Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αυτά είναι μερικά από τα ελληνικά εδέσματα που θα καταναλωθούν το Πάσχα

Αυτά είναι μερικά από τα ελληνικά εδέσματα που θα καταναλωθούν το Πάσχα

by ikariaki.gr
335 views

 

 

Το ελληνικό κοντοσούβλι και το κοκορέτσι είναι δύο παραδοσιακά πιάτα που καταναλώνονται συνήθως το Πάσχα. Και τα δύο αυτά φαγητά έχουν μακρά ιστορία και συνδέονται στενά με την ελληνική κουλτούρα και παραδόσεις. Τα σουβλάκια ήταν ένα έδεσμα της αρχαιότητα και στον Ηγήσιππο τα βρίσκουμε με την ονομασία Κάνδαυλος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχονταν από την λέξη ‘οβελίσκος’ που σημαίνει ξύλινη ή σιδερένια σούβλα. Το κοντοσούβλι από την άλλη σημαίνει κοντή σούβλα και φτιάχνεται σαν έδεσμα που συνοδεύει την προετοιμασία και το ψήσιμο του αρνιού ιδιαίτερα το Πάσχα. Η προέλευση του εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν γνωστό ως «κόντο» ή «κόντος» που σημαίνει «ραβδί» ή «ράβδος». Τότε, το κρέας μαγειρευόταν στη σούβλα σε ανοιχτή φωτιά και ήταν ένα δημοφιλές πιάτο για να το καταναλώσουν οι στρατιώτες ενώ βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης. Με τον καιρό το πιάτο εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως κοντοσούβλι, με το κρέας να σουβλίζεται σε μια μικρή μεταλλική ράβδο αντί για σούβλα. Το κρέας που χρησιμοποιείται στο κοντοσούβλι είναι συνήθως χοιρινό, αλλά μπορεί να γίνει και με αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο. Το κρέας κόβεται σε μεγάλους κύβους και μαρινάρεται σε μείγμα από ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και διάφορα βότανα και μπαχαρικά.

Το κοκορέτσι, από την άλλη, είναι ένα πιάτο που αποτελείται συνήθως από έντερα αρνιού ή κατσικιού, τυλιγμένα με καρυκεύματα, καρδιές, πνεύμονες και άλλα κρέατα οργάνων. Στη συνέχεια το κρέας σουβλίζεται και ψήνεται στη σχάρα σε ανοιχτή φλόγα. Το κρέας συνήθως είναι καρυκευμένο με ένα μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, όπως ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Είναι γεγονός ότι οι καλοί ψήστες έχουν τον δικό τους τρόπο παρασκευής του κρέατος από τόπο σε τόπο. Το Κοκορέτσι είναι γνωστό στην εποχή του Βυζαντίου, όπου για πρώτη φορά οι χασάπηδες πούλαγαν στην αγορά σκευάσματα, όπως και η γαρδούμπα, που τα έφτιαχναν με δεξιοτεχνία από τα σπλάχνα που έμεναν από το κατσίκι ή το αρνί. Το πιάτο καταναλώνεται συνήθως την Κυριακή του Πάσχα ως παραδοσιακός μεζές.

Στην Ελλάδα το Πάσχα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή και γιορτάζεται με πολύ ενθουσιασμό και χαρά. Το παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι περιλαμβάνει συνήθως μια ποικιλία από πιάτα, όπως κατσικάκι ή αρνί στο φούρνο με πατάτες, τα βαμμένα κόκκινα αυγά και το τσουρέκι, το γνωστό πασχαλινό ψωμί. Το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι καταναλώνονται επίσης κατά τη διάρκεια της γιορτής του Πάσχα, καθώς θεωρούνται σύμβολο της αναγέννησης και της ανάστασης.

Εκτός από τη συμβολική τους σημασία, και τα δύο πιάτα είναι επίσης δημοφιλή λόγω των μοναδικών και νόστιμων γεύσεων τους. Το κοντοσούβλι είναι γνωστό για το ζουμερό, τρυφερό κρέας και τη καπνιστή γεύση του, ενώ το Κοκορέτσι έχει μια πλούσια και αλμυρή γεύση που ενισχύεται από τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα.

Τα τελευταία χρόνια το Κοντοσούβλι, το κοκορέτσι και το κατσικάκι λαδορίγανη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εκτός Ελλάδας και πλέον τα απολαμβάνει ο κόσμος σε όλο τον κόσμο. Πολλά ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο προσφέρουν αυτά τα πιάτα ως μέρος του μενού τους και είναι τα αγαπημένα στους λάτρες του ελληνικού φαγητού.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue