Είναι ιδιαίτερα πλούσια και συνεχής η δράση του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου / Loutraki Dive Club, ιδιαίτερα στις δράσεις εθελοντικού καθαρισμού τόσο του θαλασσίου περιβάλλοντος, όσο και των παράκτιων περιοχών. Παρουσιάζουμε τη δράση του Ομίλου, μέσα από συνέντευξη του προέδρου του Νίκου Μπαουράκη.
-Πότε ιδρύθηκε ο Όμιλος και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή του; Πότε ξεκίνησε τις δράσεις εθελοντικών καθαρισμών και πώς οδηγήθηκε σε αυτήν την επιλογή;
-Η πρώτη δράση έγινε τον Αύγουστο του 2013, τότε δρούσαμε σαν ομάδα φίλων που βλέποντας την άσχημη κατάσταση των βυθών αποφασίσαμε να κάνουμε δράσεις καθαρισμού με συμμετοχή δυτών και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Οι δράσεις μας αποσκοπούν όχι μόνο στο να καθαρίσουμε όσο μπορούμε τους βυθούς αλλά να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να σταματήσουν να ρυπαίνουν ή να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις όχι μόνο καθαρισμού βυθού αλλά και ρεμάτων παραλιών κλπ.
Το 2015 εισήλθαμε στον ανενεργό για πολλά χρόνια Όμιλο Αυτοδυτών Λουτρακίου που είχε ιδρυθεί το 2000, κάναμε εκλογές και σαν σύλλογος πλέον συνεχίσαμε πιο εντατικά και με νομική υπόσταση αυτό που είχαμε ξεκινήσει σαν παρέα φίλων. Από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και σήμερα έχουμε οργανώσει 174 δράσεις καθαρισμού βυθού και ακτής όπου ήταν δυνατόν, σε αυτές τις δράσεις έχουμε ανελκύσει από τον βυθό 39.256 κιλά ή 42.747 αντικείμενα.
-Πόσα άτομα δραστηριοποιούνται στον Όμιλο. Ο αριθμός μεγαλώνει όταν γίνονται εθελοντικές δράσεις;
-Ο σύλλογος απαρτίζεται από 35 άτομα δύτες και εθελοντές, στις δράσεις δραστηριοποιούνται περίπου 15 άτομα και ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται όταν συνεργαζόμαστε με άλλους συλλόγους ή σχολεία.
-Ποια είναι τα κριτήρια για να μπορεί κάποιος να έχει συμμετοχή σε όμιλο δυτών. Απαιτείται κάποια ειδική εκπαίδευση;
-Για να συμμετάσχει κάποιος σαν δύτης πρέπει να έχει πιστοποίηση δύτη, αν δεν έχει τότε μπορεί να συμμετέχει στις άλλες εργασίες που γίνονται στις δράσεις μας και αυτές είναι ο καθαρισμός της παραλίας, η διαλογή και καταγραφή των απορριμμάτων, η βοήθεια στην επιφάνεια.
-Ποιες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των οργανωμένων φορέων στις περιοχές που ο Όμιλος έχει πραγματοποιήσει δράσεις. Δηλαδή αν υπάρχει συνεργασία και στήριξη των δράσεων του Ομίλου.
-Όπου έχουμε δράσει η αποδοχή του κοινού και των φορέων ήταν θετική και πάντα με επιπλέον συμμετοχές. Στις δράσεις μας έχουμε συνεργαστεί και μας έχουν στηρίξει αναγνωρίζοντας το έργο μας πολλοί σύλλογοι, Δήμοι, σχολεία και τα Λιμεναρχεία των περιοχών.
-Ποιες είναι οι διαπιστώσεις από τους εθελοντικούς καθαρισμούς ως προς τις πηγές ρύπανσης και τα αντικείμενα που βρίσκετε στο θαλάσσιο περιβάλλον.
