Μετά την αλλαγή του νόμου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εξελίσσεται η κατηγοριοποίησή τους σε 7 κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, κατά την ομιλία του στο 4ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) στην Αρχαία Ολυμπία. Η πολυπλοκότητα διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων, οι συντεχνίες και το «μαύρο χρήμα» στον αθλητισμό αποτέλεσαν βασικό σημείο αναφοράς στην παρουσίασή του, την οποία συνόδευσε με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επιπρόσθετα, ο Ιούλιος Συναδινός έδειξε εικόνες του «Πριν και Μετά» της ολοκλήρωσης των έργων στα γήπεδα που ανήκουν στο ΠΕΑΚ Ιωαννίνων, έναν νομό που είχε απαξιωθεί ως προς τα αθλητικά έργα από τις παρελθούσες κυβερνήσεις επί πολλές δεκαετίες. Παράλληλα, ο γγΑ μίλησε για τους σκοπούς και τα οφέλη της υλοποίησης του προγράμματος κολύμβησης στους μαθητές και μαθήτριες τους τρίτης δημοτικού, καθώς και αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Be Active».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BE ACTIVE ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΓΓΑ
==========================================
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, παρουσίασε το πρόγραμμα ?Be Active? που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχο έχει να κινητοποιήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και εθνότητας να αθληθούν, οικοδομώντας μια διαφορετική σχέση με την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και να αναπτύξουν τη λογική της συνύπαρξης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Όπως εξήγησε ο γγΑ Ιούλιος Συναδινός κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα Be Active λαμβάνει 50 χιλιάδες ευρώ: «Η Ελλάδα παίρνει 100.000 ευρώ πλέον γιατί λόγω των επιτυχημένων δράσεών μας ενταχθήκαμε μέσα στα 3 καλύτερα προγράμματα. Σκοπός του Be Active είναι να ενεργοποιήσει τον πληθυσμό να αθληθεί. Μέχρι πέρυσι στην Ελλάδα δεν είχαμε στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον αθλητισμό. Η ΓΓΑ στο παρελθόν δεν είχε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε ποτέ τίποτα για τον ελληνικό αθλητισμό. Τους δώσαμε εμείς τη μεθοδολογία και κατευθύνσεις για το ποια θα είναι τα στοιχεία που πρέπει να συλλέγουν. Στο μέλλον έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να διαμορφώσει άποψη πάνω σε αυτά τα στοιχεία».
Δίνοντας στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία από ευρωπαϊκές έρευνες, ο Ιούλιος Συναδινός είπε: «Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αθλούμενων. Στην Ελλάδα οι πολίτες που δεν ασκούνται είναι πολλοί περισσότεροι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό δε ως προς την ένταση άσκησης των αθλούμενων είναι μόλις 32% στην Ελλάδα έναντι του 64% μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Η πλειοψηφία των εκδηλώσεων Be Active πραγματοποιείται στην περιφέρεια. Φέτος, είχαμε 39.000 συμμετοχές μέσα σε μία εβδομάδα, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου). Φέτος, η κεντρική εκδήλωση Be Active θα λάβει χώρα στο Πεδίον του Άρεως, ενώ πέρυσι ήταν στην πλατεία Κοτζιά. Ο λόγος που οι εκδηλώσεις Be Active γίνονται σε πλατείες και σε δρόμους είναι για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει μέρος. Έχουμε 6 πρεσβευτές φέτος έναντι 4ων πέρυσι, συμμετέχουν 90 Δήμοι, 20 αθλήματα και 31 χορηγοί. Το χάντμπολ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που αγκάλιασε το Be Active και θα δείτε την ανάπτυξη που θα έχει μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι 50 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν ούτε για το υλικό με τόσες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Όλα υλοποιούνται χάρη σε ανθρώπους με μεράκι, ανθρώπους που εκτιμούν τη χρησιμότητα του αθλητισμού και της άσκησης. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος μπορεί να είναι από σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς που δεν έχουν στο κέντρο της δραστηριότητας τους τον αθλητισμό».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
=========================================
Στη μεγάλη σημασία της εκμάθησης κολύμβησης στα παιδιά της 3ης δημοτικού που υλοποιείται ήδη από πέρυσι στάθηκε εν συνεχεία ο γγΑ: «Το πρόγραμμα της κολύμβησης είναι για να μάθουν τα παιδιά μας να μην πνίγονται. Έχουμε στην Ελλάδα τους περισσότερους πνιγμούς στην Ευρώπη. Ήδη στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος κολύμβησης είχαμε συμμετοχή 48.500 παιδιών σε σύνολο 60.000 παιδιών. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό δηλαδή που έχουμε στόχο να αυξήσουμε. Είχαμε δώσει 300 χιλιάδες ευρώ στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και μέσα από αυτά τα χρήματα προσλήφθηκαν γυμναστές για το πρόγραμμα της κολύμβησης. Βέβαια, κάποιες συντεχνίες πρόβαλαν εμπόδια, υπήρχαν καθηγητές που ήθελαν να μη χάσουν την ελεύθερη ώρα τους, και πρόβαλαν δικαιολογίες όπως ποιος θα τα συνοδεύει στα κολυμβητήρια, ποιος θα τα προσέχει στα αποδυτήρια κλπ. Τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς, όμως επέβαλαν το πρόγραμμα της κολύμβησης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά των παιδιών που πέφτουν στο νερό. Προσωπικά, είχα ο ίδιος την εμπειρία με παιδιά από Ανώγια που φοβόντουσαν να βάλουν το δαχτυλάκι τους στο νερό και στη γιορτή στο τέλος του χρόνου ήξεραν ποια να κολυμπούν. Φανταστείτε τι μετέφεραν αυτά τα παιδιά πίσω στο σπίτι. Σε τι δύσκολη θέση βρέθηκαν διευθυντές που δεν ήθελαν να πάρει μέρος το σχολείο τους, αλλά πήγαιναν τα παιδιά του διπλανού σχολείου. Οι ίδιες οι οικογένειες επέβαλλαν το πρόγραμμα, λοιπόν. Όλα αυτά έγιναν για τα παιδιά με μόλις 300 χιλιάδες ευρώ. Αν σώσουμε έστω και ένα παιδί από πνιγμό σημαίνει τα πάντα. Υπάρχει πρόγραμμα δικό μας και στις φυλακές ανηλίκων και για τις γυναικείες φυλακές. Δεν του έχουμε δώσει δημοσιότητα, αλλά γίνεται. Προσπαθούμε να βάλουμε τη φυσική αγωγή ως αναπόσπαστο κομμάτι του ωρολογίου σχολικού προγράμματος. Οι οδηγίες της Ευρώπης υποδεικνύουν αύξηση της Φυσικής Αγωγής σε 4 ώρες την εβδομάδα, αλλά στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα όταν αρχίζουμε να συζητάμε πως θα φτιάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμα αρχίζουν οι συντεχνίες πως θα διώξουν τη Φυσική Αγωγή από το σχολείο. Για εμάς η Φυσική Αγωγή πρέπει να αποτελεί κύριο αντικείμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΥ & ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
==========================================================
Πόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι η διαχείριση ενός αθλητικού κέντρου ήταν το επόμενο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός: «Πρέπει να αντιπαρέλθουμε τη γραφειοκρατία, αντικρούσεις νόμων, ιδιοκτησιακά, έλλειψη αδειοδότησης των γηπέδων ανάμεσα σε άλλα. Κατά προτεραιότητα έχουμε ρίξει το βάρος στα 19 από εμάς εποπτευόμενα γήπεδα. Δουλεύουμε πάνω στην κατηγοριοποίηση των γηπέδων με βάση το νέο νόμο (7 κατηγορίες), των αθλητικών εγκαταστάσεων που εποπτεύει η ΓΓΑ (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Καυτανζόγλειο τα μεγάλα γήπεδα), ενώ οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα για άλλα μικρότερα γήπεδα. Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται βάσει χωρητικότητας θεατών. Μέχρι το τέλος του 2018 πιστεύω πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχουν δρομολογηθεί λύσεις. Γνωρίζατε τα γήπεδά μας δεν είχαν κανονισμούς λειτουργίας που να αφορούν τους χρήστες; Πολλοί νομίζουν ότι είναι δικό τους το γήπεδο και κάποιοι είχαν και κλειδί. Νομίζουν ότι μπορεί να βάζουν διαφήμιση να ρέει το μαύρο χρήμα ανεξέλεγκτα, ενώ παρατηρείται μαύρη εργασία από ανθρώπους που δεν έχουν καν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα πιστοποίησης και όλα αυτά θα τακτοποιηθούν με αλλαγή νόμου. Υπήρχε πελατειακό σύστημα, ποιος θα βάλει τις ακαδημίες, ποιος θα προπονήσει; Ποιες ώρες θα έχει τη δική του προπόνηση; Υπάρχον συμφέροντα! Στις Ακαδημίες, οι σύλλογοι λαμβάνουν τη συνδρομή για κάθε παιδί από τους γονείς; Καταλαβαίνετε πόσους πρέπει να στενοχωρήσουμε; Κάποια στιγμή πρέπει να λήξει η εισροή του μαύρου χρήματος. Στο χώρο του αθλητισμού κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα».
«Μας ενδιαφέρει πρωτίστως πως είναι το παιδί!»
==============================================
Σε ερώτηση για τον τραυματισμό του νεαρού καταδύτη της εθνικής ομάδας νέων Ανδρόγεου Σαμψάκη-Μπακόουλου και τη φύλαξη του ΟΑΚΑ, ο γγΑ απάντησε: «Αυτό που μας απασχολεί είναι το παιδί, η υγεία του παιδιού. Τραυματίστηκε στο διάδρομο, σε μια προπόνηση, στο διάδρομο της προθέρμανσης σε μια απλή άσκηση, δεν έβαλε τα χέρια όπως έπρεπε και χτύπησε. Εμάς μας ενδιαφέρει το παιδί! Ως προς τη φύλαξη του ΟΑΚΑ, έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι και πλέον το ΟΑΚΑ έχει τον αριθμό του προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες του. Το ΟΑΚΑ έχει διοίκηση που λαμβάνει αποφάσεις».
ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟ ΠΕΑΚ ΙΩΝΑΝΝΙΝΩΝ & ΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
==============================================
Πριν λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο γγ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός εγκαινίασαν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λιμνοπούλας στα Ιωάννινα. Ο γγΑ έδειξε φωτογραφικό υλικό του «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ» από όλες τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ (Ζωσιμάδες, Ανατολή, Λιμνοπούλα, Κολυμβητήριο Ιωαννίνων), ενώ υπενθύμισε πως «το 2019, την πρώτη χρονιά χωρίς μνημόνιο, στα Ιωάννινα θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας κάτω των 23ων».
Ο Ιούλιος Συναδινός μίλησε για τις συνθήκες εγκατάλειψης που αντίκρυσε όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων: «Δεν είχαν ούτε ηλιακό θερμοσίφωνα, φανταστείτε το κόστος στη ΔΕΗ για να ζεστάνουν το νερό για να κάνει ένας αθλητής ντουζ. Οι κολώνες του κολυμβητήριου ήταν σάπιες. Μετατρέψαμε το ΠΕΑΚΙ σε πόλο ανάπτυξης, με εκσυγχρονισμένα γήπεδα, ειδικούς χώρους για στάθμευση. Όταν δόθηκε ο χώρος δίπλα από τη λίμνη στο ΤΑΪΠΕΔ, το γήπεδο ήταν δίπλα στη λίμνη και το ΤΑΙΠΕΔ δεν παρέκαμψε το γήπεδο, πέρασε η γραμμή πάνω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα ένα μέρος της Λιμνοπούλας να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Το ξεπεράσαμε, αλλά απαιτούσε χρόνο και το εγκαινιάσαμε. Τα λεμβαρχεία στα Ιωάννινα είναι η πιο σύγχρονη και αξιοποιήσιμη εγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να αποτελέσουν πρότυπο, μοντέλο, καθώς σε συνδυασμό με την ύπαρξη της πανέμορφης λίμνης των Ιωαννίνων, η κωπηλασία μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού στην περιοχή. Γι? αυτό πήραμε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23ων του 2019. Έχουν μόνο ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ που χωρά 300 ανθρώπους και γι? αυτό δεν. 36 χιλιάδες κάθε χρόνο μπαίνουν από το ταμείο της ΓΓΑ για να αποπληρωθεί το χορτάρι στους Ζωσιμάδες για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε όλα τα στάδια βάζουμε ελεύθερα όργανα. Σε όλα τα εθνικά στάδια.
Αναδημοσίευση από : http://www.amna.gr