Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και της Κυβέρνησης τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια και της Ικαρίας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 μετά το έκτακτο κλείσιμο εναντίον του Κορωνοϊού, καθώς δεν είναι η περιοχή μας στις ”κόκκινες” περιοχές της χώρας.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ από τον ιστότοπο alfavita.gr
Άνοιγμα σχολείων: Μετά από πολύωρες συνεδριάσεις των ειδικών και την ανάλυση των εισηγήσεων από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για τις δομές της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η χώρα χωρίζεται σε δύο επίπεδα:
α) επιτήρησης
β) αυξημένου κινδύνου
Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της επιτήρησης, ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων, δομών ειδικής αγωγής.
Αντίστοιχα, για τις περιοχές στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Περιοχές που αναβαθμίζεται το επίπεδο συναγερμού:
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
- o δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
- οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
- ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
- ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
- ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής,
- ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας,
- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Β. Παπαευαγγέλου: Μικρή μεταδοτικότητα στα σχολεία
Εισαγωγικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «μένοντας πιστή στην απόφασή της», εισηγήθηκε το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλες τις περιοχές, με την εξαίρεση των περιοχών στις «κόκκινες περιοχές», όπου θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια, με τα Λύκεια να συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση.
Παράλληλα, τόνισε ότι η «ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι ισχυρή» ,ενώ διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, έναντι του γενικού πληθυσμού.
Παρέθεσε, δε, πως σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας μόλις το 0,2% των τμημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε αναστολή λειτουργίας, ενώ μόνο 2 στους 10.000 μαθητές νοσούν από κορονοϊό.
Τα στοιχεία από την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς δείχνει ποσοστό θετικότητας μόλις 0,13%. Αυξημένη θετικότητα στα τεστ σημειώνεται μόνο στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.