Home Κοινωνία Άλμα Ανάπτυξης: Από την κεντρική ομιλία στη Χίο

Άλμα Ανάπτυξης: Από την κεντρική ομιλία στη Χίο

by ikariaki.gr
139 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την κεντρική του προεκλογική ομιλία στην Χίο πραγματοποίησε χτες Κυριακή 1η Οκτωβρίου ο Συνδυασμός «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στο κατάμεστο «Μπούρτζι» το οποίο  γέμισαν ασφυκτικά φίλοι και υποστηρικτές του Συνδυασμού.

Ο Κώστας Μουτζούρης  αναφέρθηκε στην εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής, θεωρώντας δεδομένο ότι οι  πολίτες του Βορείου Αιγαίου θα δώσουν μια ηχηρή απάντηση στις πιέσεις και στον εκφοβισμό της κυβέρνησης.

Ο κ. Μουτζούρης για μια ακόμη φορά επεσήμανε ότι ήταν προσωπική του απόφαση να κατέλθει ως ανεξάρτητος και σε αυτές τις εκλογές, όπως είχε κάνει και το 2019, καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους τις πιέσεις που δέχονται οι νησιώτες, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, στο οποίο ωστόσο δεν ενδίδουν όπως σημείωσε και στις 8 Οκτωβρίου θα αντισταθούν και θα ψηφίσουν το «Άλμα Ανάπτυξης».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έκανε αναφορά στην τετραετία που πέρασε, σημειώνοντας πως παρέλαβε μια Χίο απαξιωμένη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ κατορθώνοντας μέσα στην 4ετία αυτή να την έχει αναβαθμίσει, με πέντε Αντιπεριφερειάρχες, με αυτόνομη Οικονομική Διεύθυνση και αυτόνομη σε σχέση με την Λέσβο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μουτζούρης στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει αντισταθεί στο θέμα των δομών και αυτό αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση και τα σχέδια της για την δημιουργία υπερδομών στα νησιά, την στιγμή μάλιστα που έχει επιστρέψει η λογική των ανοικτών συνόρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη πενταετία.

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο κ. Μουτζούρης στάθηκε στο γεγονός πως επί θητείας του η Περιφέρεια ανέβηκε από την 12η θέση στην 5η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών, αλλά και στο ότι στο κυβερνητικό φυλλάδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα έργα στο Βόρειο Αιγαίο, περιελάμβανε στην πλειοψηφία του έργα  που εκτελέστηκαν ή σχεδιάζονται στο Βόρειο Αιγαίο, από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή.

Στον επίλογο της ομιλίας του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης,  ευχαρίστησε  τους Χιώτες για την στήριξη και την στάση τους  να γυρίσουν την πλάτη τους στις πρακτικές του παρελθόντος ψηφίζοντας Άλμα Ανάπτυξης με γνώμονα το καλό του τόπου τους και του Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Πριν 4 χρόνια παρά κάποιους μήνες ξαναβρεθήκαμε τότε το 2019 και σας είπαμε τότε ότι σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σαν ανεξάρτητοι , παρά του ότι και εγώ και οι συνυποψήφιοι μου , έχουμε μία ιδεολογία  και πιστεύουμε σε κάποιους θεσμούς και ταυτίζεται με κάποια κόμματα.   Εγώ ο συγκεκριμένος έχω ιδεολογία που ταυτίζεται με το Κυβερνών κόμμα. Ποτέ δεν το έκρυψα.   Μας πιστέψατε τότε  και μας δώσατε την Περιφερειακή Αρχή. Και σήμερα τα ίδια πράγματα θα σας πούμε. Πάλι σας ζητάμε να μας βοηθήσετε να ξαναγίνουμε Περιφερειακή Αρχή , πάλι ανεξάρτητοι,- τούτη τη φορά είναι επιλογή μας να είμαστε ανεξάρτητοι,- το δήλωσα πριν 6 μήνες , ότι επιθυμώ να κατέλθω ανεξάρτητος, δεν επιθυμώ να έχω εξάρτηση, παρά την ιδεολογία μου που σας είπα ότι ταυτίζεται.

