Home Πολιτισμός Ανάπτυξη των σημαντικότερων κτισμάτων της Λαϊκής αντιπειρατικής Αρχιτεκτονικής στην Ικαρία

Ανάπτυξη των σημαντικότερων κτισμάτων της Λαϊκής αντιπειρατικής Αρχιτεκτονικής στην Ικαρία

by ikariaki.gr
10 views

αγία λεσβία - ικαρίαΘΕΜΑ : Ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για Αναπαλαίωση και προσβασιμότητα των σημαντικότερων κτισμάτων της Λαϊκής αντιπειρατικής Αρχιτεκτονικής

 

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών καταβάλλει από την αρχή του τρέχοντος έτους 2014 μεγάλες προσπάθειες, για την απογραφή, αναπαλαίωση και ανάδειξη της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του αρμόδιου υπουργείου Αιγαίου και νησιώτικης πολίτικης και της Ικαριακής κοινωνίας.

Καταγράφονται με συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του προσωπικού κοινωφελούς εργασίας, πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων και άλλων πολιτιστικών και πνευματικών φορέων και με την συνεργασία της Δ/νσης περιβάλλοντος της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, της Ιεράς Μητρόπολης και εξειδικευμένων επιστημόνων της Ικαρίας ,όλα τα παλιά κτίσματα της αντιπειρατικής εποχής. Κατοικήσιμες καμάρες (σπηλιές), αντιπειρατικές κατοικίες, εκκλησίες, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, μαργούνες, παλιά γεφύρια, πετρόχτιστα μονοπάτια και ότι άλλο παλαιό κτίσμα.

Από τα πολύτιμα ευρήματα της απογραφής που αξιολογούνται προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ικαρία ποτέ δεν ερημώθηκε και ότι οι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι κάτοικοι των άλλων νησιών που ερημοποιούντο από τους πειρατές και άλλες επιδρομές βαρβάρων κατέφευγαν στους απόρθητους κρυψώνες, αναρίθμητες καμάρες(σπηλιές) των δασωδών δύσβατων βουνών του νησιού μας.

Οι καινούριοι επικιστές των καμαρών (σπηλαίων) σε συνεργασία με τους ντόπιους κάτοικους, ανέπτυξαν την δική τους τεχνοτροπία. Κατασκεύαζαν τις εκκλησίες τους οργανωμένες , αθέατες από την θάλασσα και προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον αντιπειρατικές κατοικίες με αυτοσχέδια τζάκια, φούρνους, χειρόμυλους, άλωνες, αυτοσχέδιες μαργούνες, παλια πατητήρια , ρεμπίκα για την επεξεργασία του οίνου και τσίπουρου, πήλινα χαστριά (κυψέλες) για την παραγωγή μελιού και άλλες απαραίτητες για την επιβίωση των αντιπειρατικών νοικοκυριών τεχνικές κατασκευές.

Παράλληλα με την τεχνολογική εξέλιξη οι κάτοικοι της Ικαρίας που διαβίωναν αρχικά σε καμάρες (σπηλιές) και στην συνέχεια σε αντιπειρατικές κατοικίες διαφύλαξαν και διέδωσαν τον αρχαίο ιονικό πολιτισμό και την ιονική γλωσσική διάλεκτο. Παράλληλα., αναπτύχθηκε στην Ικαρία, την Χίο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου ένας διαφορετικός Νησιώτικος πολιτισμός που αναδύεται μέσα από την γοητεία των Ανθρώπινων Αξιών, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ομαλή συμβίωση των πολιτών.

Αυτές τις πολιτιστικές αξίες που αναδεικνύονται μέσα από τα εναπομείναντα πολύτιμα ευρήματα της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που έρχονται στο φως με την απογραφή, καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε όπως εγκρίνετε, την ΕΝΤΑΞΗ κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής την σύνταξη μελέτης και προώθηση για κατασκευή μέσα από τις ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ του έργου προσβασιμότητας και αναπαλαίωσης των σημαντικότερων κτισμάτων της μοναδικής ανά τον κόσμο λαϊκής αντιπειρατικής αρχιτεκτονικής της Ικαρίας.

Το έργο θα συμβάλλει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενδυνάμωση της τοπικής μας και εθνικής οικονομίας.

 

 

 

 

Για την Περιφερειακή Ενότητα

Ικαρίας και Φούρνων-Κορσαίων

 

 

Με εκτίμηση

Νίκος Κουλουλίας

Περιφερειακός Σύμβουλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue