Γιάννα Παπαδημητρίου
Στα χέρια της ΡΑΕ η μελέτη του ΕΜΠ για το αν συμφέρει η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο στο Β. Αιγαίο – Αυξημένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Στα χέρια της ΡΑΕ βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ για τη διαμόρφωση και το κόστος εγκαταστάσεων εφοδιασμού των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στα Μη Διασυνδεδέμενα Νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η συνδρομή του ΕΜΠ ζητήθηκε από τη ΡΑΕ προκειμένου να διερευνηθεί η εφικτότητα της προμήθειας φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διερεύνηση του συγκεκριμένου ενδεχομένου αποτελεί μέρος του έργου που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Επιτροπής εξέτασης οικονομικότητας του τρόπου ηλεκτροδότησης των ΜΔΝ της χώρας, την οποία έχει συστήσει η ΡΑΕ.
Κατά τις εργασίες της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι απαιτείται πληρέστερη ανάλυση για την εφικτότητα της προμήθειας φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα ΜΔΝ του Βορείου Αιγαίου.
Έτσι, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Μακροχρονίου Ενεργειακού Σχεδιασμού & Διεθνών Θεμάτων, η ΡΑΕ ανέθεσε στο ΕΜΠ να εκπονήσει σχετική μελέτη.
Η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ που ανέλαβε το έργο αξιολόγησε εναλλακτικές μορφές της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου, καθώς και τον τρόπο υλοποίησής τους, βάσει τεχνικών, οικονομικών, λειτουργικών και κανονιστικών/ρυθμιστικών κριτηρίων.
Δύσκολη η επιλογή, επιχειρηματικό ενδιαφέρον
Η δύσκολη δουλειά πάντως, φαίνεται ότι είναι από εδώ και πέρα, καθώς θα πρέπει να εκτιμηθούν τα πολλά σενάρια που περιλαμβάνει η μελέτη του ΕΜΠ και να συναξιολογηθούν με την άλλη ανταγωνιστική μέθοδο ηλεκτροδότησης των νησιών, δηλαδή την διασύνδεση μέσω καλωδίου.
Η επιλογή γίνεται δυσκολότερη καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τη μία μέθοδο (τροφοδοσία με LNG) και για την άλλη (καλώδιο).
Προς ώρας η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου δεν έχει περιληφθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο ο Διαχειριστής έχει έντονο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και οι εταιρείες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το αιολικό δυναμικό των νησιών για την παραγωγή ΑΠΕ, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει βεβαίως εάν επιλεγεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Από την άλλη, έντονο είναι το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για δραστηριοποίηση στην τροφοδοσία μη διασυνδεδεμένων νησιών με LNG.
Μάλιστα, το σχέδιο που «τρέχει» η ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας ΥΦΑ (small-scale LNG – ssLNG), project για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και της Ισπανικής Enagas.
Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, στελέχη της Enagas έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένο κύκλο επαφών με στελέχη της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και της ΡΑΕ.
Το σχέδιο της ΔΕΠΑ προβλέπει τη μεταφορά μικρών φορτίων υγροποιημένου αερίου από μεγάλα τερματικά είτε μέσω ειδικών βυτιοφόρων, είτε με μικρά πλοία LNG προς περιφερειακά τερματικά και σταθμούς αποθήκευσης σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το βασικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Αναδημοσίευση από : https://energypress.gr