Και για ποιο λόγο.? Γιατί πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει γνώμονα , κατεύθυνση , μόνο το καλό των πολιτών της Περιφέρειάς της. Να μην υπαγορεύονται οι αποφάσεις, άλλων. Να μπορεί να λέει αυτό που είναι καλό . Και να κριθεί γι’ αυτό που λέει. Αν δεν τα είπα καλά, σε 4 χρόνια θα κριθεί.  Αλλά να μην υπαγορεύονται γραμμές. Και ευτυχώς που είμασταν ανεξάρτητοι. Διότι το 2019, το Σεπτέμβριο, όταν αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή δεν γνωρίζαμε ότι θα γνωρίσουμε την πιο μεγάλη κρίση που γνώρισαν τα νησιά. Η Λέσβος , η Χίος , η Σάμος.  Ποια ήταν αυτή η κρίση. Τότε ήταν αρχόμενη. Η συσσώρευση οικονομικών μεταναστών κυρίως και προσφύγων. Το Σεπτέμβριο του 19 είχαμε 7.000  στη Λέσβο και τον Φεβρουάριο του 20 είχαμε 27.000. Δηλαδή σε 5 μήνες. Έπρεπε να σταθούμε όρθιοι και να πούμε:  ε τι κάνετε εδώ?  Αυτές τις ανθρώπινες ψυχές που ταξιδεύουν από την Ανατολή και το Νότο και κατευθύνονται στη Βόρεια Ευρώπη , για ποιο λόγο τους εγκλωβίζετε εδώ , σ’ αυτό το κρίσιμο μέρος (γεωστρατηγικά)  , για την Ευρώπη και την Ελλάδα, παραπλεύρως της κολυμβούσης Τουρκίας προς την Ελλάδα. Δεν μπορεί να εγκλωβίζετε  27.000 στη Λέσβο, 8.000 εδώ στη Χίο , 7.000 στη Σάμο! Δεν έρχονται εδώ για να μείνουν. Πέραν των σκοπιμοτήτων των εθνικών  που έχουμε που είμαστε και  Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να είμαστε Έλληνες, θέλουμε να μιλάμε την Ελληνική.

Αν το Φεβρουάριο έχουμε 27.000 στη Λέσβο, 8.000 στη Χίο , τι θα γίνει το Μάϊο?  Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική των ανοικτών συνόρων? Διότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 είχαμε ανοικτά σύνορα. Και με τον αγώνα των Χιωτών, των Λεσβίων, από τον Έβρο, μπορέσαμε και αντισταθήκαμε , στη βιαίως επιχειρούμενη  εγκαθίδρυση δομών, όταν ήρθαν τα ματ και βγήκαν εν είδη στρατού κατοχής.  Ξεσηκώθηκε ο Λαός , μπήκαμε εμείς μπροστά και είπαμε : στοπ. Δεν γίνετε αυτό. Και μπορέσαμε και νικήσαμε. Και το αποτρέψαμε. Και από τότε η Κυβέρνηση, καλώς ποιούσα, φύλαξε τα σύνορα. Φυλάχθηκαν τα σύνορα. Γίνονταν νόμιμες αποτροπές. Και άρχισαν να εκκενώνονται τα νησιά. Και οι 27.000 της Λέσβου, (αναφέρομαι σ’ αυτό γιατί είναι πιο εντυπωσιακό)   με αυτή τη πολιτική, στις αρχές του 2023 έφτασαν στους 1500. Με τη σωστή πολιτική που εφαρμόσθηκε.  Στη Χίο έφθασαν να είναι 200 -300.

Όμως τους τελευταίους 3  μήνες τα στοιχεία που παίρνω, κάθε εβδομάδα, δείχνουν ταχεία αύξηση του αριθμού των αφικνουμένων  παρατύπως οικονομικών Μεταναστών. Κυρίως εξ Ανατολών και εκ του Νότου. Και φθάσαμε τώρα οι 1500 να είναι πάνω 5.000 στη Λέσβο , να είναι 2.000 στη Χίο , να είναι 4.000 στη Σάμο, και πολύ φοβάμαι , παρά τους κώδωνες κινδύνου που κρούομε  καθημερινώς εάν δεν εφαρμοσθεί από τα αρμόδια όργανα, τα κεντρικά, ξανά η πολιτική που εφαρμοζόταν, σύντομα θα έχουμε καινούργιες Μόριες, καινούργιες ΒΙΑΛ, και διαβάστε τι γράφονται  στα sites  και το Τύπο τις δύο μέρες αυτές. Η Κυβέρνηση της Σουηδίας, το πρότυπο για όλους  της Κοινωνικής ευημερίας και ισονομίας, της κοινωνικής ουδετερότητας. Δύο  μέρες τώρα κατέβασε το στρατό και την αστυνομία για να αντισταθεί στις συμμορίες των μεταναστών που  λυμαίνονται τα αστικά κέντρα.  Τα έγραψαν οι εφημερίδες χθες και σήμερα. Εκεί θα φθάσουμε? Να μη μπορούμε να κυκλοφορήσουμε?    Όχι.

Θέλουν αυτοί οι άνθρωποι, συνάνθρωποι,  είναι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα με μας, να περάσουν από τη Χίο? Να περάσουν και σε δύο ημέρες να φύγουν να πάνε στη χώρα που θέλουν.

Δεν θέλουμε εγκλωβισμούς . Δεν θέλουμε 17 χιλιόμετρα, δεν θέλουμε Μόρια, δεν θέλουμε Βάστρια, δεν θέλουμε Θόλο, δεν θέλουμε Καρά Τεπέ. Αυτά για το θέμα. Πραγματικά θεωρώ ότι αυτό είναι το μείζον θέμα των νησιών Βορείου Αιγαίου.

Το  μείζων θέμα δεν είναι αν θα γίνει ο δρόμος στο Μυρσινίδι, ή αν θα γίνει ο δρόμος στη Πέτρα Λέσβου  ή αν θα γίνει ο δρόμος στη Σάμο όπου. !  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , φοβάμαι ότι θα έχουμε δύσκολες καταστάσεις που θα θυμίζουν το ’20. 

Τα 4 χρόνια που μας εμπιστευθήκατε, ζήσαμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το πρώτο ήταν το Μεταναστευτικό. Το δεύτερο η επιδημία του Κορωνοϊού. Οι υπηρεσίες επί δύο χρόνια δεν λειτουργούσαν  παρά μόνο εκ του μακρόθεν. Λειτουργούσαν με τηλε εργασία.  Αναγκαστήκαμε να περικόψουμε 41 εκατομμύρια από τα έργα και να δώσουμε σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Κορωνοϊό. Επί δύο χρόνια ταλανισθήκαν.  Είχαμε τη Σάμο ένα από τα τρία διαμάντια του Αιγαίου, και το σεισμό που την ταρακούνησε συθέμελα,  Ήταν μεγάλος σεισμός.  Όλα τα έργα υποδομής. Και πέσαμε με όλες μας τις δυνάμεις και μας βοήθησε και η Κυβέρνηση , μας χρηματοδότησε αρκετά χρήματα για να την ανατάξουμε. Και να τη φέρουμε περίπου στα ίσα.  Είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία,   που επηρέασε όλα όσα μπορούσε και όσα  κάποιοι επιχειρηματίες νόμιζαν ότι θα επηρεαστούν. Είχαμε την ακρίβεια. Που αποδόθηκε στην Ουκρανία και τον πόλεμο. Δεν ήταν σε όλα από την Ουκρανία δικαιολογημένα  , αλλά εν πάσει περιπτώσει. Ήταν μία δύσκολη περίοδος , αλλά  το παλέψαμε γερά. Με πίστη.

Στη Χίο την συμπρωτεύουσα του Βορείου Αιγαίου δώσαμε τη θέση που της αρμόζει. Κάθε μήνα ήμουν σχεδόν στη Χίο. Κάναμε 5 αντιπεριφερειάρχες από τη Χίο. Κάναμε τον Συμπαραστάτη του Πολίτη  από τη Χίο. Δική μου επιλογή ήταν.  Διότι έπρεπε να κερδίσουμε τα χαμένα της Χίου. Διότι όπως ελέγετο το 19 η Χίος είχε αδικηθεί. Ήταν εμφανές αυτό σε κάθε πίνακα που διαβάζαμε. Και έπρεπε να της δώσουμε τα του Καίσαρος.  Προσπαθήσαμε. Αναδιαρθρώσαμε τον Οργανισμό της Περιφέρειας ώστε η Χίος να γίνει πλήρως αυτοδύναμη. Είναι σχεδόν σαν μία μικρή Νομαρχία. Ιδρύσαμε οικονομική διεύθυνση στη Χίο , που ήταν αίτημα όλων των Χιωτών , ώστε να μη χρειάζεται και η παραμικρή δαπάνη να εγκρίνεται από τη Μυτιλήνη.   Ιδρύσαμε διευθύνσεις που δεν υπήρχαν.

Με ρώτησε προχθές δημοσιογράφος από τη Χίο, για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πράγμα που κάνατε για τη Χίο , αυτά τα 4 χρόνια.

Δεν θα πω το δρόμο, ή της Κόρης Γεφύρι. Θα πω ήταν το Νοσοκομείο. Η πτέρυγα που ολοκληρώσαμε. Είναι το Κέντρο διημερεύσεως που είδατε προηγουμένως στο σλάιτ, το ασθενοφόρο που αγοράσαμε. Η Κοινωνία μας σήμερα το ‘ 23 δεν πάσχει από τον δρόμο παραπάνω  που και βέβαια χρειάζεται. Και βέβαια χρειάζεται λιμάνια.  Αλλά η Κοινωνία σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη χρειάζεται κοινωνική στοργή. Υποφέρει από στοργή, κοινωνικό πρόσωπο  του Κράτους.   Ευημερούν τα νούμερα , αλλά ο ΛΑΟΣ νομίζω έχει κάποια προβλήματα.  Είναι Ευρωπαϊκό το θέμα αυτό, δεν είναι μόνο Ελληνικό. Ο Λαός συμπιέζεται για να αποκτήσουμε κάποιους δείκτες. Για να αποκτήσουμε Επενδυτική βαθμίδα.  Επενδυτικές βαθμίδες σε όλα τα Κράτη. Αλλά αυτό είναι εις βάρος του WELL BEEING  των ανθρώπων. Οι άνθρωποι χρειάζεται να ευημερούν , χρειάζονται να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία, δημόσια και δωρεάν παιδεία.  Δεν χρειάζεται να πάρουμε από μία μερσεντές και να κυκλοφορούμε. Όλα αυτά χρειάζεται να είναι κατακτήσεις της Κοινωνίας. Οφείλουμε να τα παρέχουμε. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι το Κοινωνικό πρόσωπο που θα έχει η Περιφέρεια είναι το καθοριστικό σημείο.  Όταν πήραμε τη Περιφέρεια, είμασταν 12οι από τις 13 Περιφέρειες , χαίρομαι που φθάσαμε εδώ στο τέλος και καμαρώνουμε είμαστε 5οι.  Θέλουμε πιο πολύ. Θέλουμε να πάμε πιο καλά. Να γίνουμε καλύτεροι.  Και χαίρομαι που πετύχαμε καλή απορροφητικότητα αν και με τη δυστυχία του Μεταναστευτικού  και η Κυβέρνηση και η Ευρώπη το αναγνώρισαν και μας έδωσαν 45% πόρους παραπάνω. Από  240 εκατομ. που είχαμε στο προηγούμενο Πρόγραμμα τώρα θα έχουμε τώρα θα έχουμε 395 εκατομ. Να έχουμε προσωπικό και ανθρώπους να τα απορροφήσουμε. Και μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν είναι για δρόμους, για αεροδρόμια αλλά είναι για το Κοινωνικό πρόσωπο που είπαμε πριν. Για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο που υποφέρει. Ελπίζω να μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε. Και ελπίζω να καταλήξουμε 2οι και όχι 5οι . Γιατί το 5οι δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε καλύτερα. Γιατί ένας Ακαδημαϊκός δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Θέλει το καλύτερο . Ακόμα και με τη γυναίκα του. Ευτυχώς δεν το άκουσε. Εγώ δεν θα πω τι κάναμε στο Αιγαίο , απλώς θα δείξω αυτό που ο Πρωθυπουργός διένειμε , όταν το Μάϊο ήρθε στη Μυτιλήνη προεκλογικώς. Και καθόμουν εκ δεξιών. Και ήταν αυτό που η Κυβέρνηση επέτυχε τα 4 χρόνια. Επί τη βάσει των οποίων ζητούσε την ανανέωση της  ψήφου εμπιστοσύνης.

Αναφέρει εδώ στο πρόγραμμα αναφέρεται  Βόρειο Αιγαίο, 340 + έργα Βόρειο Αιγαίο 2000-2030.  Αναφέρονται εδώ πολλά από τα έργα που καταφέραμε, να υλοποιήσουμε ή να δρομολογήσουμε στο Αιγαίο . Και χάρηκα σφόδρα , όταν ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι επιτυχία της ανανεωθείσης εντολής ήταν τα έργα που κάναμε.  Όποιος θέλει μπορώ να το στείλω. Αυτό με ικανοποίει και μου δίνει δύναμη να διεκδικήσω τη ψήφο σας. Μαζί είμαστε και ότι χρειαστεί θα αντισταθούμε. Δεν το βάζουμε κάτω . Δεν αλλάζουμε τα λόγια μας.  Ότι λέμε αυτό είναι. Θα κερδίσουμε. Ήδη κερδίσαμε. Είμαστε έτοιμοι».

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue