Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ3

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ3

by ikariaki.gr
14 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 13/12/2017

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ3  και τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ3. Σήμερα σε μία έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, όπου έχουμε τη χαρά και  την τιμή να φιλοξενούμε τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Καλησπέρα σας, κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Χαρά και τιμή.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Βέβαια, είναι λίγο δυσδιάκριτο, ποιος φιλοξενεί ποιον. Εμείς, εσάς στη Θεσσαλονίκη και εσείς, στο γραφείο σας στη Θεσσαλονίκη.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατά μία έννοια έγινε και ο πρωθυπουργός μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Μόνιμος κάτοικος.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς θέλω να πω, ότι είναι δική μου η τιμή και η χαρά που είμαι στην ΕΡΤ3 μετά από πολύ καιρό. Νομίζω, ότι η τελευταία μου παρουσία ήταν στην ΕΡΤ3 την περίοδο που είχε γίνει παράνομη η ΕΡΤ3, εξέπεμπε στην παρανομία. Και να πω ότι, είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά που είναι η πρώτη μου συνέντευξη σε αυτό εδώ το γραφείο που έχει γίνει ένας θεσμός, που πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα αποδεικνύει, ότι είναι ουσιαστικός θεσμός για την πόλη και για την Βόρεια Ελλάδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αυτό θα ήταν και μία απορία μου, κύριε πρόεδρε, αν είναι μόνον συμβολισμός – θα αναφερθούμε αναλυτικά και στις δράσεις αυτού του γραφείου – αν είναι μόνον συμβολισμός ή συνοδεύεται και από ουσία, από παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Όχι δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη. Ενάμιση εκατομμύριο κόσμος ζει ευρύτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι, αν μη τι άλλο, τον έναν αυτό χρόνο που λειτουργεί αυτό το γραφείο, έχει αλλάξει η ατζέντα των θεμάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την κεντρική εξουσία, με την παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών, ήταν περίπου ένα πανηγύρι. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βεβαίως, και του Αγίου Δημητρίου, παρένθεση.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Μία πολιτική εκδρομή, δηλαδή.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Θεσσαλονίκη, όμως, κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι μία πόλη που δεν πρέπει να διεκδικεί απλά το να είναι η συμπρωτεύουσα, που αυτό, αν θέλετε και την προσωπική μου, έτσι, εκτίμηση, συμπαρασύρει και έναν άγονο ανταγωνισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Δηλαδή, να είναι η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνεργασίας. Η πρωτεύουσα, το μεγαλύτερο θα έλεγα λιμάνι, μία εξαιρετικά σημαντική πόλη ολόκληρης της βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη είναι ο κεντρικός κόμβος που μπορεί να συνδέσει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τις πρώην χώρες της Γιουγκοσλαβίας και την κεντρική Ευρώπη. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλές δυνατότητες αναξιοποίητες. Όταν, όμως, εγώ λέω ότι αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης και για τη Θεσσαλονίκη, εννοώ ότι βάλαμε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν, κατά την εκτίμησή μου, την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν εδώ. Αναδείξαμε το κρίσιμο θέμα για τους θεσσαλονικιούς, που είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Η Θεσσαλονίκη έχει, δυστυχώς, τον μικρότερο κατ’ αναλογίαν αριθμό πρασίνου ανά κάτοικο, από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, 2,43 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Αυτό είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο. Έχει βεβαίως αυτή την μοναδική ομορφιά του παραλιακού μετώπου, αυτό το εξαιρετικό μέτωπο στη θάλασσα. Εν τούτοις, όμως, το πρώτο πράγμα που επιχειρήσαμε ήταν να βρούμε τον τρόπο, να αποδώσουμε στους δημότες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ελεύθερους χώρους. Και αυτό κάναμε, τόσο με την παραχώρηση του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά όπου ευελπιστούμε να γίνει σύντομα ένα μητροπολιτικό πάρκο ανάσας για τους Θεσσαλονικείς, όσο και με το στρατόπεδο Κόδρα που προχωράμε την διαδικασία παραχώρησης στις δημοτικές αρχές. Αλλά, για να πω και τα άλλα δύο, πολύ σημαντική θεωρώ ότι είναι η παρέμβαση ανάπλασης, εκεί όπου θα γίνει το μουσείο ολοκαυτώματος και η συνολικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Βέβαια, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι η Θεσσαλονίκη όπως και οι υπόλοιπες πόλεις στην Ελλάδα, η χώρα συνολικά, διψά και για άλλα πράγματα: για ποιότητα ζωής, για αποτελεσματικές λύσεις και παρεμβάσεις…

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Για το σύνολο των πολιτών, η ατζέντα δεν περιλαμβάνει μόνον αυτά. Και νομίζω ότι…

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Πείτε μου, διακόπτοντάς σας, το εξής: αυτή η πόλη ζητά και ένα αεροδρόμιο λειτουργικό, για παράδειγμα, ζητά συγκοινωνίες, ζητούσε το Μετρό, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να το πιστώσουμε ότι επανεκκινήθηκε και ολοκληρώνεται. Θα έχετε ακούσει και εσείς και εμάς να το λέμε, ότι πρόκειται για το ανέκδοτο της πόλης.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, λοιπόν, εγώ θα έλεγα: πρώτον, ελεύθεροι χώροι που παραδίδονται στις δημοτικές αρχές προς χρήση ελεύθερη όλων των πολιτών. Δεύτερον, υποδομές. Πολύ κρίσιμο θέμα. Και τρίτον και σημαντικότατο, κατά την άποψή μου, η αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης, των δυτικών συνοικιών.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, αναφερθήκατε στο Μετρό. Είχε γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο το Μετρό, για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς καταφέραμε μέσα σε δυόμιση χρόνια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ό,τι δεν είχε γίνει σε 12 χρόνια. Από το 2004 – 2016 σε 12 χρόνια είχε προχωρήσει περίπου το 40% της υλοποίησης των έργων. Και στα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει το 60%. Είμαστε στην ευτυχή και την ευχάριστη θέση να σας πούμε, ότι σε δύο χρόνια από τώρα, το 2020 ουσιαστικά θα τεθεί σε λειτουργία κανονικά το Μετρό, αλλά ήδη έχουν ανοιχθεί οι διπλές σήραγγες, σε λίγο ξεκινά η διαδικασία για να μπει το τροχαίο υλικό, το Μετρό δηλαδή γίνεται μία πραγματικότητα. Η υπόθεση με τα αρχαία διευθετήθηκε, μία σειρά από κωλύματα και γραφειοκρατικά και ουσιαστικά και χρηματοδοτικά ξεπεράστηκαν και ό,τι δεν έγινε σε 15 χρόνια, ας το πω εγώ, γίνεται, έγινε τα τελευταία τρία χρόνια.

Είναι, βεβαίως, όχι μόνον το Μετρό, όμως. Είναι, θα έλεγα και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – βεβαίως και με τον τρόπο με τον οποίο προχωρήσαμε σε μία σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, αποκτά μία εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή δυναμική για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Αναμένονται επενδύσεις μέχρι το 2021 ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία, η συμφωνία την οποία υπέγραψα στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, που είναι ένα έργο πνοής, συνολικά για τη Μακεδονία, την Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναβαθμίζει τα τρία μεγάλα λιμάνια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και με τη σιδηροδρομική διασύνδεση, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής και την επέκταση από Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρουσέ (η πόλη η βουλγαρική στις όχθες του Δούναβη) αλλά και προς το Βουκουρέστι, πλέον συνδέουμε το Αιγαίο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και με ολόκληρη τη Βαλκανική και με τη Μαύρη Θάλασσα.

Αναφερθήκατε, εσείς, στα αεροδρόμια. Ναι. Αντιλαμβάνομαι ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για ένα διάστημα…

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Το χρησιμοποιείτε και εσείς, ο ίδιος, πολύ συχνά.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: … Για ένα διάστημα, ολίγων μηνών, θα υπάρξει μία σχετική ταλαιπωρία για τους πολίτες, αλλά θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το Μάρτιο που θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στη Βαλκανική, το οποίο θα αποτελεί έναν πολύ ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τη θέση και τη δυναμική που της αξίζει, όχι επαναλαμβάνω μόνον μέσα στον ελλαδικό χώρο, αλλά μία σύγχρονη πρωτεύουσα σε ένα πολύ καίριο σημείο στο χάρτη, ως η καρδιά, η πρωτεύουσα θα έλεγα εγώ, της βαλκανικής συνεργασίας.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Θέλω να λειτουργήσω, φρεσκάροντας τη μνήμη σας, αλλά θα θυμάστε και ως δημότης ή κάτοικος της Αθήνας, την καχυποψία τη λογική… θυμάστε μία παλιά πινακίδα «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα είναι μόνιμα». Ήταν το παλιό ανέκδοτο των παλιών κατασκευαστικών παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια. Λογική η καχυποψία, γι’ αυτό κάνω αυτήν την επισήμανση. Θέλω να μου επιτρέψετε, όμως, επειδή το ζήτημα της ποιότητας της ζωής των πολιτών και της καθημερινότητας – θα το δούμε και στη διάρκεια της κουβέντας – η συνέντευξη αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά την επιστροφή σας από το Παρίσι, από τη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα. Ειλικρινά και ως πολίτης και ως γονιός, θα ήθελα πάρα πολύ να έχουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη δημόσια συζήτηση, σε αυτή τη χώρα, να συζητάμε επί ώρες γι’ αυτό, νιώθω αυτή την ανάγκη. Αλλά είμαστε και λίγες ώρες πριν τη μετάβασή σας στις Βρυξέλλες και αν δεν κάνω λάθος, το βράδυ στις 14 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχετε στο γεύμα των ηγετών όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, το προσφυγικό. Και σας ρωτώ, σε μία πόλη που έχει ήδη κάνει βήματα αφομοίωσης, συνύπαρξης εκατοντάδες χρόνια πριν. Θέλω ένα σχόλιό σας για την παρέμβαση Τουσκ, που έχει παγώσει την Ευρώπη, δεν ξέρω δικαίως ή αδίκως. Θέλω μία πρώτη σας εκτίμηση, γιατί δεν σας δόθηκε η δυνατότητα να το σχολιάσετε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι είναι μία άστοχη παρέμβαση. Έχω την αίσθηση ότι…

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ύποπτη θα λέγατε ότι είναι;

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το πω. Σημασία έχει ότι είναι μία άστοχη, άκαιρη, άσκοπη και μία παρέμβαση η οποία δεν πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλες ελπίδες, πιθανότητες – ευτυχώς για μας – να υιοθετηθεί. Δεν θέλω να καταλογίσω προθέσεις. Σημασία έχει, ότι βάζει ξαφνικά – εγώ θα έλεγα από το παράθυρο – στο τραπέζι, στην ατζέντα της Συνόδου μία συζήτηση η οποία είχε λήξει, με έναν τρόπο ο οποίος, θα έλεγα ότι άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι η συζήτηση αυτή αφορά, αν θέλετε, την ίδια την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα είμαστε ένα σύνολο κρατών όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του και θα θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι μία αλά κάρτ υπόθεση που μπορεί μόνο να έχει οφέλη, μέχρι εκεί που μπορεί να έχει οφέλη και από κει και πέρα καμία συνεισφορά; Ή θα είμαστε μία ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη; Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Και αν θέλετε, όλη αυτή η διαδικασία που είχε ξεκινήσει και από την επίσκεψη Μακρόν και τις ομιλίες που κάναμε στην Πνύκα, αλλά ένας προβληματισμός που έχει διαπεράσει και την δομή της επίσημης συζήτησης στις συνόδους μέχρι και τον Ιούνιο του ’18, αφορά αυτό: τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στην θεσμική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δούμε ότι, δεν μπορεί κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μία προοπτική διαμερισμού ευθύνης και βαρών, πώς αυτοί δεν θα εμποδίσουν όλους τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά. Είναι, λοιπόν, πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουμε όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. Αυτό επί της αρχής. Και σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, κοιτάξτε, εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο. Διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πληγεί διπλά, από λάθη και αδυναμίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι στην οικονομική κρίση. Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, αυτά που με άνεση αποδέχθηκαν και οι κυβερνήσεις τότε, έγιναν στο πόδι και με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία. Και βεβαίως, μετά το 2015 δεν φτάνει που είχαμε την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε και στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή Ήπειρος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ε, λοιπόν, αυτό το βάρος δεν μπορεί να πέσει μονομερώς στους ώμους μίας μικρής χώρας. Η Ελλάδα είναι στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Εμείς, εδώ, είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα των συνόρων, έρχονται για να πάνε στο κέντρο.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Όταν λέτε, ότι «δεν θα μασήσετε τα λόγια σας», τι ακριβώς εννοείτε; Μπορείτε να το εξηγήσετε; Φαντάζομαι στη συνάντησή σας την Παρασκευή το βράδυ, θα υπάρξει κριτική που θα επεκταθεί σε μία πιθανή ερμηνεία αυτής της παρέμβασης; Γιατί, αυτό που προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε πρακτική αντιστοίχιση, μπορεί να σημαίνει εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και στη χώρα μας ή όπου αλλού.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με αυτό που λέω και με αυτό που εννοώ. Η Ελλάδα, επαναλαμβάνω, ή θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλες χώρες κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή που δεν μπορεί να έχει μονάχα υποχρεώσεις και να μην έχει δικαιώματα, όπως επίσης και οι άλλες χώρες δεν μπορούν να έχουν μονάχα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε όλο το πλαίσιο το θεσμικό το ευρωπαϊκό. Πρέπει αυτές τις δεσμεύσεις να τις τηρήσουν και άλλες χώρες. Και από κει και πέρα σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι σαφές ότι από την πλευρά μας, δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτό, να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση η οποία θα παραπέμπει σε μη αποδοχή του καταμερισμού, του ισότιμου καταμερισμού με τις ποσοστώσεις τις αντίστοιχες σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, στην αυτοκριτική που κάνει η κυβέρνηση, υπάρχουν χειρισμοί που ευθύνονται γι’ αυτό που βιώνουμε αυτές τις ημέρες; Είμαι βέβαιος, ότι φτάνουν και σε σας. Είχατε και μία έκτακτη σύσκεψη προχθές για το προσφυγικό των δημάρχων στο βόρειο Αιγαίο για την φιλοξενία και τη διαμονή των προσφύγων. Για τα προβλήματα και τις πιθανές παραλείψεις της ελληνικής Πολιτείας, οι Έλληνες πολίτες, ο ελληνικός λαός σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο έδωσε ό,τι καλύτερο είχε. Μένει να δούμε, αν και η ελληνική Πολιτεία, που εκπροσωπείται σε μεγάλο βαθμό και από την κυβέρνηση, έκανε ή κάνει αυτά που πρέπει για να μην οξυνθεί η κατάσταση περισσότερο.

 

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στα…

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ήσασταν λίγο σκληροί με τον δήμαρχο της Μυτιλήνης, αν δεν κάνω λάθος, τον κατηγορήσατε για πολιτικά παιχνίδια, αναδεικνύοντας…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να απαντήσω συνολικά όμως, θα πω και γι αυτό. Ξεκινώ από την παραδοχή και νομίζω ότι είναι αναμφίβολο αυτό, η κατάσταση στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής και ειδικότερα εγώ θα έλεγα στη Σάμο, στη Χίο και στη Λέσβο, όπου έχουμε και τα μεγαλύτερα έτσι φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης προσφυγικού μεταναστευτικού πληθυσμού, σίγουρα δεν είναι μια κατάσταση η οποία είναι καλή. Και δεν είναι ευχάριστη και είναι και δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία. Βεβαίως από την άλλη μεριά αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Να θυμίσω ότι οι ροές μειώθηκαν δραστικά. Από κει που είχαμε πέντε χιλιάδες την ημέρα, σήμερα έχουμε ακόμα δυστυχώς, διότι δεν έχουν εκμηδενιστεί, αλλά έχουμε ροές που είναι της τάξης των ογδόντα, εκατό, δεν θυμίζουν αυτό που είχαμε παλιότερα. Το πρόβλημα όμως που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα, έστω και μειωμένες οι ροές, είναι η διαδικασία που απαιτείται με βάση την ανάγκη να τηρήσουμε τις διεθνείς συμβάσεις σε ότι αφορά τη διαδικασία απονομής ασύλου. Είναι αργή διαδικασία, πρέπει βεβαίως να επιταχυνθεί, είναι όμως αργή διαδικασία και επιπλέον αυτού δεν είναι μόνο ότι αυτή, καθ αυτή, αργή η διαδικασία, είναι και το γεγονός ότι όταν κάποιος αιτηθεί άσυλο, πρέπει να περιμένει την απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής, ακόμα και αν δεν του δοθεί άσυλο, απορριφθεί δηλαδή το αίτημά του, υπάρχει δυνατότητα να κάνει αίτηση για δευτεροβάθμια εξέταση και ούτω καθεξής. Αυτό λοιπόν είναι και χρονοβόρο, αλλά φτάνουμε κάποια στιγμή στο σημείο, κυρίως λόγω και της επιρροής στο πεδίο μη κυβερνητικών οργανώσεων και να πω εδώ, παρεμπιπτόντως, ότι τα χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα δίνει στην ελληνική κυβέρνηση, τα δίνει σε μη κυβερνητικές  οργανώσεις, όπου έχουμε και πολλές περιπτώσεις που στο τέλος της ημέρας ακόμα και αν ακυρωθεί το αίτημα για άσυλο και άρα δεν δικαιούται ο αιτών την προστασία, είναι δύσκολο αυτός να εντοπιστεί για να γυρίσει πίσω. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας. Εμείς από την πλευρά μας…

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αυτό όμως κύριε πρόεδρε, με συγχωρείτε δεν αναιρεί την υποχρέωση, οι συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης αυτών των ανθρώπων να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, όμως πρέπει να παραδεχθείτε ότι όταν έχουμε κάποια κέντρα υποδοχής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν δυόμιση χιλιάδες ανθρώπους και φτάνουνε σε κάποιες στιγμές να φιλοξενούν έξι και εφτά χιλιάδες, τότε και το καλύτερο ξενοδοχείο να ήταν αυτή η φιλοξενία, οι τρεις και τέσσερις φορές, η χωρητικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας. Αυτό το πρόβλημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Και έχουμε τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αρνούνται δικαιολογημένα ή μη, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, να μπουν σε μια συζήτηση για το πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή στο πως λειτουργούμε μέχρι σήμερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί, για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου αφενός, αφετέρου για την δημιουργία καλύτερων συνθηκών όχι για νέες δομές στα νησιά αυτά, καλύτερων συνθηκών προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που και σεις αναφερθήκατε πιο πριν. Είναι καχύποπτες οι τοπικές κοινωνίες, ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους. Με ποια έννοια έχουν το δίκιο τους, βλέπουνε ότι στις δικές τους τις πλάτες σηκώνουν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι και πρώτα απ όλα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι είμαστε στη ίδια μεριά του τραπεζιού, σηκώνουμε μαζί τα βάρη. Αν καταρρεύσει η Ευρωτουρκική συμφωνία, οι  πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες μας. Άρα, λοιπόν, τούτη την ώρα πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να κάτσουμε στην ίδια πλευρά, να συνεργαστούμε κα να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις εφαρμόζοντας τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς συνθήκες, με πρώτιστο μέλημά μας τούτη την ώρα, ποιο, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης σ αυτούς τους ανθρώπους, διότι το πρώτο μας μέλημα είναι ο άνθρωπος.

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κύριε πρόεδρε, αναφέρθηκα και στην αρχή, στην ποιότητα ζωής. Έρχεται, ωριμάζει και η ώρα αυτού του διαλόγου. Να μπούμε και στα ζητήματα της οικονομίας που αφορούν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, αφορούν το μέλλον όλων μας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε όμως στην οικονομία και να κλείσουμε το θέμα του προσφυγικού, φαντάζομαι δεν θα επανέλθετε να πούμε και ότι το τελευταίο διάστημα, πέρα από την επιτάχυνση της διαδικασίας, έχουμε εφαρμόσει και ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και με την απομάκρυνση, την ταχύτατη δυνατή των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού αλλά και μέσα από μία ουσιαστική συζήτηση που φαίνεται ότι κατέληξε και το επόμενο διάστημα θα χουμε και τη συνεργασία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία, για να υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς επιστροφών εκείνων οι οποίοι δεν θα πάρουν άσυλο, όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα στο βαθμό που αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις θα είναι απόλυτα προσδιορισμένες και ταυτοποιημένες.

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Θα επιστρέψουμε στο προσφυγικό γιατί έχει σχέση με τα ανθρώπινα ιδεώδη, τα οποία οφείλει και υπηρετεί μια κυβέρνηση προοδευτική, αριστερή, ταυτόχρονα και για τους πολίτες που ζουν σ αυτή χώρα, εκεί γεννήθηκαν και έχουν και αυτοί το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ξέρετε, επειδή σας ακούω πολύ συχνά και πρόσφατα κυρίως, να οριοθετείτε το καλοκαίρι του ΄18 ως μια αφετηρία. Ένα βατήρα σε ένα πολυετή δρόμο αντοχής και θέλω να σας ρωτήσω, πολύ απλά, είναι όντως μια αφετηρία, είναι η αρχή μιας νέας δοκιμασίας, είναι το τέλος; Πως το οριοθετείτε μέσα στο μυαλό σας, απευθυνόμενος σε ανθρώπους που από το 2009 και μετά κουράστηκαν κύριε πρόεδρε. Δεν θέλω να το χρωματίσω διαφορετικά, κουράστηκαν να μπαίνουν ορόσημα που είτε για λόγους πολιτικής αναποτελεσματικότητας, είτε πολιτικού τυχοδιωκτισμού πολλές φορές δεν εξυπηρετούνται.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δίκιο αλλά νομίζω και μάλιστα πιστεύω ότι αν κάναμε, έτσι μια σφυγμομέτρηση να δούμε πόσοι πιστεύουνε ότι θα έρθει αυτή η ώρα που ο λαός μας, η οικονομία μας, οι κυβερνήσεις μας θα στηρίζονται στις δυνάμεις τους για να σχεδιάζουν την οικονομική πολιτική της επόμενης μέρας, δεν το πιστεύουν ότι θα συμβεί. Όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβεί, πιστεύω ότι η ημέρα εκείνη που θα ναι πραγματικότητα η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια που δεν αργεί, είναι λίγοι μήνες μετά από την πρώτη του έτους, είναι το επόμενο καλοκαίρι. Θα είναι μια ημέρα πράγματι, θα είναι ορόσημο διότι θα αλλάξει την ψυχολογία, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε …η χώρα βγαίνει από μια μεγάλη περιπέτεια.

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Θεωρείστε με αφελή αλλά θα επιμείνω, τι θα αλλάξει;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς επιτρέψτε μου λίγο χρόνο από τη συνέντευξή μας για να σας εξηγήσω γιατί θα συμβεί, γιατί όπως είπα πιο πριν, έχει σημασία ο κόσμος να καταλάβει ότι εδώ δεν μιλάμε πια για υπόσχεση. Μιλάμε για μια πραγματικότητα που μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο ορατή. Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση το 2010 σταδιακά χάσαμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από τις αγορές. Μάλιστα το 2010 τον Οκτώβριο το δεκαετές ομόλογο, το ελληνικό, άρχισε να ξεπερνάει στο 4,9 και άρχισε να πηγαίνει 5 και πάνω. Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια, το ομόλογο το δεκαετές στις αγορές είναι στο 4,4. Από το 2000 ως το 2008 η ελληνική οικονομία δανειζόταν με μέσο όρο 4,7 δηλαδή, ήδη, βρισκόμαστε σε ένα ποσοστό το οποίο είναι πολύ πιο κάτω από αυτά που δανειζόμασταν πιο πριν. Ευελπιστούμε, έτσι δείχνουν όλες οι ενδείξεις, ότι πηγαίνοντας και ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πρόγραμμα αυτό το ποσοστό, η τιμή του δεκαετούς ομολόγου θα είναι ακόμα πιο κάτω. Έτσι λοιπόν θα μπορούμε να δανειζόμαστε σε τιμές που δεν θα είναι ασύμφορες. Θα μπορούμε λοιπόν να εξυπηρετούμε τα χρέη μας και ταυτόχρονα να μπορούμε να σχεδιάζουμε αυτοδύναμα με βάση τις ανάγκες μας για την επόμενη μέρα. Ήδη, το πενταετές ομόλογο που βγήκε με επιτυχία στις αγορές τον προηγούμενο Ιούλιο με 4,6 έχει πάει στο 3,55. Έχουμε δηλαδή μια αποκλιμάκωση που μας δείχνει ότι και σήμερα, άμα θέλαμε, θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές με μεγάλη επιτυχία και να πούμε ότι τελειώσαμε, ως εδώ, όμως θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ναι ένα συγκυριακό φαινόμενο αυτές οι καλές τιμές των ομολόγων, αλλά θα ναι ένα μόνιμο φαινόμενο για το επόμενο διάστημα και αυτό βεβαίως θα διασφαλιστεί με την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Άρα, προσπαθώ να σας τεκμηριώσω ότι δεν πρόκειται εδώ για μία προσδοκία ή για μία υπόσχεση. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχει γίνει ήδη, έχει αρχίσει να ωριμάζει ως πραγματικότητα και θα γίνει πράξη ολοκληρωτικά…

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας διακόψω κάνοντας λίγο τον συνήγορο της καλής ή κακής μνήμης, λέγοντας ότι αν θα ήσασταν θεατής μιας τέτοιας στιχομυθίας, ενός τέτοιου διαλόγου πριν από λίγα χρόνια, θα μπορούσατε να είχατε διατυπώσει το επιχείρημα ότι αυτή είναι η καλή πλευρά των αριθμών που δεν αφορά τους ανθρώπους… γιατί αυτό είναι και πολιτική διάσταση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οφείλω όμως να αναφερθώ στον μηχανισμό που μας οδήγησε στα μνημόνια. Οδηγηθήκαμε στα μνημόνια διότι η λεηλασία και η χρεοκοπία, οδήγησε στην πλήρη αναξιοπιστία απέναντι στις αγορές, τα τεράστια ελλείμματα του 15% του ΑΕΠ, οδήγησε στην αναξιοπιστία απέναντι στις αγορές που βεβαίως μας οδήγησε και σε μία ασφυξία και όταν εμείς επιχειρήσαμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση απέναντι στους εταίρους μας. Εγώ είμαι ανοικτός να κουβεντιάσουμε και με όσες απόψεις και επιχειρήματα υπάρχουν από την άλλη πλευρά, δεν, αλλά υπάρχει μια αντίφαση και στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Από τη μια μας λένε ότι κινδυνεύσαμε, φτάσαμε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγήσαμε τη χώρα σε μεγάλες απώλειες και από την άλλη μας λένε ότι συμβιβαστήκαμε για να προχωρήσουμε στο τρίτο μνημόνιο. Ή το ένα ή το άλλο συμβαίνει, δεν μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο. Η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία έζησε ο κόσμος, γιατί εμείς δεν κρύψαμε τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες. Όλα ανοιχτά, όλα φανερά και όλα στην κρίση του ελληνικού λαού, ανά πάσα στιγμή.

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Με βάση ακριβώς αυτό που λέτε όμως κύριε πρόεδρε, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο πολίτης που μας παρακολουθεί, είτε το πείτε εσείς, είτε το ρωτήσω εγώ, το αν έχει αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, το αν θα χάσει στο σπίτι του, την πρώτη του κατοικία, το αν μία σειρά από ζητήματα που έχουν πάντα διπλή ανάγνωση…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: … Τίποτα απ αυτά δεν έχει συμβεί …δεν καταργήθηκε.

Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν καταργήθηκε, δεν αυξήθηκε, παραμένει. Τώρα γίνεται μια συζήτηση για τα αγροτεμάχια είναι και ευκαιρία να δώσετε και κάποιες απαντήσεις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Γιαννούλη είναι μια ευκαιρία να δώσω κάποιες απαντήσεις και θα τις δώσω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρεθήκαμε μπροστά στην ανάγκη να πάμε σε ένα συμβιβασμό που εμπεριείχε ένα διάστημα διετές μιας ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήπιας μεν, προσαρμογής δε, καθόλου ευχάριστο λοιπόν αυτό, όταν εμείς είχαμε δώσει τη μάχη να μην υπάρχει άλλη προσαρμογή. Όμως, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την προσαρμογή της πρώτης τετραετίας, πενταετίας 2010- Γενάρης ΄15 που ήτανε προσαρμογή 65 δισ. ευρώ με την προσαρμογή που έχει γίνει αυτά τα δυόμιση χρόνια που είναι της τάξης του 3% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 5,4 δισ. Δεν μπορούμε αυτά να τα συγκρίνουμε. Μιλάει ακούω ο κ. Μητσοτάκης και για υπερφορολόγηση. Ξεχνάει ποιος έφερε την υπερφορολόγηση, ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε βεβαίως αυτά τα βάρη, αλλά προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε και τα βάρη να τα μοιράσουμε δίκαια αλλά και τις δυνατότητες και το περίσσευμα να το δώσουμε δίκαια στον ελληνικό λαό, να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους από αυτά τα οποία θα ερχόντουσαν ή θα έρθουν στο μέλλον, αν δεν προνοήσουμε εμείς ώστε να μην έρθουνε. Να μιλήσω αν θέλετε και με αριθμούς και με παραδείγματα σε σχέση με αυτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Επιστροφή κυρίες και κύριοι στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ3 έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στο γραφείο της Θεσσαλονίκης  τον πρωθυπουργό της χώρας τον κύριο Αλέξη Τσίπρα. Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν από τη διακοπή  με το ερώτημα αν έχετε πάρει χρήματα –τελικά σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια –από αυτούς που μπορούσαν και είχαν τη δυνατότητα να τα αποδώσουνε στη δημοσιονομική προσπάθεια ή αν συνεχίστηκε η αδικία. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά είναι-σας βεβαιώ –και ανθρώπινο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι απολύτως ανθρώπινο και είναι απολύτως ….

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Έχει και ταξικό και πολιτικό πρόσημο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω ως συνήθως χωρίς να μασάω τα λόγια μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολες όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις  με τους εταίρους μας  και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση. Και δεν ήταν και καθόλου βέβαιο το πέρας αυτής της διαδικασίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αντιπολίτευση είχε βάλει όλα τα αυγά της στο καλάθι ότι δεν θα καταλήξουν οι αξιολογήσεις. Βρεθήκαμε πολλές φορές μπροστά σε παράλογα αιτήματα από την πλευρά των δανειστών. Με το χέρι στην καρδιά θεωρώ ότι το τελικό αποτέλεσμα για εμένα που είμαι γνώστης των συνθηκών της διαπραγμάτευσης  και της αδύναμης θέσης στην οποία βρέθηκε η χώρα. Και εξαιτίας της αδύναμης θέσης και φυσικά εξαιτίας της χρεωκοπίας της . Δεν την κάναμε εμείς. Τη βρήκαμε. Αλλά και την δημοσιονομική ασφυξία την οποία βρήκαμε εμείς. Και η οποία ήταν τεχνητή σε μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Και όχι μόνο το καλύτερο που μπορούσε να γίνει, κάποιες φορές ιδίως στη τρίτη αξιολόγηση που τελειώνει, ήταν και πέραν των προσδοκιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξαν αδικίες σχετικά με την επιμονή των εταίρων μας  σε μια δημοσιονομική προσαρμογή που αφορούσε στοχευμένα τους συνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να πούμε ότι εμείς καταφέραμε  και εξασφαλίσαμε σε μόνιμη βάση στον προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια για 700.000 πιο ευάλωτους πολίτες δημιουργώντας το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Δεν υπήρχε κι αυτό. Στην πρώτη φάση αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση. Στη δεύτερη με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και με μια σειρά από μέτρα όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γι’ αυτούς αλλά και για δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Εμείς το κάναμε αυτό. Όχι μόνο καταργήσαμε το πεντάευρο στα νοσοκομεία αλλά δίνουμε δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό δεν ήταν εύκολο να συμβεί. Δεν μας είπαν περάστε. Το κερδίσαμε μέσα από σκληρή μάχη με τους θεσμούς. Το γεγονός…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Το ότι δεν σας αναγνωρίζεται αυτό μήπως είναι το αντίτιμο της ρητορείας στη διάρκεια της πορείας σας προς την εξουσία;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος σας το είπε ότι δεν μας αναγνωρίζεται;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Πάντως η αντιπολίτευση…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ όταν επικοινωνώ μια χαρά μας αναγνωρίζεται

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αν σας το αναγνωρίζει η αντιπολίτευση …

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι λογικό να μην μας το αναγνωρίζει η αντιπολίτευση όπως και άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Εν πάση περιπτώσει όλοι θα κριθούμε στο τέλος. Και νομίζω ότι κρινόμαστε για τις δυνατότητες που είχαμε υπ’ αυτές τις συνθήκες  και τα αποτελέσματα που θα έχουμε.

Από το 2014 ως σήμερα η ανεργία του τόπου έχει μειωθεί κοντά στις 6 μονάδες. Δημιουργήθηκαν  300.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ την πρώτη περίοδο ’10 μέχρι ’15 είχαμε πάνω από ένα εκατομμύριο απώλειες σε θέσεις εργασίας στη χώρα. Είναι δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι στην πρώτη πενταετία είχαμε 25 τις εκατό συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ενώ τώρα τρέχουμε με ρυθμούς ανάπτυξης   1,7 φέτος, 2,5τις εκατό του χρόνου λέει η πρόβλεψη και εν πάση περιπτώσει εδώ θα κριθούμε από τα αποτελέσματα και βεβαίως οι συνθήκες  μέσα από τις οποίες αυτά τα αποτελέσματα θα επιτυγχάνονται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σε αυτά τα αποτελέσματα να προσθέσουμε και τα ζητήματα, διατηρώ μεγάλη επιφύλαξη για το πως μπαίνουν τα ζητήματα της ατζέντας σ’ αυτή τη χώρα, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε λίγο αργότερα. Αλλά υπάρχει ένα μωσαϊκό που αρχίζει και διαμορφώνεται  το τελευταίο διάστημα…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει ένα μωσαϊκό…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Για το ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε να δείτε. Εκεί που απέτυχαν  οι δύο κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ερχόμαστε εμείς και πετυχαίνουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εμείς πετυχαίνουμε εκεί που αυτοί απέτυχαν; Δώστε μου μια απάντηση σ’ αυτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν θα σας τη δώσω εγώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Και γιατί …θέσεις εργασίας ενώ οι προηγούμενοι  είχαν σαρώσει τα πάντα; Υπήρξε τρομακτική αποεπένδυση στη χώρα;  Αυξήθηκε η  ανεργία από το 12 στο 27 τις εκατό; Εν πάση περιπτώσει αυτό το λέω για όσους ισχυρίζονται ότι εμείς καταστρέψαμε την χώρα καταστρέψαμε την οικονομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα 3 χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δική μας επιλογή. Διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση. Ανήκαν στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον επόμενο Αύγουστο. Και αυτό θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα. Θα είναι ορόσημο για τη χώρα αυτό που θα συμβεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Θα υπάρξει κύριε Πρόεδρε νομοθετική πρωτοβουλία  για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας; Θέλω μια υπεύθυνη απάντηση από τον άνθρωπο που μπορεί να τη δώσει. Τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ προσωπικά κ. Γιαννούλη δεν έχω καμία διάθεση να σώσω τις βίλες του ενάμιση εκατομμυρίου με τις πισίνες και τους κακοπληρωτές τους στρατηγικούς που χρεοκοπήσανε τις επιχειρήσεις τους  βγάλανε τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μια. Αυτά τα σπίτια βγαίνουνε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αυτό μπορώ να το εκλάβω  και ως δέσμευση ότι δεν θα αφορά ή θα υπάρχει ευαισθησία για την πρώτη κατοικία…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση του Σταθάκη στη πρώτη αξιολόγηση, το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη ως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ. Δεν τελειώνει το τέλος του 2018 αυτό. Αυτό ισχύει εσαεί. Τέλος του ’18 τελειώνει ο χρόνος  στον οποίο μπορεί κάποιος να υπαχθεί  σ’ αυτή τη διαδικασία. Διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε δεν θα αφορούν σπίτια αυτό που όλοι ονομάζουμε «λαϊκές κατοικίες». Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις  κακοπληρωτών. Διότι με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Και εγώ να το πω διαφορετικά. Με συγχωρείτε. Τι είναι πιο δίκαιο; Να έχουν αυτοί οι άνθρωποι , όπως ο προηγούμενος που ήταν από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και έβγαλε όλα τα λεφτά του στο εξωτερικό και βγήκε σπίτι αξίας ενάμιση εκατομμυρίου και βγήκαν κάποιοι αφελώς να πάνε στο ειρηνοδικείο να διαμαρτυρηθούν. Προφανώς δεν ήξεραν ποιος πλειστηριασμός ήταν μέσα γι’ αυτό το κάνανε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό.

Άρα τι είναι πιο δίκαιο; Να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή να εξυγιανθεί κάποια στιγμή επιτέλους το τραπεζικό σύστημα για να μπορούν οι τράπεζες να παίζουν τον ρόλο τους;

Ένα νέο ζευγάρι σήμερα που θέλει να χτίσει το μέλλον του δεν μπορεί να πάρει δάνειο στεγαστικό. Δεν μπορεί οι τράπεζες δεν δίνουν. Αυτό είναι δίκαιο;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Και παίρνουν και τα σπίτια αυτά που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς καταγγελία που έκαναν οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτό έχει να κάνει με την παθογένεια…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι διαφορετικό όμως. Αυτό έχει να κάνει με το ότι θέλει να εξασφαλίσουν τους ισολογισμούς τους. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω τώρα αυτή τη συζήτηση για τις τράπεζες  συνολικά. Θέλω να πω όμως αυτό που αφορά τον κόσμο που μας ακούει. Έχει γίνει πολύ μεγάλη  σπέκουλα το προηγούμενο διάστημα από κάποιους  που πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τα κεραμίδια των βιοπαλαιστών. Λοιπόν δεν θα υπάρξει «λαϊκή κατοικία» η οποία θα βγει στο σφυρί.  Η διαδικασία όμως των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι τράπεζες.  Και θα αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές . Και θα φορά καραμπινάτες περιπτώσεις . Για τις οποίες όποιοι σπεύδουν ή οι όποιοι τολμήσουν να σπεύσουν να τους υπερασπιστούν θα πρέπει να ντρέπονται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Το είπα και νωρίτερα το κρατώ ως δέσμευση για να το χρησιμοποιήσουμε όποτε χρειαστεί  γιατί υπάρχει και μια πολιτική επιδίωξη συνέπειας λόγου και πράξεων στην πολιτική.

Κύριε Πρόεδρε έχω έναν πολύ καλό φίλο. Μιλάμε καθημερινά. Δεν σας συμπαθεί πολύ ιδιαίτερα. Και ξέρετε γιατί δεν σας συμπαθεί;  Είναι τρίτη γενιά επιχειρηματίας. Έμπορος ποτών στην Κατερίνη. Έχει ένα κουσούρι. Είναι έντιμος επιχειρηματίας μέχρι βλακείας σε σχέση με τις φορολογικές του υποχρεώσεις  και αυτό που περιμένει εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί μιλήσαμε για τις ευπαθείς ομάδες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τους ανθρώπους που πραγματικά δεν είχαν να φάνε πριν από λίγα χρόνια, αυτός όμως περιμένει τη μείωση της φορολογίας. Είναι ο άνθρωπος που στεναχωριέται, υπάρχει και εποχική διάσταση στην επιχείρησή του, κάθε καλοκαίρι, στεναχωριέται όταν χρειάζεται να διώξει κάποιον από τους εργαζόμενους, περιμένει τη μείωση της φορολογίας  και την αναγνώριση αυτού του είδους των επιχειρηματιών, των εντίμων μέχρι βλακείας, ότι είναι πραγματικά κομμάτι της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής  οικονομίας. Τι να του πω;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εισοδήματα έχει;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σχετικά καλά.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ίσως αυτός είναι ο λόγος . Απλά θέλω να σας πω –γιατί το λέω ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν με συμπαθεί…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Υπερβάλλω και αστειεύομαι.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ όμως θέλω να δώσω αυτή τη διάσταση ότι  κοιτάξτε η προσαρμογή την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε ήταν συγκεκριμένη. Βρήκαμε πλεονάσματα στο 4,5% και κάναμε μια συμφωνία για να το πάμε στο 3,5. Το ’16 και το ’17 που εμείς δώσαμε απόδοση για κοινωνικό μέρισμα ο κ. Σαμαράς μας είχε δεσμεύσει  για 3,5 και 4,2 πλεόνασμα. Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουμε μέρισμα ούτε να φτάσουμε τους στόχους. Φτάσαμε τους στόχους και δώσαμε μέρισμα γιατί πήγαμε σε πιο ήπια προσαρμογή. Πήγαμε 1,75 και μετά 3,5. Αυτή την προσαρμογή που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε για να πιάσουμε τους στόχους έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να την κατανείμουμε όσο πιο  δίκαια γίνεται  στους φορολογούμενους. Η δίκαιη λοιπόν αυτή κατανομή προστάτεψε. Αυτή ήταν η μεροληψία μας. Έρχεται η ώρα για τους πιο αδύναμους και έριξε δυστυχώς βάρη  σε αυτούς που είχανε μεγαλύτερες δυνάμεις να ανταπεξέλθουν. Που βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα; Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται σ’ αυτό που είπατε πιο πριν στη λέξη έντιμος. Διότι εάν  ήταν όλοι σαν τον φίλο σας …

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αν δεν ήταν έντιμος κ. Πρόεδρε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν ήταν όλοι σαν τον φίλο σας τότε τα βάρη που θα επωμίζονταν ο φίλος σας και οι έντιμοι φορολογούμενοι θα ήταν πολύ λιγότερα. Το πρόβλημα λοιπόν που βιώνουμε και ως κοινωνία και ως οικονομία και είναι μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία, δεν είναι ότι έρχεται αυτή η κυβέρνηση και λέει  «εφόσον έχω αυτά τα βάρη να σηκώσω πώς να τα κατανείμω; Θα προσπαθήσω  να δω αυτός που δεν έχει δυνάμεις να πάρει τα λιγότερα και αυτός που έχει να πάρει τα περισσότερα». Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι φεύγουν από την εξίσωση και φεύγουν παρανόμως. Ο φίλος σας δεν έκανε οφσορ  εταιρεία, δεν έκανε φοροδιαφυγή, δεν είναι αυτός  σαν πολλούς άλλους που δεν δηλώνει τα εισοδήματά του ή τα αποκρύβει και γι’ αυτό έχει δηλώσει ένα αβάσταχτο βάρος. Εδώ λοιπόν είναι η συλλογικά ευθύνη και της δικής μας κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ζητάει όμως κάτι απλό. Αυτό το προσωποποιούμε ή το δραματοποιούμε με αυτό τον τρόπο και φαντάζει πιο ενδιαφέρον. Ζητάει κάτι πολύ απλό. Ζητάει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και αναπτυξιακό. Ζητά μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη. Ξέρετε θα μου ασκήσουν κριτική οι συνάδελφοί μου αν δεν κάνω ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της δικαιοσύνης. Όταν μιλάμε καθημερινά με τους απλούς καθημερινούς πολίτες και όχι με δημοσιογράφους ή πολιτικούς η έννοια η δικαιοσύνη δεν έχει σχέση με αυτό που συζητάμε. Έχει σχέση με το ότι για να βρεις το δίκιο σου θα χρειαστείς 7 ή 8 χρόνια με την απονομή της δικαιοσύνης και τους ρυθμούς  όχι για ….

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν υπήρξε μια κυβέρνηση η οποία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έκανε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις και στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη είμαστε εμείς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Στο πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης παίρνεις δικάσιμο…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έχετε απόλυτο δίκιο. Παρόλα αυτά ήμασταν εμείς που προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιβαχθεί χρόνια και στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στον επιθυμητό ρυθμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να το συζητήσουμε και να μας προβληματίσει. Αλλά και τον κώδικα αλλάξαμε εμείς σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη και σε ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχωρά στο θεσμό του Γενικού Γραμματέα ο οποίος δεν θα είναι διορισμένος από την κυβέρνηση, των Υπουργείων που εδώ αλλάζει ένας Υπουργός και παίρνει μαζί του όλη τη δομή και φεύγει. Θα υπάρχει θεσμική μνήμη αυτό δεν τόλμησε να το κάνει καμιά κυβέρνηση. Είμαστε εμείς  αυτοί οι οποίοι προχωρήσαμε αξιοκρατικές διαδικασίες  στη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης  βεβαίως υλοποιώντας ένα σχέδιο και με την τεχνική βοήθεια των εταίρων μας αλλά κανένας άλλος δεν τολμούσε να το κάνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Και να σας πω και κάτι. Με το που θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια θα πρέπει – και εμείς θα το κάνουμε αυτό- για την επόμενη περίοδο η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή η οποία θα προτείνει το δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο  διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να τελειώσουνε τον Αύγουστο του ’18.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω αυτό που υπάρχει στο μυαλό σας  σε σχέση με το παραγωγικό πρότυπο αυτής της χώρας που είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση όλων όσων θα έπρεπε να συζητάμε. Τι πρέπει να αποκτήσει αυτή η χώρα; Ως στόχευση ,ως προοπτική για να μπορούν τουλάχιστον τα παιδιά μας να μην συναντάν καθημερινά αυτά τα αποκαΐδια που λέγεται καθημερινότητα στην Ελλάδα. Και δεν ξέρω αν αυτό  αρκεί να το κάνει μια κυβέρνηση 153 βουλευτών κ. Πρόεδρε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορεί την επόμενη φορά να μας δώσουν περισσότερους ο ελληνικός λαός αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο  θα το κρίνει  στο τέλος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Στο τέλος του ’18 εννοείτε ή του ’19;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εξ όσων γνωρίζεται φαντάζομαι πολύ καλά  η συνταγματική θητεία τους λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 και τότε θα γίνει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: … σε αυτό επιμένετε θα είστε δηλαδή ο πρώτος πρωθυπουργός μνημονίου ή συμφωνίας που θα ολοκληρώσει τετραετία;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν είμαι ο πρώτος που θα ολοκληρώσει τετραετία,  είναι βέβαιο ότι θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, οι άλλοι μας έβαλαν σε αυτό  και είμαι βέβαιος ότι όσο  απομακρυνόμαστε από την κρίση τόσο περισσότερο οι Έλληνες θα ησυχάζουν και θα σκέφτονται όχι με βάση αν θέλετε την επιχειρηματολογία την τρέχουσα και μία οξύτητα λόγου, χωρίς δηλαδή νηφαλιότητα αλλά θα σκέπτονται με όρους πολιτικούς και με όρους μέλλοντος.  Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2019, θα είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας

ΧΡΗνΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Λέτε να το καταφέρετε και αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: … να κριθούν και για αυτά που κάνανε, βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό και εμείς θα κριθούμε τι παραλάβαμε και που έχουμε οδηγήσει την χώρα, σε ασφαλές λιμάνι. Εμείς παραλάβαμε μία ανεργία στο 27% και θα την παραδώσουμε κάτω από 17%. Δέκα μονάδες. Εμείς παραλάβαμε μία χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θα παραδώσουμε μια χώρα, βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με δυσκολίες, αλλά μία χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη, με ανακτημένο το κύρος και τον δυναμισμό της σε διεθνές επίπεδο, παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας και μία οικονομία η οποία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μία ανεργία η οποία θα αποκλιμακώνεται και βεβαίως με κοινωνική δικαιοσύνη, την οποία δεν την είδαμε ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης, ούτε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Και εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε. Αλλά και εγώ το πιστεύω αυτό, κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 την συζήτηση στην επόμενη μέρα.  Όπως είπατε υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά. Εμείς πέρα από την μεταρρυθμιστική διάθεση που επιδείξαμε μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου, γιατί είναι κοινή παραδοχή, που πλέον αποτυπώνεται σε όλο την διεθνή τύπο, από τις αναλύσεις της Deutsche Bank μέχρι την World Street Journal για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε ποτέ άλλοτε καμία κυβέρνηση όχι στην Ελλάδα, σε παγκόσμια κλίμακα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα . Γιατί οι άλλοι δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις, έκαναν δημοσιονομική προσαρμογή, έκοβαν συντάξεις. Εμείς προχωρήσαμε και προχωράμε με δομικές μεταρρυθμίσεις. Επαναλαμβάνω ότι η μεταρρυθμιστική μας διάθεση και δυναμική δεν τελειώνει μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου. Εμείς έχουμε μεγάλη έγνοια για αυτό που εσείς  ονομάσατε εσείς δικαιοσύνη. Ξέρετε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν μία σειρά από επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται υπό την αίρεση γραφειοκρατικών διαδικασιών και αποφάσεων του ΣτΕ; Το γνωρίζετε αυτό;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Γνωρίσω επίσης κύριε πρόεδρε, διάβαζα σήμερα τα αποτελέσματα του κυρίου Φλαμπουράρη, για την παρέμβαση υπέρ της καθημερινότητας των πολιτών 7600 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην καθημερινότητα του πολίτη, θαρρώ ότι είναι μεγάλος αριθμός για μια  χώρα και δεν περιποιεί τιμή, όπως και για την κυβέρνηση, στο μέτρο που σας αφορά.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από την πραγματικότητα. Γνωρίζεται για παράδειγμα ότι έχουμε εξασφαλίσει τα κονδύλια, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του οράματος για τα σχολικά γεύματα και κολλάμε σε μία σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπου τρέχουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε και κολλάμε στα γρανάζια ενός μηχανισμού, ο οποίος πολλές φορές μας ξεπερνάει. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Θα κριθούμε από αυτό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έρχομαι όμως στο κομμάτι των θεσμικών αλλαγών. Παιδεία. Υγεία. Εγκαινιάσαμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Θεσσαλονίκη, αυτό είναι εμβληματική μεταρρύθμιση. Στην Παιδεία η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας, η αναβάθμιση του ρόλου του σχολειού μας, όπου στο Λύκειο τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, ως πάρεργο των φροντιστηρίων και της εξεταστοκεντρικής  δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος . Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης για την λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, τομές στην επιχειρηματικότητα. Πως η χώρα θα βγει από την κρίση χωρίς ανάπτυξη και πως από πάμε από το BREXIT στο …. Που είχα πει

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κατανοητό, αλλά λύστε μου μία απορία και επιτέλους λύστε μου και την άγνοια πιθανώς, αυτά θα συμβούν, συμβαίνουν ή θα συμβούν σε ένα χρόνο -εκλογές το καλοκαίρι του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά συμβαίνουν και θα συμβούν…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… για παράδειγμα θέλω να σας θυμίσω, λέτε για δικαιοσύνη και εγώ θα αποφύγω τις σειρήνες που μπαίνουν στην διαδικασία μια κουβέντας που έχει ήδη την απάντηση περί σεβασμού της  Δικαιοσύνης, των αποφάσεων αλλά και της κριτικής. Γιατί για παράδειγμα, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, δεν μπορούσε να γίνει μία θεσμική μεταρρύθμιση έτσι ώστε η Δικαιοσύνη, η ηγεσία της, να μην αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργικού Συμβουλίου; Σας το ρωτάω σαν πολίτης.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα εξυγίανε την ελληνική δικαιοσύνη ή μπορούσε να δημιουργούσε ένα πλαίσιο, αν θέλετε, ακόμα πιο νοσηρό. Και στην σχέση με την δικαστική εξουσία και στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας, αυτού καθεαυτού. Διότι εν πάση περιπτώσει τις  κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο ελληνικός λαός. Και οι κυβερνήσεις βεβαίως οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν, εμείς είμαστε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι παρεμβαίνουμε. Κάθε άλλο θα έλεγα, αλλά όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα, του μέσου έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν είστε ένας απλός πολίτης όμως, έχετε ένα ειδικό βάρος και εσείς και οι υπουργοί της κυβέρνησης σας, που έχει μεγάλη διαφορά…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… ένας λόγος παραπάνω, όταν βλέπω για παράδειγμα…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… ένας λόγος παραπάνω για να είστε πιο προσεκτικοί, για να μην υπάρχει επηρεασμός …

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… προσεκτικός απόλυτα, αλλά ένας λόγος παραπάνω όταν βλέπω φαινόμενα όπου οι δικαστές επιχειρούν ή επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους, που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα, ή όταν επιθυμούν ή επιχειρούν και σπεύδουν προκειμένου να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέση ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ αλλά και ως  έχων την βαρύνουσα ευθύνη –με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω την γνώμη μου μέσα μου- οφείλω να εκφράζω αυτή την δυσαρέσκεια. Και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Συζητήσαμε και νωρίτερα για το παραγωγικό πρότυπο για το αναπτυξιακό πρότυπο, όλα αυτά όμως επειδή αναφερθήκατε στην έκθεση της Deutsche Bank, έχει όμως και μία υποσημείωση στο τέλος αν δεν κάνω λάθος, ή μία σημείωση για την πολιτική σταθερότητα κύριε Πρόεδρε. Σας κατηγορούν ότι είστε διχαστικός, ότι ανεβάζεται τους τόνους και προσπαθείτε να δημιουργήσετε μία διαφοροποίηση των καλών και των κακών –μία κατηγορία που δεν την ακούτε πρώτη φορά από εμένα- για σας ή έννοια διχασμός αυτή την κατηγορία πως την ερμηνεύεται;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, με έχουν κατηγορήσει για πάρα πολλά

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… το διχαστικός είναι σε σχέση με την πολιτική ηρεμία που θέλει ο τόπος για να μην …

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη κοινωνική ηρεμία από αυτήν που έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια, εφαρμόζοντας μία πολιτική που έχει προβλήματα, δεν είναι αυτή που εμείς επιθυμούμε. Θυμηθείτε τι γινόταν στην χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Κοιτάξτε να δείτε, ακούω το επιχείρημα αυτό, δεν μπορώ να είμαι ευχάριστος με όλους κύριε Γιαννούλη. Δεν μπορώ να είμαι ευχάριστος με αυτούς που εν πάση περιπτώσει οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και λεηλάτησαν την χώρα και σήμερα μα κουνούν το δάκτυλο. Δεν μπορώ να είμαι ευχάριστος με αυτούς που βλέπουν να χάνουν τα προνόμια τους. Δεν μπορώ να είμαι ευχάριστος με αυτούς που είχαν συνηθίσει να παρεμβαίνουμε στις κυβερνήσεις, προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στην Δικαιοσύνη προκειμένου αυτοί να γλυτώνουν ποινικές διώξεις. Δεν θα το κάνω εγώ αυτό και ας έχουν όσα ΜΜΕ και ας με λένε διχαστικό, ας με λένε εμπρηστή, ας με λένε ότι θέλουνε. Εγώ θέλω να τα έχω καλά με την συνείδηση μου, και η συνείδηση μου λέει ότι αυτός ο τόπος, που για πολλά χρόνια πλήρωσε για λάθη και αδυναμίες, έχει αυτή την στιγμή δυνατότητες να φύγει μπροστά, αλλά για να φύγει μπροστά πρέπει να αποκαταστήσουμε εγγενείς αδικίες και αδυναμίες. Με εξέλεξε ένα κομμάτι του ελληνικού λαού προκειμένου να προστατεύσω τους πιο αδύνατους, όχι να προστατέψω τους ισχυρούς. Τι να κάνω, δεν μπορώ να τα έχω καλά με όλους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελληνικό Τύπο σήμερα; Έντυπο και ηλεκτρονικό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα κατά την γνώμη μου. Υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας θα έλεγα όμως ότι η αξιοπιστία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί και τα Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχει ένα θέμα όμως που έχει να κάνει με την παραγωγή και διάχυση ψευδών ειδήσεων, στο οποίο βεβαίως μόνο οι πολίτες είναι αυτοί, οι οποίοι μέσα από την κρίση τους και την κριτική αποτίμηση της κάθε είδησης που βλέπουν μπροστά τους, θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση του Τύπου, έχει να κάνει με δύο κρίσιμα ζητήματα. Η κρίση αξιοπιστίας, μάλλον θα έλεγα, στην Ελλάδα έχει να κάνει με δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον με το γεγονός ότι τα Ηλεκτρονικά Τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης εκπέμπουν δίχως αδειοδότηση, είναι έξω από ένα στοιχειώδες πλαίσιο που κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να βάλει. Και είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι επιχειρούμε, με όλα αυτά τα παρελκόμενα και τις συγκρούσεις τις οποίες είδαμε το προηγούμενο διάστημα, να βάλουμε μία τάξη. Και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ότι πλέον, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης διάχυσης των κοινωνικών δικτύων, ο έντυπος κυρίως  Τύπος δεν μπορεί να  αποφέρει κέρδη στους ιδιοκτήτες –είναι απολύτως ζημιογόνος- και τα τηλεοπτικά μέσα, σε μεγάλο βαθμό, είναι στην ίδια μοίρα, και άρα η επιρροή παραγόντων  της οικονομικής ζωής, οι οποίοι επιχειρούν να αποκτήσουν ανάστημα, μέσα από την παρέμβαση τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή χάνοντας χρήματα, αλλά ευελπιστώντας ότι θα τα βγάλουν με άλλον τρόπο μέσα από τις οικονομικές τους δραστηριότητες, αυτό το γεγονός καθιστά ευάλωτα σήμερα τα Μέσα Ενημέρωσης απέναντι στην αντικειμενικότητα, απέναντι στον πλουραλισμό και απέναντι στην αλήθεια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το ρωτώ; Γιατί δημιουργείτε η εντύπωση ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα είναι γιατί του ασκείτε σκληρή κριτική. Διαβάζω συχνά αναφορές ότι αυτή η θέση ατσαλώνεται από την πλευρά σας, επειδή δεν αντέχεται άσχημα πράγματα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι σας εξήγησα. Είμαι αυτός που έχει δεχθεί την σκληρότερη κριτική από την μεγαλύτερη μερίδα Μέσων Ενημέρωσης από κάθε άλλον πρωθυπουργό. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν συνηθίσει να βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Εγώ αντιθέτως ούτε το επιδίωξα, ούτε θέλω να βρίσκομαι έξω από την κριτική, στο απυρόβλητο, και ούτε έχω να κρύψω και δεν κρύβω και τίποτα. Ούτε θέλω, επαναλαμβάνω, να είμαι σε πλαίσιο προστασίας. Δεν το έχω ανάγκη όλο αυτό. Ο καθένας έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα ως χαρακτήρας. Εμένα, νομίζω, το πλεονέκτημα μου είναι ότι μπορώ να επικοινωνώ απευθείας και άμεσα, χωρίς προστατευτικούς κλοιούς. Δεν χρειάζομαι λοιπόν εγώ καλλωπισμό, δεν χρειάζομαι να έχω απέναντι μου τον κύριο Γιαννούλη, ο οποίος να του στέλνω σημειώματα για το τι ερωτήσεις θα κάνει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… το σημείωμα αυτό είναι προσωπικό μου, είναι δικό μου…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… ναι εσείς δεν είσαστε στον ΣΚΑΪ, είσαστε στην ΕΡΤ 3 νομίζω… Εγώ λοιπόν δεν χρειάζομαι τέτοια και ποτέ δεν τα επιδίωξα. Άλλοι τα επιδιώκουν αυτά και άλλοι πρωθυπουργοί ήταν σε προστατευτικούς κλοιούς.  Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να αναρωτηθεί ο κάθε τηλεθεατής που μας βλέπει γιατί λοιπόν αυτή η κυβέρνηση έχει υποστεί την σφοδρότερη κριτική από όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης ενώ έχει επιφέρει πέντε  αποτελέσματα; Δεν τα κάνει όλα σωστά, αλλά διάολε, δεν τα κάνει και όλα στραβά. Αυτή λοιπόν η επιθετικότητα, αυτή η κριτική με κάτι άλλο έχει να κάνει. Έχει να κάνει με το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί με μεγάλα συμφέροντα. Δεν θα κάνουμε εμείς τη γέφυρα ανάμεσα στην δικαστική εξουσία και σε αυτούς που έχουν ανοικτές ποινικές υποθέσεις και φορολογικές υποθέσεις. Τελεία και παύλα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις γιατί σε λίγο πρέπει να ταξιδέψετε για τις Βρυξέλλες . Πιστεύετε ότι είναι καθαρός, ότι είναι έντιμος πολιτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια. Και από το παρελθόν του και από το παρόν του. Δεν θέλω να κρίνω τις προθέσεις του, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι και κάθε πολιτικός και  ιδιαίτερα οποιοσδήποτε  θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμία σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του, και σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα την δική του και της οικογένειας του, σε σχέση βεβαίως με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας. Από εκεί και πέρα ο καθένας από εμάς κρίνεται. Και εγώ κρίνομαι πολύ περισσότερο ως πρωθυπουργός αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Πως θα θέλατε να αφηγηθούν την ιστορία του πατέρα τους στα παιδιά σας μετά από λίγα χρόνια, όταν πλέον η ιστορία, δεν ξέρω πότε, εσείς θα ορίσετε το πόσα χρόνια, πως θα θέλετε να μιλούν για τον πατέρα τους στα παιδιά σας οι πολιτικοί αναλυτές του μέλλοντος;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα ήθελα και αν θέλετε αυτή και η βασική μου επιδίωξη, είναι ανεξάρτητα από τα λάθη και τα σωστά γιατί ο καθένας κάνει λάθη, είναι να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μία πολιτική παρουσία επιδίωξης, στήριξης του δίκαιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Με τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει ο καθένας. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, μας πιστώνουν πολλοί λάθη, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να μας πιστώσει ιδιοτέλεια, νομίζω ότι είναι ένα γεγονός που πρέπει να  εκτιμηθεί από την πλειονότητα πολιτών που μας παρακολουθούν. Θα μου πείτε, μα αυτό είναι αυτονόητο, και δυστυχώς τα αυτονόητα σε αυτή την χώρα δεν υφίστανται όλα τα χρόνια που ζήσαμε. Λοιπόν έρχομαι ξανά στο ερώτημα σας γιατί με συγκινεί. Νομίζω ότι αυτό που θα επιθυμούσα κάποια στιγμή γιατί θα φύγει και αυτή η στιγμή, όλοι φαντάζομαι που διατελούμε σε δημόσιους ρόλους κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουμε την θέση μας σε νεώτερους και αξιότερους, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει. Ότι πάλεψα για το δίκιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Ζει ένας πρωθυπουργός την ηλικία του;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εξ όσων βλέπετε ζει με την έννοια ότι αναπνέει, βιολογικά ζει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… ένας πρωθυπουργός μπορεί να απολαύσει την ηλικία του, να ζήσει την ηλικία του;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ότι βρίσκομαι σε αυτήν την ηλικία στην θέση του πρωθυπουργού έχει θετικά, έχει και αρνητικά…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ:… εμάς του πενηντάρηδες μας έχετε καταστρέψει…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… το θετικό είναι ότι έχω αντοχές και μεγάλο πείσμα. Είμαι σκληρό καρύδι. Το αρνητικό είναι ότι προσωπική ζωή δεν έχω. Αυτό που έχω καταφέρει όμως να έχω είναι να διατηρήσω, έστω αυτές τις λίγες στιγμές καθημερινά που βρίσκομαι με τα παιδιά μου. Και νομίζω ότι αυτό είναι ουσιαστικό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε, απολογούμαι για το γεγονός ότι δεν ανοίξαμε και άλλα ζητήματα μετά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, θέλω να σας δεσμεύσω και την επόμενη φορά να υπάρξει αυτή η δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε . Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο για της απαντήσεις που δώσατε στην ΕΡΤ3.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία σύντομα να τα ξαναπούμε για την  Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Καλά εδώ έλεγα νωρίτερα αστειευόμενος για να ευνοήσω τον Τσακαλώτο, τώρα που περνάει τον προϋπολογισμό ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-0, τι άλλο να κάνετε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:… αυτό μας πονάει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue