23 Απριλίου είναι ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου για την Ορθοδοξία, με μεγάλη λαμπρότητα εορτάζεται από όλη την Χριστιανοσύνη και έχει μεγάλη αποδοχή και σεβασμό από τις υπόλοιπες θρησκείες ανα τον κόσμο, την τιμητική του έχει όμως και στην Ικαρία, όπου το όνομα του Αη-Γιώργη γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα από τον ντόπιο πληθυσμό.
Στην Ικαρία υπάρχουν οι εκκλησίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Κοσκινά, στο Ακρωτήριο Δράκανο και στο Ακρωτήριο του Πάπα,στον Χριστό Ραχών όπως επίσης και η νεόδμητη εκκλησία στο Φάρο, ιδιαίτερης σημασίας όλες οι τοποθεσίες από την πρώτη κατοίκηση του νησιού.
Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια του Αγίου μετακόμισε στη Λύδδα, την πατρίδα της μητέρας του. Σε νεαρή ηλικία, ο Γεώργιος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και εντάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες και την ανδρεία του κι έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στο σώμα της αυτοκρατορικής φρουράς.
Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.
Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημερομηνία αυτή τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με το Πάσχα, επειδή η ακολουθία του περιλαμβάνει αναστάσιμους ύμνους. Στην περίπτωση αυτή, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.
Η λατρεία του Αη-Γιώργη στην Ικαρία ”ήρθε” από την Ιωνία όπως και όλοι οι Άγιοι που λατρεύονται στο νησί έχουν καταγωγή από τις γειτονικές ακτές, το εκκλησάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Κάστρου του Κοσκινά χρονολογείται στη Βυζαντινή περίοδο, χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Παραδοσιακό Τραγούδι της Ικαρίας, την Ρήμα της Αλώσεως
…Άγιε μου Γιώργη Δοργανά, μεγάλον τ’όνομά σου,
μεγάλη πουν’ η χάρις σου και το προσκύνημαν σου….
Η επίκληση του Αγίου αφορά τον Ιερό Ναό που βρίσκεται στο Δράκανο, ο οποίος οικοδομήθηκε στα 1700, πολύ πιο μετά από του Κάστρου του Κοσκινά.
Στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στη παραλία κάτω από το γνωστό πύργο του Δρακάνου, στα Ανατολικά της Ικαρίας γίνεται τα τελευταία χρόνια γιορτή την παραμονή της 23ης Απριλίου, προς τιμήν του Αγίου στο περίβολο της μικρής εκκλησίας Εσπερινός, όπου με τις ενέργειες των κατοίκων έχει επαναοικοδομηθεί, επίσης σε μικρή απόσταση στον Οικισμό του Φάρου χτίστηκε ενας μεγάλος Ιερός Ναός το 2011 αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο.
Για τον εορτασμό που έγινε στις 22 Απριλίου 2015 η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη από τους κατοίκους και φέτος συμμετείχε και άγημα του Ελληνικού Στρατού (πολιούχος-προστάτης του Στρατού Ξηράς είναι ο Άγιος Γεώργιος).
Να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες για την ονομαστική τους εορτή!
Πρώτη ανάρτηση 23 Απριλίου 2015
Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία Δημήτρης Φιλιπποπολίτης
Δείτε ακόμα
Στον Εσπερινό του Αη-Γιώργη στο Δράκανο της Ικαρίας