Home ΚοινωνίαΑιγαίο Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττης: Εικόνες και Βίντεο από τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Περιφορά της εικόνας στον Άγιο Κήρυκο

Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττης: Εικόνες και Βίντεο από τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Περιφορά της εικόνας στον Άγιο Κήρυκο

by ikariaki.gr
487 views

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας και Φούρνων κκ Ευσεβίου στον Ιερό Ναό Αγίου Κηρύκου & Ιουλίττης.

Ακολουθούν εικόνες και βίντεο από την χθεσινή Λειτουργία και της Περιφορά της εικόνας στον Άγιο Κήρυκο.

Η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.

Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.

 

Οι εργασίες οικοδόμησης της εκκλησίας του Αγίου Κηρύκου άρχισαν το 1902 και το 1911 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος με σχέδια του Βέλγου αρχιτέκτονα  Ευγένιου Ντυπρέ. Ο τύπος του ναού είναι τρίκλιτος,  βασιλική σταυροειδής μετά τρούλου.

Ο τρούλος κατασκευάστηκε από τον Γ. Σ. Φουντούλη, ενώ το τέμπλο του ναού είναι έργο του Α. Βλαχογένη από τον Εύδηλο.Οι εικόνες του ναού έχουν αγιογραφηθεί σε μαρμάρινες πλάκες από του αγιογράφο Νικ. Σιταρά από την Σάμο.
Το 1924 ο Άγιος Κήρυκος έγινε έδρα επισκοπής και ποιμενάρχες υπήρξαν ο Ιωακείμ Καβίρης από τη Χίο κατά το χρονικό διάστημα 1925-1926 και ο Νεόφυτος Κοτζαμάνης  από τα Αλάτσατα  της Μ. Ασίας κατά το χρονικό διάστημα 1926-1930. Μετά το θάνατο του τελευταίου τον Ιανουάριο του 1930 η εκκλησία της Ικαρίας ενώθηκε με την μητρόπολη Σάμου.

Μια επίσης σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους του νησιού αποτελεί η 17η Ιουλίου 1912 όπου  πραγματοποιήθηκε η Ικαριακή επανάσταση και το νησί κηρύχθηκε αυτόνομο με την ονομασία “Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας” με έδρα τον Άγιο Κήρυκο.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue