Προς: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Πρόεδρο & μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
Κύριοι συνάδελφοι,
το χτίσιμο και η διαμόρφωση Περιφερειακής συνείδησης είναι μια διαδικασία δύσκολη και πολύχρονη αλλά βασική και απαραίτητη στα νησιά μας.
Με αλληλεγγύη και συνεργασία και στόχο την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο μπορούμε και πρέπει να προσπαθούμε να οικοδομήσουμετην κοινωνική συνοχή στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, απ΄ άκρη σ΄ άκρη.
Θεμελιώδη στοιχεία , προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης , ειδικά στο νησιωτικό χώρο, είναι η επικοινωνία, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, οι εμπορικές σχέσεις και η ανταλλαγή αγαθών κάθε είδους .
Αναφορικά με τις επικοινωνίες σημαντικό ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το διαδίκτυο.
Η ροή της πληροφορίας γεφυρώνει τις αποστάσεις, ενημερώνει,δίνει την δυνατότητα κριτικής και ελέγχου, απομυθοποιεί, προβληματίζει, αφυπνίζει αλλά και αποπροσανατολίζει ή αποχαυνώνει ανάλογα με τις αρχές και τα συμφέροντα που υπηρετεί.
Στο Βόρειο Αιγαίο εκτός από την ΕΡΑ Αιγαίου που καλύπτει τη Περιφέρεια υπάρχουν και τα ιδιωτικά κανάλια ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Τα πρώτα μέσω του διαδικτύου μπορούν να ακουστούν σε όλη τη Περιφέρεια. Όχι όμως και τα τηλεοπτικά κανάλια
Εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή από την αρχή της ψηφιακής μετάδοσης μέσω Digea, των σημάτων της ψηφιακής τηλεόρασης, η Σαμιακή τηλεόραση εντάχθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα ενώ ο Νομός Σάμου διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Βέβαια ανέκαθεν οι εμπορικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές μας σχέσεις ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες και λιγότερο με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου των νομών Χίου, και Λέσβουκαι ίσως αυτό να ερμηνεύει κάπως βέβαια μονοσήμαντα και μονομερώς την απόφαση της Digea να μας εντάξει στο Νότιο Αιγαίο. (Το πιθανότερο είναι ότι έτσι εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα καλύτερα και όχι τα δικά μας).
Όμως είμαστε ένα κομμάτι του Αιγαίου που συνεργάζεται και με το Νότιο Αιγαίο από αρχαιοτάτων χρόνων αλλάκαι με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τα οποία αποτελούμε διοικητικά αλλά και εν τοις πράγμασι μια δυναμική ενότητα με προοπτική και αναπτυξιακό μέλλον.
Σαν κάτοικοι της Πολυνησίας του Βορείου Αιγαίου (δέκα κατοικημένα νησιά) πρέπει να πληροφορούμαστε και να μαθαίνουμε καθημερινά ο ένας για τη ζωή και τα προβλήματα του άλλου, για τις πολιτικές που ασκούνται σε κάθε νησί, τα έργα που γίνονται εκεί, τις δράσεις που υιοθετούνται σε κάθε έκφραση του κοινωνικού βίου,από τις συλλογικότητες, τα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Αρχή, την Κυβέρνηση και γενικά από τους Φορείς της εξουσίας, εθνικής και υπερεθνικής (ευρωπαϊκής) και Παγκόσμιας.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να εξασφαλισθεί ως ένα βαθμό από την ροή της πληροφορίας παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείρισή της και τους σταθμούς και τα διαφράγματα από τα κάθε λογής κέντρα και παράκεντρα εξουσίας δημόσια και ιδιωτικά.
Πρέπει λοιπόν τόσο οι Σαμιώτες , οι Ικαριώτες, οι κάτοικοι της Θύμαινας και των Φούρνων Κορσεών, όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Περιφέρειας μας να μπορούν να έχουν την ενημέρωση που απαιτείται και αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο σύνολό της. Έτσι ο χώρος του Βορείου Αιγαίου θα είναι ενιαίος και επικοινωνιακά, γεγονός που θα βελτιώσει την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Ευχής έργον θα ήταν μαζί μ΄ αυτό να εξακολουθήσουμε να έχουμε την τηλεοπτική διασύνδεση και με το Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα με τα Δωδεκάνησα, χώρο με τον οποίο μας συνδέουν άφθαρτοι και ακατάλυτοι δεσμοί χιλιετηρίδων, όπως συμβαίνει με όλα τα νησιά μεταξύ τους.
Για όλα αυτά ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, να παρέμβει όπου χρειάζεται ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα με την ένταξη της σαμιακής τηλεόρασης και στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Μανώλης Κάρλας
Γιούλα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης