοπεδίου.

  1. Λέμε όχι στο έργο γιατί, επιφέρει ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη.

Η επένδυση θα αποδώσει λιγοστά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη αφού σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν λίγες δεκάδες ευρώ το χρόνο. Και αυτά μετά τη πώληση του τελικού προϊόντος μετά τη διασύνδεση αν και όποτε γίνει. (στην ουσία είναι αυτά που πληρώνει ο καταναλωτής σε κάθε λογαριασμός ρεύματος 1,95€ / 1000 kwh για ΑΠΕ)

Οι μόνοι ωφελημένοιαπό αυτό που πάει να γίνει θα είναι τα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης», που βέβαια ούτε πράσινη είναι αλλά ούτε και ανάπτυξη. Είναι υποχρεωτική απαλλοτρίωση, καταστροφή και επιδοτήσεις σ΄ αυτούς με τα δικά μας χρήματα.

Το όποιο όφελος για τις οικιακές καταναλώσεις αναιρείται από της μεγάλες αυξήσεις στη ΔΕΗ, που θα ακολουθήσουν προκειμένου να αντισταθμιστεί η υψηλή τιμή αγοράς ρεύματος από τη ΔΕΗ. Άλλωστε πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο στις 4-5 Αυγούστου διαβάσαμε για :

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 30% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!

«Πρόταση-σοκ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ πρόκειται να εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της επιχείρησης. Η ΡΑΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.»

  1. Λέμε όχι στο έργο γιατί σαν να μην έφταναν όλα τα προαναφερόμενα

ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΕΣΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ .

Θα στερήσει δια παντός από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο μας τη δυνατότητα για μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού,αφού δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις για την βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 50 (25+25) χρόνια. Ενώ θα δεσμεύσει τα λιμάνια της Μύρινας, του Μούδρου και το Διαπόρι για 3-5 χρόνια που είναι ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου, χωρίς να υπολογίζουμε το χρόνο που θα απαιτηθεί, και για τις « αναπτυξιακές προτάσεις» των άλλων εταιρειών.

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Θα αποδώσει όπως είπαμε λιγοστά αντισταθμιστικά οφέλη και αυτά τα θέτει υπό αμφισβήτηση, η απουσία σχεδίου για τη Διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την κεντρική Ελλάδα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, πρόταση ή μελέτη για την διασύνδεση των νησιών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την κεντρική Ελλάδα στο ΔΕΣΜΗΕ (την αντίστοιχη υπηρεσία ενεργειακής διασύνδεσης της ΔΕΗ). Το μεγάλο κόστος της διασύνδεσης 1000-1100 εκ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο για να το επωμιστεί μια εταιρεία. Είναι σχεδόν αδύνατη η απόσβεση.

Η άλλη λύση είναι να το αναλάβει η ΔΕΗ δηλαδή θα το πληρώσουμε εμείς οι καταναλωτές για να χρηματοδοτήσουμε τα επιχειρηματικά σχέδια της Iberdrola.

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ όμως σήμερα απαγορεύει την εμπλοκή της στην δαπανηρή διασύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα έργο που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και των εισφορών μας υπέρ των ΑΠΕ μέσω του λογαριασμού ρεύματος που θα συνεχίσουμε και μετά να πληρώνουμε. Ένα έργο που δεν θα λειτουργήσει ποτέ, γιατί, όπως θα ισχυριστούν μετά, η διασύνδεση είναι οικονομικά ασύμφορη, αλλά οι ανεμογεννήτριες θα μείνουν να τις βλέπουμε και να τις καμαρώνουμε, προσδίδοντας στη Λήμνο νέα τοπιακά χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την ηχητική ρύπανση αλλά, προκαλούμε τον οιονδήποτε να επισκεφθεί το χωριό Φισίνη όπου τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία δύο μικρές ανεμογεννήτριες και να έχει ιδία ηχητική εμπειρία για τον παραγόμενο ήχο. Τι θα γίνει όταν τοποθετηθούν περιμετρικά άλλες 52;

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την ηχητική ρύπανση σε κατοικημένες και μη περιοχές, αφού τα παραγόμενα ηχητικά κύματα μπορεί να συμβάλουν σε αποστάσεις μακριά από τις ηχητικές πηγές, (βλέπε ανεμογεννήτριες) και η συμβολή αυτή των ηχητικών κυμάτων μπορεί να δημιουργεί ιδιαίτερα ενοχλητικούς θορύβους-κρότους στα χωριά που είναι κοντά, όπως Σαρδές, Δάφνη, Αγ Σοφιά, Σκανδάλη, Φισίνη, Κατάλακκο κλπ.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε και το αυτονόητο, ότι μετά από 2-3 χρόνια όταν θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια φθοράς και ο τζόγος στις ανεμογεννήτριες, τότε ο θόρυβος θα γίνει πολλαπλάσιος, θα γίνει ανυπόφορος

