Είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του Αγίου Κηρύκου, μια ”άτυπη” παιδική χαρά για τα παιδιά που συγκεντρώνονται, παίζουν και τρέχουν, είναι επίσης και ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία ακριβώς δίπλα από τον δρόμο με συνεχή κίνηση οχημάτων. Πολλές φορές οι διερχόμενοι οδηγοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ”μπάλες” που τις ακολουθούν πάντα μικροί συμπατριώτες μας.
Πλέον η σκακιέρα του Αγίου Κηρύκου, κάτω από το Παλαιό Δημαρχείο έχει την μορφή της φωτογραφίας της Σοφίας Σιδηροπούλου μετά από την παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας.
Παράλληλα δημοσιεύουμε μια ανεξάρτητη μελέτη για να μορφοποιηθεί ο χώρος έτσι ώστε να γίνει πιο ασφαλής για τα παιδιά αλλά για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, έγινε παλαιότερα από τον Εικαστικό-Διακόσμητή Αλέξιο Ξενία.
Η μελέτη όπως θα δείτε παρακάτω έχει και άλλες προεκτάσεις ασφαλείας και μορφοποίησης και για την πλατεία με το Ηρώο όπου και εκεί πρέπει να προβλεφθούν μέτρα ασφαλείας στο πλέον πολυσύχναστο μέρος του Αγίου Κηρύκου, σκοπός της ανάρτησης και της ανάδειξης της μελέτης είναι για να προβλεφθούν ίσως στο μέλλον και οι άλλες λεπτομέρειες ασφάλειας.
Είναι ευχής έργο να βλέπουμε προτάσεις και ιδέες από πολίτες και πάγια αιτήματα να υλοποιούνται!
Δημήτρης Φιλιπποπολίτης
ΥΓ. Ευχαριστούμε τον Αλέξιο Ξενία που μοιράστηκε με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης του Δήμου προς δημοσίευση την μελέτη του όπως και την παραθέτουμε με σκοπό να συνδράμει όπως μπορεί στην βελτίωση της πόλης.
Έκθεση πρότασης έργου ανάπλασης – προστατευτικού κιγκλιδώματος βοηθητικών χώρων πλατείας Αγίου Κηρύκου κ.ά.
Η ανάδειξη του χώρου της πλατείας ενός οικισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα ενός κεντρικού οικισμού καθώς οι περισσότερες καθημερινές συναναστροφές, συναντήσεις και δραστηριότητες των πολιτών λαμβάνουν χώρα σε εκείνο το κομβικό σημείο.
Η πλατεία ως εκ τούτου θα πρέπει με την αρχιτεκτονική, διακοσμητική και κατασκευαστική δόμηση της, να προσφέρει στο έπακρο, ασφάλεια, καλαισθησία, εργονομία για όσους απασχολούνται στον ίδιο χώρο.
Είναι το ίδιο σημείο που θα γίνει η κατάθεση στεφάνων σε μια εθνική επέτειο.
Είναι το ίδιο σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται ο κόσμος για να ακούσει μια ομιλία ή μετά από μια γιορτή.
Είναι το σημείο όπου στατιστικά έχει την μεγαλύτερη κινητικότητα και παρέλευση κόσμου, όλων των ηλικιακών ομάδων κατά την διάρκεια ολόκληρης της μέρας αλλά και της νύχτας.
Παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του πληθυσμού του οικισμού Αγίου Κηρύκου μεγαλύτερη κινητικότητα από παιδιά επίσης στην πλατεία που την βρίσκουν ως ένα ορμητήριο αλλά και καταφύγιο, από τα λίγα που υπάρχουν στην Ικαρία, για παιχνίδι και δραστηριότητες, μια εκ των οποίων είναι το παιχνίδι της μπάλας στον βοηθητικό χώρο της πλατείας (από παιδιά ηλικίας περίπου 6-12 ετών) όπου λαμβάνουν μέρος επίσης κερκίδες και δάπεδο σε σχηματισμό δύο σκακιστικών μοτίβων για την διεξαγωγή τουρνουά σκάκι κατά την θερινή περίοδο μια φορά τον χρόνο. Δίπλα στον υποκείμενο βοηθητικό χώρο του τουρνουά σκάκι διέρχεται ο επαρχιακός παραλιακός δρόμος ο οποίος έχει υψηλό φορτίο κινητικότητας κάθε είδους οχήματος και ταχύτητας. Έχουν καταγραφεί άπειρα κρούσματα διαφυγής της μπάλας παιχνιδιού των παιδιών στον δρόμο με άμεσο κίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους οδηγούς για πρόκληση ατυχήματος όσο και για τα ίδια τα παιδιά και την ασφάλεια τους όταν πάνε να πάρουν την μπάλα από το δρόμο. Πλησίον ακριβώς του βοηθητικού χώρου και μεταξύ του δρόμου υπάρχει χώρος στάθμευσης για μοτοσυκλέτες και δίκυκλα παντός τύπου, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος επάνω σε αυτά ή την πρόκληση ζημιών και φθορών επάνω σε αυτά από τα παιδιά.
Επίσης παιδιά (εξαιρετικά μικρής ηλικίας 2-6 ετών – υψηλότερου κινδύνου ατυχημάτων) συναθροίζονται και παίζουν κρυφτό ή κυνηγητό ή σκαρφαλώνουν πολλές φορές γύρω και επάνω από το εξαιρετικά επικίνδυνο αφύλακτο ανοικτού τύπου μνημείο κατάθεσης στεφάνων σχήματος οβελίσκου ύψους τριών μέτρων και βάθους 2 μέτρων με πάρα πολλές μαρμάρινες γωνίες όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής αλλεπάλληλα ατυχήματα.
Τους θερινούς μήνες ειδικά η συνάθροιση παιδιών με ή χωρίς τους γονείς τους στην πλατεία αυξάνεται δραματικά για ευνόητους λόγους πολλαπλασιάζοντας τους όποιους κινδύνους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προτείνω αρχικά στο επίπεδο ασφαλείας τις εξής παρακάτω αλλαγές τόσο μέσα όσο και γύρω από τον πλατεία και τον πεζόδρομο του Αγίου Κηρύκου.
-Διόρθωση της κύριας εισόδου στον βοηθητικό χώρο τουρνουά με προσθήκη τσιμεντένιας ράμπας για ΑΜΕΑ διορθώνοντας έτσι το υπάρχων πρόβλημα της κλίμακας που υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί.
-Προστατευτικό μόνιμο ξύλινο κιγκλίδωμα στον βοηθητικό χώρο διεξαγωγής τουρνουά σκάκι για αποτροπή διεξόδου προς την μεριά του δρόμου και εμπόδιο για απόδραση της μπάλας από τον ιδίο χώρο.
– Προστατευτικό αποσπώμενο (για την μη παρεμπόδιση των προβλεπόμενων λειτουργιών και τον π.χ. καθαρισμό του μνημείου) ξύλινο κιγκλίδωμα στον βοηθητικό χώρο μνημείου –κατάθεσης στεφάνων στην εμπρόσθια όψη και σταθερό στην οπίσθια όψη.
– Διαμόρφωση – ανάπλαση του χώρου στάθμευσης δικύκλων με πρόβλεψη μπάρας ασφαλείας για το ασφαλές δέσιμο ποδηλάτων καθώς και σήμανση αυτών τόσο με επιδαπέδια όσο και με ταμπέλα ΚΟΚ.
-Βαφή διάβασης στο σημείο εισόδου της πλατείας από τον κύριο δρόμο παράπλευρα του βοηθητικού χώρου τουρνουά ως αναγκαστικό σημείο προσέλευσης πεζών και διερχομένων.
-Σήμανση και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων χαμηλής ταχύτητας και συχνής διέλευσης παιδιών καθώς και αυτόματους φάρους φωτισμού πορτοκαλί σε κάθε διάβαση από την πλατεία ξεκινώντας από το ύψος διέλευσης διάβασης από την πλατεία προς την αστυνομία και κατά μήκους όλου του δρόμου μέχρι και τον χώρο στάθμευσης των λεωφορείων.
-Να διαγραμμιστούν και να σημανθούν και να φωτισθούν όλες οι διαβάσεις πεζών σε όλο αυτό το μήκος του δρόμου, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι απόλυτα κατανοητή από τους οδηγούς η απόλυτη προσοχή και παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς και η σήμανση ενδεχομένων κινδύνων από αυτούς και η υποχρεωτικά πολύ χαμηλή ταχύτητα των οχημάτων τους.
-Σήμανση απαγόρευσης ποδηλάτων εντός της πλατείας για ηλικίας πάνω των 6 ετών (να επιτρέπονται δηλαδή μόνο όσα έχουν βοηθητικές ρόδες καθότι συνάδουν με το ηλικιακό εύρος μη εύκολης πρόκλησης ατυχημάτων σε τρίτους)
-Σήμανση – διαγράμμιση ποδηλατοδρόμου επί του κεντρικού δρόμου από την πλευρά της ακτογραμμής και εντός των λιμένων και των βοηθητικών τους χώρων. Κατασκευή μικρού περιφραγμένου χώρου αναψυχής των εφήβων για ποδηλασία με εμπόδια και χώμα πλησίον της παιδικής χαράς ώστε να μπορούν τα παιδιά να βρουν μια ασφαλή διέξοδο και δραστηριότητα εκτός πλατείας.
ΥΛΙΚΑ – ΜΕΛΕΤΗ
Για την κατασκευή των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων προτείνονται υλικά ελατά και εύκαμπτα κατά την κρούση – επαφή με σκοπό την μείωση τραυματισμού σε περίπτωση ακούσιας πτώσης επάνω τους από πεζούς (πχ ατύχημα) με φτηνό κόστος αντικατάστασης σε περίπτωση ζημίας.
Προτείνετε η κατασκευή να γίνει από ξύλινες τράβες πλανισμένες διαφορετικών διαστάσεων διαστάσεων για κάθε υποστήριξη.
Πιο συγκεκριμένα: για την κάθετη στήριξη και τοποθέτησης του κιγκλιδώματος προτείνεται πλανισμένη τράβα πάχους 7,5 εκ πλάτους 15εκ, συνολικού ύψους 140 εκ έκαστος (εναλλακτικά καδρόνι σουηδικό με κοντινότερες αποστάσεις τοποθέτησης πάχους 9 εκ, πλάτους 9εκ), καθαρού ύψους από το δάπεδο διεξαγωγής του τουρνουά 110εκ (30εκ . είναι το ύψος του δαπέδου από το επίπεδο από το χώρο στάθμευσης δικύκλων). Η στήριξης θα γίνει με ειδικά στριφόνια και μεταλλικά ούπατ με διάνοιξη κάθετη στην πλάκα του δαπέδου του τουρνουά και επί 30εκ ύψους, σύνολο τριών στριφονιών ένα ανά κάθε 7 εκατοστά. Η βάσεις των ξύλινων υποστυλωμάτων στο ύψος των 30εκ μπορούν περαστούν με μια στρώση πολυεστέρα για την κάθετη αύξηση της αντοχής τους για αποφυγή του παράγοντα υγρασίας.
Οι οριζόντια προστασία τους κιγκλιδώματος που στηρίζεται εφαπτόμενη και δεμένη με στριφώνια ξύλου, προτείνεται να γίνει με τράβα πλανισμένη πάχους 5εκ , πλάτους 13 εκατοστών μήκους 300εκ επί όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο, προτείνεται να φτιαχτούν 3 έως 4 παράλληλες σειρές για την καλύτερη προστασία του κιγκλιδώματος και την μη έλευση της μπάλας μεταξύ των ξύλων.
Ο χρωματισμός που προτείνεται για την κάθετη ξυλοδομή είναι πράσινο και για την οριζόντια βερνίκι διάφανο ούτως ώστε να ταιριάζουν χρωματικά με τις αποχρώσεις από τα παγκάκια και τους στύλους φωτισμού της υπόλοιπης πλατείας.
Τα χρώματα θα πρέπει να αντέχουν την ηλιακή ακτινοβολία και να προστατεύουν από την υγρασία, προτείνω λοιπόν για το φινίρισμα μιας γερής σε βάθος χρόνου και μηδενικής συντήρησης οι κάθετοι δοκοί να βαφτούν στην επιθυμητή πράσινη απόχρωση με πλαστικό (δύο εφαρμογές) και τέλος όλα τα ξύλα μαζί με τα βαμμένα να ολοκληρωθούν με προστατευτικό διάφανο βερνίκι καταστρώματος θαλάσσης (δύο εφαρμογές).
Στην μελέτη μπορεί να προβλεφθεί – υπολογιστεί κατασκευή των κάθετων δοκών από κοιλοδοκούς για μεγαλύτερη αντοχή.
Σχεδιασμός – Μελέτη έκθεσης 10/03/2020 / Ξενίας Αλέξιος- Γλύπτης (Ma) – Διακοσμητής