Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες περιστατικών με ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, είτε λόγω των κυμάτων είτε λόγω των ρευμάτων που τους παρασύρουν. Τη φετινή χρονιά, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλά και σοβαρά παρόμοια περιστατικά. Ένα, όμως, ήταν αρκετό για να αναδείξει για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα του προβλήματος.
Πριν μερικές μέρες τέσσερα ανήλικα παιδιά κινδύνευσαν να παρασυρθούν από ρεύματα στη Μεσακτή και ευτυχώς στην παραλία βρίσκονταν ακόμα ο ναυαγοσώστης Φάνης Τσεπέρκας, ενώ ήδη είχε λήξει το ωράριο του, και έτσι η περιπέτεια των ανήλικων τελείωσε με αίσιο τρόπο χάρη στην έγκαιρη επέμβασή του και τη συνδρομή ανθρώπων που βρίσκονταν στην παραλία.
Το γεγονός, ωστόσο, καταδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης και ναυαγοσώστη στη Μεσακτή, άλλα και την ανάγκη ύπαρξης ναυαγοσώστη και σε άλλες παραλίες όπου συγκεντρώνεται κάθε καλοκαίρι μεγάλος αριθμός λουομένων. Για παράδειγμα στη βόρεια πλευρά στις παραλίες του Λιβαδίου και του Κάμπου, αλλά και στη νότια όπως στον Φάρο αλλά και στα Θέρμα όπου βρίσκονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μικρά παιδιά.
Χρήσιμη παραμένει και η σήμανση των παραλιών έτσι ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες για την πιθανή επικινδυνότητα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο νησί.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και είναι ανεπίτρεπτο να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα επειδή δεν γνωρίζουν κολύμπι ή βασικούς κανόνες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας δείχνει μια διάθεση διεύρυνσης των γνώσεων των μαθητών θα ήταν αναγκαίο να μπουν στο σχολικό πρόγραμμα μαθήματα γνώσης πρώτων βοηθειών, προστασίας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και γιατί όχι και μαθήματα κολύμβησης. Καλή είναι η επαφή με εισαγόμενα σπορ (τύπου Cheerleading) αλλά ακόμα καλύτερη η γνώση βασικών δεξιοτήτων σχετικά με την ασφάλεια, πρωτίστως, των παιδιών.
Σοφια Σιδηροπούλου- Ικαριακη Ραδιοφωνία 92.8