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την έκθεση του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΜΕΓΑΛΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.. ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

Ευάγγελος Παυλής & Θεανώ Σ. Τερκενλή

Στην προκειμένη περίπτωση, η συνεχής έκθεση στον ήχο των 50Hz της κάθε μιας από τις 353 ανεμογεννήτριες, σε καθένα από τα 28 Α/Π που θα δημιουργηθούν στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκαλεί ακουστική όχληση και υποβάθμιση του τοπίου, καθώς και προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την ηχητική όχληση στο ήμερο φυσικό και αγροτικό τοπίο των νησιών, και κατά το στάδιο κατασκευής των Α/Π (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κατευθυντήριες γραμμές, 2007), πέραν του ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και πλήθος έμβιων οργανισμών που μεταναστεύουν ή κατοικούν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πρέπει να εκπονηθεί και ειδική μελέτη ακουστικής όχλησης για την επένδυση – μελέτη η οποία να λαμβάνει υπόψη και τη συχνότητα / ένταση του παραγόμενου ήχου και τις επιπτώσεις αυτών στον άνθρωπο και στο τοπίο.

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την εταιρείας Ρόκας γιατί:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Η Λήμνος δέχεται την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την προτεινόμενη επένδυση. Για να γίνει κατανοητή η αντιστοιχία μεγέθους και αριθμού ανεμογεννητριών, σας αναφέρουμε ότι στη Λήμνο, που έχει έκταση 476 τετρ. χιλιόμετρα θα εγκατασταθούν 123 ανεμογεννήτριες (250 Mw ).

Αντίστοιχα στη Λέσβο που είναι νησί 3-4 φορές μεγαλύτερο από τη Λήμνο με έκταση 1.636 τετρ. χιλιόμετρα, θα εγκατασταθούν 156 (352Mw) και στη Χίο, νησί με διπλάσιο μέγεθος 904 τετρ. χιλιόμετρα, 75 ανεμογεννήτριες (150Mw).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας, στην ενημέρωση που έγινε στη Χίο για να περιορίσει τις αντιδράσεις, είπε ξεκάθαρα ή ίσως και να του ξέφυγε, ότι στη Λήμνο, η εταιρία σχεδιάζει την τοποθέτηση όχι 123, αλλά 450 ανεμογεννητριών!!!!! και εσείς (Χιώτες) αντιδράτε για 75!! (θυμάστε τι είχαμε γράψει πιο πάνω για την προοπτική επέκτασης του έργου;)

Στη Χίο υπάρχει υπάρχει αντίδραση. Εδώ στη Λήμνο ποιος αντέδρασε τόσα χρόνια; Κανείς ούτε για το θεαθήναι, ούτε για διαπραγματευτικό χαρτί δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Αγαπητοί Λημνιοί και φίλοι της Λήμνου

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων καθώς σε λίγα χρόνια η ίδια η τεχνολογία, μπορεί να τα αναιρέσει. (έχοντας όμως αλλοιώσει καταστρέψει ολοκληρωτικά τους τόπους εγκατάστασης).

Η Λήμνος δεν αλλοιώθηκε όπως άλλα μέρη, από μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη, δεν αλώθηκε από το τουριστικό ντελίριο του νεοέλληνα . Εμείς οι Λημνιοί σεβαστήκαμε τον τόπο μας, δεν γεμίσαμε τσιμέντο τις παραλίες μας, δεν καταστρέψαμε την ποιότητα της ζωής μας ούτε στρώσαμε με μπετόν το μέλλον των παιδιών μας.

Έχουμε χρέος σήμερα να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Τη Λήμνο την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα την δανειστήκαμε απ΄ τα παιδιά μας.

Εμείς που παραλάβαμε από τους γονείς μας, την ΛΗΜΝΟ την ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ,

Δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας

την ΛΗΜΝΟ την ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ.

Αγαπητοί φίλοι παντού υπάρχουν αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες.

Στην Αμοργό, στη Μάνη, στη Χίο, στη Σκύρο στην Άνδρο,στο Μόρνο της Φωκίδας, στη Σέριφο, στα Γεράνεια, στον Αγ. Βασίλειο και στον Κάνδανο στην Κρήτη.

Τώρα είναι η σειρά μας, πρέπει να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας ενάντια στην προτεινόμενη επένδυση – καταστροφή

Για την ΟΛΣΥ

Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

Καραγιάννης Αντώνιος Ρούλιας Χαράλαμπος

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΗΜΝΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / www.olsy.gr , email: olsy.gr@gmail.com

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue