Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η κυκλική οικονομία είναι στον πυρήνα της νέας οικονομίας”

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η κυκλική οικονομία είναι στον πυρήνα της νέας οικονομίας”

by ikariaki.gr
7 views

“Η κυκλική οικονομία περιλαμβάνει και την ανακύκλωση και τη βιομηχανική παραγωγή και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Ο στόχος, όμως, και η ανάγκη και η ουσία της κυκλικής οικονομίας είναι να αποτελέσει την καρδιά μιας νέας και διαφορετικής οικονομίας, μιας οικονομίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε βιωσιμότητα και στην οικονομία και στις πόλεις και στον πλανήτη. Προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την τριπλή νίκη”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο SummitTimes Forum για την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσε το GRTimes στη Θεσσαλονίκη.

 

O Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα, στη νέα εκκίνηση των αυτοδιοικητικών αρχών, να συζητηθεί το πώς η έξοδος από την κρίση για τη χώρα μας θα χαρακτηριστεί από ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά. Θα είναι δηλαδή βιώσιμο ως προς τις πρώτες ύλες, ως προς την τεχνολογία παραγωγής, ως προς τα χαρακτηριστικά της εργασίας, και κύρια της επιστημονικής εργασίας, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη απορρόφησης και αξιοποίησης υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα και δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων: “Η κυκλική οικονομία μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητούμενα. Επαναχρησιμοποιεί πρώτες ύλες ή ανακαλύπτει πρώτες ύλες εκεί που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Αξιοποιεί εργατικό δυναμικό που η χώρα μας διαθέτει πλούσιο για τα θέματα της διαχείρισης νέων τεχνολογιών και νέων υλικών. Δημιουργεί προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις οικονομικές μορφές να βρουν τον ρόλο τους, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι μια μικρή συνεταιριστική ομάδα νέων ανέργων. Από την άλλη πλευρά, η δημοτική δραστηριότητα, που είναι ένα κομμάτι κοινωνικής οικονομίας, έχει πλέον τη δυνατότητα να βρει ρόλο και στην οικονομία, να δημιουργήσει πόρους και να μπορέσει να τροφοδοτήσει νέες οικονομικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στην πρωτοπορία της Ευρώπης, μιας και είμαστε από τις πρώτες δέκα χώρες που έχουν εγκεκριμένη στρατηγική κυκλικής οικονομίας,, κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που ανακοινώθηκε στο πρώτο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας που διοργανώθηκε στη χώρα μας τον Απρίλιο”.

 

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, η κυκλική οικονομία μπορεί να απαντήσει με επάρκεια στα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα και στις μεγάλες διεθνείς πολιτικές, όπως είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, όμως, μπορεί να απαντήσει και σε ζητήματα πολιτικής των πόλεων: “Όσον αφορά στην πολιτική των πόλεων, όπου καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας (πάνω από το 70%), ενώ παράγεται πάνω από το 70% των αερίων του θερμοκηπίου και των απορριμμάτων, χρειαζόμαστε μια νέα αστική ατζέντα, η οποία όμως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει είναι μόνο η διαχείριση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων, αλλά και το πώς οι πόλεις θα δημιουργήσουν οικονομία. Αυτό που ξεχάσαμε στην αυτοδιοίκηση, λόγω της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η δημιουργία οικονομικού προϊόντος σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτή τη νέα αστική ατζέντα, αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας αναπόσπαστα κεφάλαια πρέπει να είναι η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία και στη χώρα μας έχουμε ανοίξει αρκετά τέτοια κεφάλαια”.

 

Συνεχίζοντας ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, που δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Αντίστοιχα, στις ΑΠΕ επενδύεται ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια και είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το σταυροδρόμι των ενεργειακών αξόνων. Στα παραπάνω, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρέπει να προστεθούν ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, ο περιορισμός χρήσης πλαστικής σακούλας, τα νέα χαρακτηριστικά των ΦΟΔΣΑ, καθώς και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων των δήμων, που δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον με πολλές υποχρεώσεις και δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Επιπλέον, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι, σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν επενδυθεί από την πολιτεία 3,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν μελέτες για τη δημιουργία μονάδων κυκλικής οικονομίας και 9 μονάδων κομποστοποίησης.

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στη ξεχωριστή συλλογή οργανικού που είναι θεσμοθετημένη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018 και επεσήμανε ότι οι ΦοΔΣΑ είναι έτοιμοι να παραλαμβάνουν αυτά τα υλικά, αν και παρατηρούνται καθυστερήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι από την πλευρά της πολιτείας έχουν ετοιμαστεί ήδη προκηρύξεις για έργα κυκλικής οικονομίας στον βιομηχανικό τομέα, ενώ έχει γίνει εισαγωγή των κριτηρίων της κυκλικής οικονομίας στον αναπτυξιακό νόμο και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

 

Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι στόχος για τη Θεσσαλονίκη είναι μέσα από τις τεχνολογίες περιβάλλοντος να μειωθεί το κόστος για τα νοικοκυριά, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί το περιβάλλον στην πόλη. Σε διεθνές επίπεδο, από την άλλη πλευρά, οι συμφωνίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή αποτελούν ουσιαστικά προοδευτικά κείμενα των παγκόσμιων οργανισμών, που δίνουν προοπτική στις κοινωνίες, που έρχονται να απαντήσουν στη βία, στις διακρίσεις, στις κραυγές, με τους περιορισμούς και τις αντιθέσεις, αντιπροτείνοντας την πρόοδο, την προκοπή, τη δημιουργία, τη σύνθεση και τη βιωσιμότητα.

 

Στο φόρουμ είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ευκαιρίες Αγοράς για την Κυκλική Οικονομία στα Βαλκάνια» και οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Σερβίας, Goran Trivan, και της Αλβανίας, Ornela Cuci, καθώς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Makradhuli.

 

Ο Αν. ΥΠΕΝ, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, σημείωσε: “Η Ελλάδα σαν παλιό μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως ο καταλύτης για την ανάπτυξη και ευημερία της γειτονιάς μας. Πρέπει να απομακρύνουμε τα εμπόδια που μας κρατούν μακριά και να βρούμε εκείνα τα στοιχεία, εκείνες τις πολιτικές που θα μας ενώσουν και θα δημιουργήσουν το έδαφος για σταθερότητα και ευημερία. Πιστεύω βαθιά ότι είναι ιστορικό μας καθήκον να διαμορφώσουμε για όλους μας ένα πιο φωτεινό και ευοίωνο μέλλον, αντί να κοιτάμε πίσω στα πράγματα που μας χώριζαν και μας απέτρεπαν από το να δουλέψουμε μαζί ώστε να διαχειριστούμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι και η αλλαγή από ένα γραμμικό οικονομικό μοντέλο στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας”.

 

Τέλος, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης με τον κ. Makradhuli, με σκοπό τη συνεργασία της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας σε θέματα περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με το θέμα της ρύπανσης του Αξιού. Επίσης στα κεφάλαια συνεργασίας περιλαμβάνονται η διαχείριση των λιμνών Πρεσπών και Δοϊράνης, οι προστατευόμενες περιοχές στο όρος Βόρας – Καϊμακτσαλάν, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue