«Φοβάμαι την ανάφλεξη…!» δήλωσε προβληματισμένος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας.
«Με προσωπικές παρεμβάσεις μας -και όχι μόνο με επιστολές και έγγραφα- οι πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων, διασαφηνίσαμε τις θέσεις μας στους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα της παρούσας Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η απόφαση του υπουργού κ. Μανιτάκη περί διαγραφής υπαλλήλων από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου είναι μια πράξη αντισυνταγματική και κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής, που αντιτίθεται σε στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες! Αυτό, είναι ενάντιο στην πρωταρχική πρόθεση της συναφούς διάταξης του Ν. 4076/2012 εφόσον απολύεται με οριζόντιες ρυθμίσεις προσωπικό που όχι απλά δεν είναι πλεονάζον, αλλά σημειώνονται και σοβαρότατες ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, με απρόβλεπτες κοινωνικές και επιμορφωτικές επιδράσεις…» σημείωσε ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.
«Στέρησαν 37 διοικητικούς υπαλλήλους από τους μόλις 284 που διαθέτει το πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ δεν επήλθε καμία αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τους 1400 υπαλλήλους ή στο Πολυτεχνείο με 900… Θεωρώ ότι αυτό επηρεάζει το συνολικό έργο που παράγεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς δίνει την εντύπωση περιττών ανθρωποθυσιών στο βωμό των οριζόντιων μέτρων!» δήλωσε ο πρύτανης κ. Τσάρτας.
«Τη νομική διευθέτηση του ζητήματος έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θράκης καθώς η διαγραφή διοικητικών υπαλλήλων από τον κ. Μανιτάκη, ξεκίνησε από τέσσερα ιδρύματα, του Αιγαίου, των Ιωαννίνων, του Αριστοτέλειου και του Πάντειου.»
Ακόμη, ο πρύτανης αναφέρθηκε στο σχέδιο «Αθηνά» τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση υπό την εσπευσμένη μορφή που το έφερε η Κυβέρνηση. «Απαιτείται χρόνος, θέσπιση κριτηρίων βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε ιδρύματος και οπωσδήποτε να προσμετρήσουν διαφορετικά στην αξιολόγηση τα Περιφερειακά από τα Πανεπιστήμια του κέντρου, καθώς ο βαθμός πρόσβασης επηρεάζει διαφορετικά τις όποιες επιλογές…»
«Χειμάζεται» η ανώτατη εκπαίδευση, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, δηλώνοντας ότι «σε κανένα Πανεπιστήμιο, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν παρέχεται η γνώση μόνο στο φοιτητικό κόσμο, αντίθετα, διαχέεται ελεύθερα σε όποιον ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί. Αυτή η διάδραση Πανεπιστημίου Αιγαίου και κοινωνίας, αποτελεί μέγιστο μέλημα της Ακαδημαϊκής μας κοινότητας και στόχο του παρόντος και του μέλλοντος!» είπε ο κ. Τσάρτας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
«Ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε να στερηθούν εργασίας 37 υπάλληλοι με εμπειρία και εξείδικευση, όχι μόνο στερεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εύρωστο και απολύτως αναγκαίο προσωπικό σε υπηρεσίες αιχμής αλλά και δημιουργεί μείζον κοινωνικό και ακαδημαϊκό πρόβλημα…» είπε εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι η κα Ελένη Παπαγρηγορίου.
«Θεωρούμε πως αυτό προκύπτει από την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων, χωρίς έρευνα και καταγραφή των υπαρχόντων κενών, ώστε να καλυφθούν οι επιμέρους ανάγκες με πλεονάζον προσωπικό, εάν υπάρχει αντίστοιχο. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ωστόσο η υποστελέχωση είναι καταφανής εδώ και χρόνια, οι προσλήψεις έχουν παγώσει εξαιτίας του μνημονίου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί και διασαφηνιστεί κριτήρια όπως το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, η ποιότητα σπουδών, τα μεταπτυχιακά τμήματα, κ.α» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παπαγρηγορίου.
Σημειώνεται ότι, σε αποχή από τα διοικητικά τους καθήκοντα έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και κατάληψη έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή γενική συνέλευση για να αποφασιστούν οι προσεχείς δράσεις.
Μαργαρίτα Ικαρίου (Δημοσιογράφος)