-Τα αντικείμενα που βρίσκουμε στον βυθό είναι κυρίως ότι χρησιμοποιούμε κάθε μέρα όπως σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, κουτάκια αλουμινίου, μπαταρίες όλων των μεγεθών, τα αντικείμενα που «ξεχνάμε» να πάρουμε από την παραλία καταλήγουν στον βυθό.
Πιο σπάνια έχουμε βρει μηχανές αυτοκινήτου που χρησιμεύουν για ρεμέτζα, μία μηχανή γκαζόν βρήκαμε σε λιμάνι, παλιό τηλέφωνο, καλοριφέρ, μηχανάκι παπί και πολλά άλλα αντικείμενα που κάποιοι θεώρησαν ότι έκλεισαν τον χρόνο ζωής τους και τα απέρριψαν κατευθείαν στην θάλασσα ή σε κάποιο ρέμα και με τις βροχές κατέληξαν στον βυθό.
Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι αυτοί που δεν σέβονται την θάλασσα και ρυπαίνουν ασταμάτητα είναι ένα μέρος των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων και αυτών που κάνουν την αναψυχή τους με σκάφος. Δηλαδή αυτοί που ζουν από την θάλασσα και αυτοί που την χαίρονται με κάθε τρόπο κάνουν ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης. Αυτή η ρύπανση είναι ελαστικά, μπαταρίες σκάφους (βαρύ και κουραστικό για να πάει στην ανακύκλωση αλλά και πόσο βαρύ για το περιβάλλον), ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά σκάφους, αντλίες καυσίμου πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, κουτάκια αλουμινίου και γενικά ότι περισσεύει στην βάρκα ή το σκάφος η εύκολη λύση είναι ο βυθός. Η εικόνα που έχουμε δει σε καταδύσεις που έχουμε κάνει σε λιμάνια και κάτω από βάρκες είναι απελπιστική και μπορείτε να το δείτε στα βίντεο που έχουμε αναρτήσει κατά καιρούς.
Το χειρότερο βέβαια που έχουμε παρατηρήσει είναι τα μικροπλαστικά που επιπλέουν στην επιφάνεια ή που ξεβράζονται στις παραλίες. Τα μικροπλαστικά προέρχονται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού που έχουν διασπαστεί στο νερό. Αυτά τα μικροπλαστικά τα ψάρια και τα ζώα της θάλασσας δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από την τροφή τους και αναγκαστικά τα τρώνε. Με αυτόν τον τρόπο το πλαστικό μπαίνει στην τροφική μας αλυσίδα.
-Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αν υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν το θαλάσσιο περιβάλλον ως χωματερή, κρίνοντας από τις φωτογραφίες των απορριμμάτων που έχετε δημοσιοποιήσει μετά από καθαρισμούς;
-Όταν ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και σταματήσουν να ρυπαίνουν πετώντας οπουδήποτε τα σκουπίδια τους, όταν σταματήσουμε να φυτεύουμε αποτσίγαρα στις παραλίες, όταν δεν ‘’ξεχνάμε’’ να πάρουμε τα σκουπίδια μας από την παραλία, όταν αρχίσουμε να κάνουμε σωστή ανακύκλωση, όταν σταματήσουμε όλοι να χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης όπως καλαμάκια, μπουκάλια, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, αναδευτήρες, σακούλες και όλα αυτά που κάνουν εύκολη την ζωή μας αλλά επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον τότε θα υπήρχε μία σοβαρή μείωση των απορριμμάτων που βρίσκουμε και ελπίδα για ένα καλύτερο περιβάλλον. Μία από τις λύσεις που προτείνουμε είναι η χρησιμοποίηση υλικών πολλαπλών χρήσεων.
-Πως μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με τον όμιλο;
-Θα μας βρείτε στο facebook: https://www.facebook.com/Loutraki.Dive.Club/?ref=bookmarks
Στην σελίδα μας στο Google https://business.google.com/u/1/dashboard/l/03634329579513990403?hl=el
Τηλ επικοινωνίας :
Πρόεδρος 6942856389
Υπεύθυνος καταδύσεων 6977252142
Γενικός Γραμματέας 6977406403
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος