Μετά τη δήλωση και τις βολές Πάλλη κατά της Περιφέρειας.
Πίσω από τη διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διάθεση και η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, είναι γνωστό ότι κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το νέο στοιχείο είναι οι πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει η αντιπαράθεση, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, με δήλωση του, κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για τους χειρισμούς στην υπόθεση.
Στην αντίπερα όχθη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, κρατά χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι οι υπηρεσίες κινούνται στο πλαίσιο του νόμου και δεν γίνονται παρεμβάσεις στη λειτουργία τους.
Την Κυριακή το απόγευμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, δίνει στη δημοσιότητα δήλωση του, για τους ελέγχους που γίνονται στα ελαιοτριβεία από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, επικαλούμενος παράπονα ελαιοτριβέων. Σε αυτή υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε λύση στο θέμα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν.
Σημειώνει πως η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο, έχει δώσει μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της ως τις 30 Ιουνίου 2017, προκειμένου τα ελαιοτριβεία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονά η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα έκδοσης από τις Περιφέρειες, προσωρινής άδειας λειτουργίας τους, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο βουλευτής τονίζει πως σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, το ζήτημα αντιμετωπίζεται με κατανόηση και οι υπηρεσίες κινούνται στο πνεύμα της ΚΥΑ. Εξαίρεση αποτελεί κατά το βουλευτή, «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ειδικά στη Λέσβο ξεκίνησε ελέγχους σε αντίθεση με το πνεύμα της ΚΥΑ». Και αναρωτιέται: «Γιατί άραγε;».
Ο κ. Πάλλης καλεί την περιφερειάρχη να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, ευθυγραμμίζοντας τις πρακτικές της Περιφέρειας με ό,τι γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο αντίλογος Βαλσαμίδη
Χθες το μεσημέρι, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μετά από ερώτησή μας, τόνισε: «Φέτος γίνονται οι προβλεπόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα ελαιοτριβεία, που έγιναν και το 2015 και το 2016. Δεν γίνεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ό,τι λέει ο νόμος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Υπηρεσία Ελέγχου Περιβάλλοντος». Ο κ. Βαλσαμίδης μάς είπε ότι οι ελαιοτριβείς της Λέσβου ήταν ενήμεροι για τους ελέγχους, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες είχε συνάντηση μαζί τους. Ακόμη υπογράμμισε πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει καμία μεταβατική περίοδο ή περίοδο ανοχής.
Όπως επίσης δεν προβλέπει τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Ζητήματα που αν η κυβέρνηση θέλει να τα αντιμετωπίσει, μπορεί να το κάνει. Όμως δεν μπορεί να καλούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας να ενεργούν με βάση τα όσα δηλώνουν οι βουλευτές ή οι υπουργοί.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαλσαμίδης σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής στη λειτουργία των υπηρεσιών, είτε στην κατεύθυνση να αποτραπούν οι έλεγχοι, είτε στην κατεύθυνση να γίνουν πιο συστηματικοί και εξονυχιστικοί.
Τα υπονοούμενα Πάλλη
Τα υπονοούμενα του κ. Πάλλη «φωτογραφίζουν» στελέχη της περιφερειακής αρχής, που σχετίζονται με το μεγαλομέτοχο της ΕΠΥΠΕΛ, Στρατή Γόμο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μια από τις τρεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία της πυρήνας στο νησί.Ο κ. Πάλλης με τα ερωτήματα που θέτει, εμμέσως λέει ότι πίσω από τους ελέγχους που κάνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, κρύβονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.Δηλαδή σε ποια επιχείρηση θα κατευθυνθεί η πυρήνα που παράγεται από τα ελαιοτριβεία του νησιού.
Ο βουλευτής δείχνει, χωρίς να το λέει, ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να στρέψει τα ελαιοτριβεία του νησιού στην παραγωγή διφασικής πυρήνας, την οποία θα παραδίδουν στην ΕΠΥΠΕΛ, τη μόνη μονάδα που μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες διφασικής πυρήνας.
Βέβαια στην όλη υπόθεση υπάρχουν και άλλες πτυχές. Για παράδειγμα, ερωτηματικά διατυπώνονται πώς τελικά λειτουργεί το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου, που παρέμεινε κλειστό τα προηγούμενα χρόνια και με ποια διαδικασία άνοιξε. Παράγοντες της αγοράς λένε πως φέτος η συγκεκριμένη μονάδα έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος από την παραγόμενη πυρήνα στο νησί. Πολλά συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία πείστηκαν, πως αν λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης, έχουν ελπίδες να πληρωθούν τα παλιά απλήρωτα λάδια. Το αν η συγκεκριμένη υπόσχεση θα τηρηθεί ή όχι και σε ποιο βαθμό, είναι άλλο ζήτημα.
Το παράδοξο είναι πως ούτε οι ανταγωνιστές του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου, κίνησαν τις διαδικασίες για να σταματήσουν τη λειτουργία του. Η επιλογή αυτή, ίσως, να μπορεί να εξηγηθεί από το ότι και οι ανταγωνιστές της ΕΑΣ Λέσβου έχουν τρωτά σημεία.
Οι ελαιοτριβείς …περιμένουν
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως τώρα τα ελαιοτριβεία της Λέσβου δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια που να δείχνει την πρόθεση τους να εφαρμόσουν τις διατάξεις της πρόσφατης ΚΥΑ για την διαχείριση του κατσίγαρου.
Η πλευρά των ελαιοτριβέων θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι αναγκαίες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή και η άλεση του καρπού. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου ή έστω υπουργική απόφαση που να επιτρέπει στα ελαιοτριβεία να ρίξουν τα απόβλητα τους στη θάλασσα και τα ποτάμια.
Μια ακόμη πτυχή του όλου θέματος, είναι πως μόλις τον προηγούμενο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιρώνης, κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, είχε δηλώσει ότι θα γίνει απλοποίηση της ΚΥΑ, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αδειοδότησης των ελαιοτριβείων. Επίσης δέχθηκε την ένταξη των σχετικών δαπανών σε επενδυτικό πρόγραμμα, ώστε να μειωθεί κατά πολύ το τελικό ποσό της δαπάνης που θα πρέπει να κάνει κάθε ελαιοτριβείο.
Μέχρι σήμερα, ούτε η αναμόρφωση της ΚΥΑ έχει προχωρήσει, ούτε το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί. Κατά συνέπεια αν τα ελαιοτριβεία μπουν στη διαδικασία εφαρμογής της ΚΥΑ, θα πρέπει να εφαρμόσουν μια διαδικασία πολύ πιο σύνθετη και κοστοβόρα από αυτή που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να θεσπίσει.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι τα ελαιοτριβεία να πληρώνουν την επιχειρηματική αντιπαράθεση μεταξύ των πυρηνελαιουργείων, αλλά και την κυβερνητική αμφισημία. Αφού η κυβέρνηση αν και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, δεν προχωρά, ούτε λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει τους ελέγχους στα ελαιοτριβεία, έστω και προσωρινά ενόψει της 30ης Ιουνίου, που υποστηρίζει ο κ. Πάλλης ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος προσαρμογής της ΚΥΑ.
Αναδημοσίευση από : http://www.emprosnet.gr