Στη Χίο έχουν απομείνει 13 διασώστες, με αποτέλεσμα να «βγαίνει» ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια καθημερινά.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και της ύπαρξης προσφυγικού καταυλισμού,
απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο το απόγευμα και τη νύχτα.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Αλλο ένα καλοκαίρι με σοβαρές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση σε ασθενοφόρα βιώνουν φέτος οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες σε υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, για ακόμη μία χρονιά το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ καταφεύγουν σε εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα, κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.
Στη Μύκονο, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, εργάζονται σήμερα έξι διασώστες, από δέκα που θα έπρεπε, και το νησί καλύπτεται σε 24ωρη βάση (τρεις βάρδιες) από το ΕΚΑΒ με ένα ασθενοφόρο, και αυτό με υπερεργασία και εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Το κενό στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών. Η Πάρος επίσης καλύπτεται μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση, με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και περιορισμό στα ρεπό του προσωπικού, αφού διαθέτει εννέα διασώστες. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κω, ένα νησί με πολλούς κατοίκους, χιλιάδες τουρίστες, πρόσφυγες και με μεγάλες αποστάσεις. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει πέντε διασώστες, επιχειρεί μόνο ένα ασθενοφόρο και πολλές ημέρες τον μήνα η βάρδια 3 μ.μ. – 11 μ.μ. μένει ακάλυπτη. Οι πέντε διασώστες εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό. Στη Χίο έχουν απομείνει 13 διασώστες, με αποτέλεσμα να «βγαίνει» ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια καθημερινά. Δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει και δεύτερο, αλλά μόνο τα πρωινά. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και της ύπαρξης προσφυγικού καταυλισμού, απαιτούνται τρία ασθενοφόρα το πρωί και δύο το απόγευμα και τη νύχτα. Στην Κάλυμνο απέμειναν τέσσερις διασώστες και μόνο με εθελοντικές μετακινήσεις, κομμένα ρεπό και τη συνδρομή του νοσοκομείου υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο.
«Ο κάθε σχεδιασμός που υπήρχε για την επαρκή στελέχωση με διασώστες των νησιών μας εν μέσω τουριστικής περιόδου ανατράπηκε λόγω της κωλυσιεργίας των διαγωνισμών και της ανεπάρκειας υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υγείας», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως εξηγεί, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καθυστερήσει μήνες να εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS (για την ενίσχυση υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες). Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αυτής για το ΕΚΑΒ είναι τεράστιες, αφού 104 διασώστες, εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ως σταγόνα στον ωκεανό και την προκήρυξη 5Κ/2018 για 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ. Οι οκτώ θέσεις αφορούν υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος, Ικαρία). Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αναμένεται μετά τις εκλογές και η πρόσληψή τους μετά το καλοκαίρι.
Αναδημοσίευση από : https://www.kathimerini.gr