Home Κοινωνία Αυτοί οι νεαροί Έλληνες θέλουν να αλλάξουν τη χώρα τους

Αυτοί οι νεαροί Έλληνες θέλουν να αλλάξουν τη χώρα τους

by ikariaki.gr
7 views

n-GREECE-large570

 

«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία, όπου πρέπει να υποκριθείς. Αλλιώς είσαι δειλός.» λέει ο Αντώνης Schwarz. Δεν γίνεται να μην πιστέψεις αυτή τη δήλωση του 27χρονου. Φαίνεται να το πιστεύει.

Ο Schwarz είναι ένας από τους πολλούς νέους στην Ελλάδα, που βλέπουν την τρέχουσα οικονομική κρίση της χώρας σαν υποχρέωση να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Ο Schwarz είναι ένας από τους ιδρυτές του ‘vouliwatch.gr’, μια ελληνική διαδικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2014, και παρέχει άμεση επικοινωνία μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Ο Schwarz μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας, και μετακόμισε στην πατρίδα της μητέρας του, την Ελλάδα, το 2013.

Το Vouliwatch βασίζεται σε ένα βασικό στοιχείο: οι χρήστες υποβάλλουν μια ερώτηση που τα μέλη της Βουλής μπορούν τον εκάστοτε χρόνο να απαντήσουν. Οι πολιτικοί που δεν αντιδρούν γρήγορα κινδυνεύουν να δημιουργήσουν υποψίες για απόκρυψη πληροφοριών.

original

Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στους πολιτικούς ιθύνοντες,” λέει ο Αντώνης Schwarz, ιδρυτής της “Vouliwatch.” Credit: Σταύρος Τούσσας

 

Η ιδέα αυτή δεν είναι πλήρως καινούργια. Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα λειτουργεί στη Γερμανία από το 2004. Λέγεται ‘abgeordnetenwatch.de’, και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική.

banner

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Schwarz. Η αποστολή του είναι απλή: «Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει διαφανής.»

«Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπλοκάρουν τις κεντρικές θέσεις, κατευνάζοντας τους πολίτες με άδειες υποσχέσεις. Αυτό είναι (προφανώς) προβληματικό. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που πολλοί νέοι έχουν απηυδήσει με την πολιτική,» εξηγεί ο Schwarz. «Θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή με το να ασκούμε πίεση στους φορείς χάραξης πολιτικής.»

Σε μια εποχή που πολλοί Έλληνες δεν πιστεύουν πλέον τους πολιτικούς, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία πέρσι, 45 τοις εκατό των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα της χώρας τους, και αυτό το ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ των ανέργων (50 τοις εκατό).

Ο Schwarz εξηγεί ότι η διαφθορά συγκεκριμένα είναι ένα μεγάλο θέμα. «Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να ελέγξει τους πολιτικούς: δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διαφάνεια. Οι μισθοί των μελών της Βουλής δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο για ένα μήνα, μερικές φορές σε αρχεία που κανείς εδώ δεν μπορεί να κατεβάσει. Μετά απ’ αυτό, εξαφανίζονται. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς δεν αποτελεί έκπληξη,» λέει ο Schwarz.

Αυτό είναι που θέλει να αλλάξει με την έναρξη λειτουργίας του ΜΚΟ του. Οι δημιουργοί του Vouliwatch θεωρούν τους εαυτούς τους εκπαιδευτές της πολιτικής. Ένας από τους συναδέλφους τους έχει πάει στη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος κάθε μέρα, κάνοντας blogging  για τις τρέχουσες συζητήσεις.

original (1)

“Από εκεί, κανείς δεν συνδέει τις τελείες.” Η “Vouliwatch” Η ομάδα αναφέρει κατ ‘ευθείαν από τη Βουλή των Ελλήνων “Credit:. Σταύρος Τούσσας

«Τα ελληνικά επικρατούντα μέσα ενημέρωσης συχνά δεν είναι αρκετά επικριτικά,» λέει ο Schwarz. «Αναφέρουν απλά, χωρίς κάποιο πιο λεπτομερή έλεγχο. Κανείς δεν ενώνει τις τελίτσες εκεί έξω.»

Το σχέδιο του Schwarz έχει κάνει μια καλή αρχή. Τον Μάρτιο, μια ελληνική ΜΚΟ που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των αστέγων χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να στείλει μια ερώτηση σε έναν αντιπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί κοινωνικά μειονεκτούντες πολίτες όταν προσπαθούν να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, το θέμα ήταν στην ατζέντα της Εσωτερικής Επιτροπής.

Πριν τις γενικές εκλογές τον Ιανουάριο, το Vouliwatch εγκατέστησε μια εφαρμογή στο site του που δίνει στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να συγκρίνουν τα προγράμματα διαφορετικών κομμάτων. «Λειτουργεί σαν εφαρμογή παροχής συμβουλών για την ψήφο, εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι παίρνουν τις πληροφορίες και τότε τις συγκρίνουν μόνοι τους,» λέει ο Schwarz. Υπήρξε επίσης μια άλλη εφαρμογή που έβαζε τους ψηφοφόρους σε απευθείας επικοινωνία με τους υποψήφιους.

Όταν το Ίδρυμα Sunlight, που εδρεύει στην Αμερική, και παλεύει για περισσότερη διαφάνεια στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, κάλεσε εκπροσώπους όλων των χωρών για μια καμπάνια για διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στις κοινοβουλευτικές πληροφορίες, το Vouliwatch συμμετείχε.

«Έχουμε μεταφράσει την έφεση στα Ελληνικά και την στείλαμε στον πρώην Γραμματέα της Βουλής. Αυτός την μεταβίβασε στους αντιπροσώπους. Μέσω ενός από αυτούς, η καμπάνια έφτασε στον σχετικό υπουργό,» λέει ο Schwarz. Μέχρι στιγμής, το αίτημα παραμένει αναπάντητο, «αλλά αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μας έχουν προσέξει, αν και δεν βρισκόμαστε στον τομέα πολύ καιρό,» προσθέτει.

Τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, οι ιδρυτές του Vouliwatch συναντήθηκαν με άλλες ομάδες παρακολούθησης του Κοινοβουλίου από Γερμανία, Γαλλία, Τυνησία, Μαρόκο και Υεμένη, για τη θέσπιση ενός ανεπίσημου δικτύου.

«Με αυτό, θέλουμε να υποστηρίξουμε νέες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες, που θέλουν να δημιουργήσουν αντίστοιχα προγράμματα,» λέει ο Schwarz.

Σε αυτό το μικρό βίντεο, οι ακτιβιστές εξηγούν πώς λειτουργεί το Vouliwatch.

 

Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε αρχικά στο HuffPost Germany (http://www.huffingtonpost.de/2015/06/18/diese-jungen-griechen-konnten-ihr-land-verandern_n_7611886.html)  και μεταφράστηκε στα Αγγλικά.

[Άρθρο: http://www.huffingtonpost.com/2015/06/25/greece-politics-transparency_n_7658152.html?cps=gravity_2689_-3658026754502348440]

 

 

Μετάφραση :  Μαρία Σ. Πολίτη

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue