Θετικά αποτιμά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ο γερμανικός Τύπος, ενώ καταγράφει την επεισοδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα.
«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ήταν επιτυχής» γράφει η Handelsblatt, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Όπως σημειώνει, μέσω της διαδικασίας του λεγόμενου swap, «η Ελλάδα μπόρεσε να διασφαλίσει επιπρόσθετη ρευστότητα και έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιδιωκόμενη (σ.σ. κανονική) επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2018», οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού.
Επικαλούμενο δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι από τον στόχο των σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανταλλάχθηκε μέχρι στιγμής χρέος 25,47 δισ. ευρώ «με νέα, φθηνότερα ομόλογα».
Η Handelsblatt χαρακτηρίζει το swap ως «μία ακόμη μερική επιτυχία» μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου το προηγούμενο καλοκαίρι έπειτα από τρία χρόνια απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές. Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει βαθμιαία στις κεφαλαιαγορές. Τον Ιούλιο ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα έκανε για πρώτη φορά από το 2014 μια επιτυχημένη δοκιμή για την επιδιωκόμενη επιστροφή στις αγορές. Τότε αντλήθηκαν τρία δισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων».
«Επιτυχία για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει το swap η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει: «Το να συγκαταλέγονται τα ελληνικά ομόλογα στις επιτυχίες δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο η υπερχρεωμένη χώρα της κρίσης σημείωσε τώρα μια σημαντική επιτυχία».
Επεισοδιακό ξεκίνημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Μερίδα του γερμανικού Τύπου κάνει αναφορές στο επεισοδιακό ξεκίνημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα. Η Welt γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό δεκάδων σπιτιών αριστεροί ακτιβιστές προκάλεσαν χάος σε ειρηνοδικεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεπλάκησαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση κλομπ και δακρυγόνων ώστε να αποτρέψει την είσοδο των ακτιβιστών στις δικαστικές αίθουσες».
Αναφορά στις εντάσεις που επικράτησαν στην πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κάνει στην ιστοσελίδα της και η Stuttgarter Nachrichten, η οποία σημειώνει ότι «πρόκειται για ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια στις τράπεζες». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ένας από τους όρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης είναι και η ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, τα οποία επιβαρύνουν τις τράπεζες της χώρας».
Αναδημοσίευση από : http://www.naftemporiki.gr