Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση για την οδική ασφάλεια

Αγλαΐα Κυρίτση για την οδική ασφάλεια

by ikariaki.gr
12 views

ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ 10

Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής
της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή,
για το ετήσιο πρόγραμμα Δράσης
για «Μεταφορές και Επικοινωνίες»
κατά τη
συνεδρίαση του Π.Σ.
στις 16 Μαρτίου 2016

16 Μαρτίου 2016

 

Αρχικά να πούμε ότι όταν συζητήσαμε το Επιχειρησιακό της περιφέρειας, αναφερθήκαμε και στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών.

 

Σήμερα μας παρουσιάζεται έναν υποτομέα, αυτόν της οδικής ασφάλειας και σε αυτό θα σταθώ.

 

Συμφωνούμε όλοι ότι η οδική ασφάλεια είναι σοβαρό ζήτημα και συμφωνούμε όλοι ότι τα τροχαία είναι μια ακόμα μάστιγα για τη χώρα. Μάλιστα, η Μυτιλήνη αλλά και η Χίος -αν παρακολουθεί κάποιος τις ανακοινώσεις της τροχαίας- διαπιστώνει ότι έχουν εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.

banner

 

Σε τέτοια κοινωνικά ζητήματα θα μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση από θέση αρχής. Πρέπει να ξεκινάμε, αν πραγματικά μας απασχολεί το να βρεθεί μια ουσιαστική λύση, από το πώς θα αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά κάποια λεφτά. «Παραδοσιακά» όμως ξεκινάτε όχι από αυτή την αφετηρία, αλλά από το πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά που διατίθενται.

 

Έτσι έρχονται τυποποιημένες προτάσεις στις οποίες αντίστοιχα «κολλάνε» και διάφοροι «ειδικοί» και ινστιτούτα που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά.

 

Ξέρετε ότι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς μετά από παρέμβαση αυτών που πραγματικά γνωρίζουν το ζήτημα αποσύρθηκε ή σωστότερα «πετάχτηκε» έξω από το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής;

 

Γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή τον Ιούλιο του 2014 για το πρόγραμμα «οδική ασφάλεια και τουρισμός», όπου συμμετείχε το συγκεκριμένο ινστιτούτο, αναφέροντας τότε στις δράσεις του προγράμματος και κινδύνους από τρένα και τραμ, όταν η Κρήτη δεν έχει ούτε τρένα, ούτε τραμ;

 

Χωρίς να τα βάζουμε όλα και όλους στο ίδιο τσουβάλι, να πω εδώ ότι μπορεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να συμφωνούμε όλοι ότι παράγει υπεραξία και πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα και με την παράθεση των πανελλαδικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια γενική, τυποποιημένη, διαδικασία που πατάει σε αυτό που έλεγα αρχικά. Στο πώς θα απορροφηθούν λεφτά και όχι στο τι θα παραχθεί στο τέλος από αυτά τα λεφτά.

 

Δεν θα ‘πρεπε να χει προηγηθεί μια έρευνα – μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση στο Β. Αιγαίο σε σχέση με την Οδική Ασφάλεια, πάνω στην οποία να «πατήσουμε» για να δούμε πώς προχωράμε;

 

Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα να μην έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, που έχουν και τη γνώση και την πιστοποίηση;

 

Και όταν μιλάμε για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει σε βάθος χρόνου η ποιοτική αναβάθμιση των δράσεων και τα μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι απλά η απορρόφηση κονδυλίων.

 

Και η εθνική στρατηγική για το θέμα απουσιάζει και κατά συνέπεια η μια εξειδικευμένη τοπική στρατηγική για το θέμα απουσιάζει και αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue