Στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, ο Αιγέας Πλωμαρίου παράγει σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό έργο, υπερνικώντας με τη θέληση και τη συλλογικότητα τις αντιξοότητες.
Συνομιλητές μας είναι ο πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο αντιπρόεδρος και ταυτόχρονα υπεύθυνος των τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ Ανδρέας Βαρβαγιάννης, ο προπονητής των τμημάτων μπάσκετ Παναγιώτης Γαρμπιδάκης, ο επίτιμος πρόεδρος Σανιδάς Στέφανος και η προπονήτρια βόλεϊ Λαμπρινή Καλογερίδη.
Όπως μας δήλωσαν οι συνομιλητές μας ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1923 ως Πανπλωμαριτικός με ποδοσφαιρικό τμήμα και πορεύτηκε έως την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και σταμάτησε η λειτουργία του.
Επαναδραστηριοποιήθηκε το 1947 και το 1949 με απόφαση του πρωτοδικείου Μυτιλήνης ξεκίνησε η λειτουργία του ως «Αιγέας» με ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά και φιλοτεχνικό-θεατρικό.
Για πολλά χρόνια στα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου το Πλωμάρι ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο, είχε σημαντικές επιχειρήσεις (Παπουτσάνης, Βαρβαγιάννης, ελαιουργεία, κλπ) και γίνονταν μίξη πολιτισμών, γεγονός που δεν αποκλείει να υπήρξε και επηρεασμός από την αθλητική κουλτούρα του μικρασιατικού ελληνισμού, που τα αθλητικά του σωματεία είχαν και ανεπτυγμένα πολιτιστικά τμήματα.
Το 1949 η ομάδα χρησιμοποιούσε ως γήπεδο την κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου που διαμορφώνονταν ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα. Αρχικά οι αγώνες ήταν ανεπίσημοι και αργότερα η ομάδα εντάχθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα Λέσβου.
Τα επόμενα χρόνια ιδρύθηκαν και άλλα τμήματα το 1982 βόλεϊ, το 1983 μπάσκετ, το 1984 ξιφασκία με ιδρυτή τον Γιώργο Καπελώνη και σημαντικές διακρίσεις με πανελλήνια πρωταθλήματα και συμμετοχή στους βαλκανικούς αγώνες. Το τμήμα αυτό σήμερα δεν υπάρχει.
Το 1962 έγινε και το γήπεδο – ιδιόκτητο από δωρεά φίλου της ομάδας, το οποίο η δικτατορία το πήρε και το έδωσε στη Γ.Γ.Α. με υπόσχεση να ανταποδώσει άλλο χώρο, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε.
Στη σημερινή εποχή η ομάδα αγωνίζεται σε δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ μπάσκετ και βόλεϊ αγωνίζονται και προπονούνται σε ανοιχτό σχολικό γήπεδα, με εξαίρεση αγώνες βόλεϊ που γίνονται στο μοναδικό κλειστό του νησιού στη Μυτιλήνη.
Ζωντανή κυψέλη ο Αιγέας Πλωμαρίου έχει 130 ενεργά δελτία σε όλα τα τμήματα ποδοσφαίρου (ανδρικό και υποδομές), 20 στο βόλεϊ γυναικών και κορασίδων και 93 στο μπάσκετ (παίδες, κορασίδες έφηβοι, νεανίδες, γυναίκες).
ο ανδρικό σταμάτησε τη δράση του πριν δύο χρόνια για να ανοίξουν το δρόμο οι «παλιοσειρές» στα τμήματα υποδομής που θα κάνουν το τμήμα να λειτουργήσει ξανά.
Η επιλογή της επένδυσης στις υποδομές αποδίδει αφού οι κορασίδες στο μπάσκετ πήραν πρωτάθλημα και κύπελλο Λέσβου, οι νεανίδες πήγαν στον τελικό και οι γυναίκες στο final-4.
Υπήρξαν αθλητές που από το Πλωμάρι έκαναν μεγάλα βήματα όπως ο Γρηγόρης Μαλαμάς με σημαντική παρουσία στην Α2 μπάσκετ, ο ποδοσφαιριστής Ανέστης Αγρίτης και η Μιιχαέλα Παράσχου στο γυναικείο ποδόσφαιρο με συμμετοχές στο τσάμπιονς λίγκ με τον ΠΑΟΚ και σημερινή προπονήτρια-παίκτρια στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Με όλο αυτό τον απολογισμό, αναρωτιέται κανείς αν κάποια στιγμή φτιαχτεί κλειστό γήπεδο στο Πλωμάρι (χρόνιο αίτημα της ομάδας αλλά και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας), ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν στην ήδη δημιουργική πορεία του συλλόγου.
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : https://www.ert.gr