Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Οικονομίας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση, για τα αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τη Νησιωτικότητα σαν ένα αόριστο άρθρο του Νόμου. Εμείς κάνουμε πράξη τις νησιωτικές πολιτικές με στόχο μια πραγματική ανάπτυξη
«Το Δεκέμβριο του 2016 ο Πρωθυπουργός, από τη Νίσυρο, ανέπτυξε ένα πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τις υποδομές των νησιών μας. Ένα και κάτι χρόνο μετά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έκανε πράξη τις νησιωτικές πολιτικές».
«Η ανάπτυξη που βίωναν τα νησιά μας ήταν χάρτινη. Στηριζόταν σε πήλινα πόδια λόγω έλλειψης βασικών υποδομών. Μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές και να οικοδομήσουμε προοπτικές ανάπτυξης πάνω σε σιδερένιες βάσεις».
Ειδικά Αναπτυξιακά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: επιχορήγηση έργων που για χρόνια χρειάζονταν τα νησιά
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Νησιωτικότητα γιατί ένα χρόνιο αίτημα για αύξηση των πόρων υπέρ των νησιών και για ενίσχυση των νησιωτικών υποδομών, γίνεται πράξη. Με 102 εκ ευρώ θα επιχορηγηθούν τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, συν 77 εκ έργα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». 180εκ συνολικά για έργα που ήθελαν τα νησιά και είχαν για χρόνια ανάγκη».
«Βλέποντας σήμερα εδώ τους νησιώτες Βουλευτές και Δημάρχους, σκέφτομαι τη ζωτική σημασία που έχουν για τα νησιά μας, ιδίως τα μικρά και ακριτικά, αυτά τα Αναπτυξιακά Προγράμματα: 4,2 εκ ευρώ θα διατεθούν για τις δομές υγείας των νησιών. Η Λέρος θα αποκτήσει το δικό της αξονικό τομογράφο. 10 εκ περίπου για λιμενικά έργα και αλιευτικά- τουριστικά καταφύγια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 1εκ ευρώ έργα θα γίνουν στον Αι Στράτη, 1,5 εκ στα Ψαρά, 2,1 εκ στο Αγαθονήσι, 1,3 εκ στην Αστυπάλαια. Σημαντικό, όμως είναι και το έργο του εξαγωγικού Cluster που επιχορηγείται στις Κυκλάδες και που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών».
«Μέσα από τη σημερινή παρουσίαση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, κανείς μπορεί να παρατηρήσει και την διαφορετική αντίληψη που έχει η δική μας Κυβέρνηση στο πως επιλέγει να επενδύσει το δημόσιο χρήμα, δίνοντας στις κρατικές επιδοτήσεις μια ουσία και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σε αυτά τα προγράμματα Φορείς Υλοποίησης δεν είναι μόνο οι ΟΤΑ, είναι Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Επιμελητήρια, γεγονός που θεωρώ ότι καταδεικνύει τις διαφορές με το χθες. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2007, είχε ανακοινωθεί ένα αντίστοιχο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο Νότιο Αιγαίο, ύψους 250 εκ. που όμως από αυτό, μόνο 10 εκ. απορροφήθηκαν».
Ροδιακή Έπαυλη
«Στον κατάλογο των έργων που σήμερα εγκρίνονται προς επιχορήγηση είναι και η Ροδιακή Έπαυλη της Ρόδου, ένα τοπόσημο για την πόλη της Ρόδου που προσωπικά έχω όνειρο να δω αναστηλωμένο και έτοιμο για χρήση από την τοπική κοινωνία. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, που είχα βάλει από την αρχή της θητείας μου: να φύγει η κυριότητα της από κεντρικούς φορείς και να επιστρέψει η Ροδιακή Έπαυλη στο Δήμο της Ρόδου. Σήμερα, με 3,5 εκ ευρώ που δίνονται για τη Ροδιακή Έπαυλη από το Ειδικό Αναπτυξιακό Νοτίου Αιγαίου, νομίζω ότι δίδεται η καλύτερη ευκαιρία στο Δήμο της Ρόδου να φτιάξει αυτό το στολίδι του νησιού».
Μια σειρά από δράσεις με στόχο τις υποδομές των νησιών
«Τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία (σημ. Εσωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας) στήσαμε έναν μηχανισμό στήριξης των νησιών κάτω από 5.000 κατοίκους, με βραχίονες τη ΜΟΔ και την ΕΕΤΑΑ, έτσι ώστε να υποβοηθηθούν οι νησιωτικοί Δήμοι που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες και να μπορούν να υποβάλουν προτάσεις και να ολοκληρώσουν σημαντικά έργα για τον τόπο τους. Πολλές από τις προτάσεις, που σήμερα εντάσσονται, είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού και τα έργα που θα ολοκληρωθούν θα είναι προϊόντα, και πάλι, του μηχανισμού της ΜΟΔ- ΕΕΤΑΑ».
«Σαν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρήσαμε σε προγραμματικές συμβάσεις με μικρούς νησιωτικούς Δήμους ώστε να ολοκληρωθούν μικρά έργα. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικών Υποδομών του ΥΝΑΝΠ, ανακοίνωσε επιχορήγηση 4,8 εκ σε έργα που θα γίνουν σε μικρά λιμάνια της χώρας μας, ενώ σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης, πρόκειται να δοθούν και επιπλέον πόροι για λιμενικές υποδομές, σύντομα».
«Παρεμβαίνουμε όμως και σε θεσμικό επίπεδο: Έχει ήδη κατατεθεί ρύθμιση για τροποποίηση του νόμου για τις Συμβάσεις στις οποίες μπορούν οι Δήμοι να συνάπτουν με φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα και για φορείς της Γενικής Διοίκησης. Με αυτό τον τρόπο διευρύνονται οι δυνατότητες που έχουν και οι νησιωτικοί Δήμοι για συνεργασίες ώστε να κάνουν πράξη έργα που χρειάζονται».
Μεταφορικό Ισοδύναμο
«Η συνεργασία του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν σταματά εδώ. Έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, την κορωνίδα της νησιωτικότητας, κατά τη γνώμη μου, που απαντά στα προβλήματα της πολιτικής συνοχής. Και με αυτό το μέτρο, αποδεικνύουμε όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και στην Ευρώπη, ότι πολιτικές συνοχής στην Ε.Ε δε μπορούν να υπάρξουν αν δεν υπάρχουν πολιτικές για τα νησιά. Είναι καιρός οι νησιώτες μας να αισθανθούν ισότιμοι πολίτες και να αποκτήσουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται».