Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Αναμένεται ΦΕΚ για πρόσληψη μόνιμου παιδίατρου και αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας

Αναμένεται ΦΕΚ για πρόσληψη μόνιμου παιδίατρου και αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας

by ikariaki.gr
265 views

Έρχονται γιατροί στο Νοσοκομείο Ικαρίας αρχές του 2023

Με αφορμή την Μεταφορά ασθενών από Ικαρία για Σάμο με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, επικοινωνήσαμε με την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ικαρίας Κα Σταμούλη.

Η Κα Σταμούλη μας πληροφόρησε ότι αναμένεται ΦΕΚ για δύο μόνιμες προσλήψεις, αναισθησιολόγου και παιδιάτρου. Αρχές του 2023 οι δύο γιατροί θα βρίσκονται στο Νοσοκομείο Ικαρίας.

Όσον αφορά τα περιστατικά που μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, τουλάχιστον το ένα χρειάστηκε εντατική φροντίδα, κάτι που δεν διαθέτει το Νοσοκομείο του νησιού.

Ικαριακή Ραδιοφωνία

Το νέο νομοσχέδιο

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που ψηφίστηκε στις 2/12 στη Βουλή και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε για άλλη μία φορά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).  Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστω την ύστατη στιγμή, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, να αποτρέψει την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, «που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ενώ θα βλάψει και την εξυπηρέτηση των πολιτών στο ΕΣΥ».

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προτρέπει το υπουργείο Υγείας να προσέλθει σε διάλογο από την αρχή, ώστε να συζητηθούν νέες βελτιωτικές κινήσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας, που θα επιφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ θα συμβάλουν και στην αποδοτικότερη εργασία των ιατρών. Χθες, Πέμπτη, οι γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου για να εκφράσουν την άποψή τους, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, «το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση, των ασθενών στις δομές υγείας».

Όπως επισημάνθηκε, οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει. Ζητήθηκε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών ιατρών στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο.

Αντιδράσεις από υγειονομικούς φορείς και αντιπολίτευση

Οι υγειονομικοί φορείς έχουν ζητήσει ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) έδωσαν δυναμικό παρόν έξω από την Βουλή, την Πέμπτη (1/12), που ξεκίνησε η συζήτησή του στην Ολομέλεια. Όπως δηλώνουν, το νέο σχέδιο νόμου που -μεταξύ άλλων- δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και στους ιδιώτες να εργάζονται με σχέση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο (άρθρο 7), θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, αλλά και αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, με την επιβάρυνση να μετακυλίεται στην τσέπη των ασθενών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία εγκαλούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και κατάργηση της σχέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών με το ΕΣΥ.

Η θέση του υπουργείου

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που «πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983». Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα οδηγήσει σε ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ και χαρακτήρισε όσους αντιτίθενται στα νέα δεδομένα της εποχής «οπισθοδρομικούς»:

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα. Η ίδια τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι: « σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε». Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, το νομοσχέδιο έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών. Το νέο σχέδιο νόμου ψηφίζεται σήμερα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η υπουργική απόφαση η οποία θα διευκρινίζει τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν στο ΕΣΥ.

Υπουργείο Υγείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, τέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας από τον Θάνο Πλεύρη, η το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 ( 8πμ).

Στόχος η βελτιώση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Σκοπός του σχεδίου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγειάς είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, με τη δημιουργία και την οριοθέτηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους.

Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και η προστασία της δημόσιας υγείας, με την παράταση των αναγκαίων προς τούτο ρυθμίσεων, ενόψει της επέλευσης της χειμερινής περιόδου που συνδέεται με επίταση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τέλος, με το νέο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας με όφελος του κοινωνικού συνόλου, που αφορούν ενδεικτικά στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), στον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, στην αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, στη διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) και στην, υπό προϋποθέσεις και εφόσον επακολουθεί εμβολιασμός, ανάκληση των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Πηγή: iefimerida.gr, reader.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue