…αναδημοσίευση από http://micropolisfightclub.blogspot.gr/2016/12/ekdilwsi-me-naso-bratso-feedback.html…
Εκδήλωση με το Νάσο Μπράτσο (φωτό)
Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη η εκδήλωση “Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα”. Στην εκδήλωση μίλησε πρώτος ο Νάσος Μπράτσος, συγγραφέας του βιβλίου. Κάνοντας μια ιστορική ανασκόπηση, αναφέρθηκε σε πολλές ομάδες και περιστατικά της ναζιστικής κατοχής και του εμφυλίου. Στη συνέχεια στα μετεμφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία για να καταλήξει στο σήμερα. Αναφέρθηκε εκτενώς στα αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες πόλεις τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι από τις ομάδες Micropolis Kickboxing και Προοδευτική “Έκρηξη” Τούμπας. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων των ομάδων και της πορείας τους μέχρι σήμερα, η κουβέντα συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.
Υ.Γ. Η ομάδα Micropolis Kickboxing θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Νάσο Μπράτσο που έκανε μέσα σε μια μέρα το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα οδικώς, μόνο και μόνο για να συμμετέχει στην εκδήλωση.
Σχόλιο του nasosbratsos.blogspot.gr:
Αν ένα στοιχείο ξεχώρισε στη συγκεκριμένη συζήτηση και από άποψη ουσίας την τοποθετεί στην κορυφαία από όλες όσες έχουν γίνει γύρω από το βιβλίο μέχρι σήμερα – και είναι πολλές – είναι το σημαντικό ερώτημα που τέθηκε προς το πάνελ αλλά και προς όλους, αν η προοπτική πρέπει να είναι η διοργάνωση ξεχωριστής λίγκας με αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες.
Εξίσου σημαντικές ήταν οι απαντήσεις. Όλοι όσοι μίλησαν γι αυτό τόνισαν ότι σίγουρα θα ήταν ένα παράδειγμα ποιοτικής υπεροχής προς τον διεφθαρμένο κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τους μπράβους, τους προέδρους – επιχειρηματίες, τη βία, κλπ Και μόνο η διαφορά στην εξέδρα τη συνθηματολογία, τις παρεμβάσεις, κάνει σκόνη την ανάλογη των προεδρικών στρατών και των “χορηγών”.
Όμως η εμπειρία που κατατέθηκε είναι ότι η συμμετοχή στα πρωταθλήματα των τοπικών ΕΠΣ, φέρνει τους συγκροτημένους φίλους των αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων σε επαφή με ακροατήρια (φιλάθλους και αθλητές) άλλων ομάδων, που μεταξύ αυτών υπάρχουν μυαλά και διαθέσεις έτοιμα να δεχτούν τα κοινωνικά μηνύματα της κερκίδας και συνολικά του εγχειρήματος.
Συνεπώς η “ενιαιομετωπική” τακτική μέσα στις ΕΠΣ όχι μόνο δεν αλλοτριώνει το εγχείρημα, αλλά αυξάνει τη διεισδυτικότητα του.
Επίσης από την πλευρά του συγγραφέα έγινε το σχόλιο ότι η ύπαρξη ενός ξεχωριστού πρωταθλήματος πρέπει να πατάει σε κοινωνικές κατακτήσεις που να μπορούν να το υποστηρίξουν, όπως η διεκδίκηση για περισσότερα δημόσια γήπεδα προσβάσιμα στον κόσμο που θέλει να αθληθεί, αντί της εικόνας σε ελάχιστα γήπεδα να συνωστίζονται για αγώνες από το πρωί μέχρι το βράδυ, πάρα πολλά ερασιτεχνικά σωματεία. Πάει μαζί λοιπόν με τη διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων για χρήσεις από τον κόσμο και όχι για εμπορικά κέντρα και “διασκεδασουπόλεις” της κονόμας.
Επίσης να μην δοθεί το άλλοθι σε δήμους, κυβερνήσεις, κλπ ότι παραχωρούν τα γήπεδα μόνο σε αναγνωρισμένους φορείς και έτσι η ξεχωριστή λίγκα βρεθεί και άστεγη και αποκλεισμένη.
Παράλληλα έγινε αναφορά και στο εργασιακό, ότι όσο δεν κερδίσουμε σταθερή δουλειά, αξιοπρεπή και έγκαιρη καταβολή μισθού, εργασιακά δικαιώματα, πενθήμερο, τα ταξίδια από πόλη σε πόλη για ερασιτέχνες αθλητές και ομάδες θα είναι απαγορευτικά λόγω κόστους για ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα.
Σημαντική αναφορά έγινε και από την Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, με σχόλιο ότι αν πχ ο Τηγανίτης της Κρήτης πρέπει να παίξει στη Θεσσαλονίκη ή αντιστρόφως και τέτοια ταξίδια να γίνουν και σε Λιβαδειά, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, στα πλαίσια ξεχωριστού πρωταθλήματος οικονομικά δεν μπορούν στην παρούσα φάση να στηριχτούν.