ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
Άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών αλλά και των προστατευόμενου πληθυσμού του πλατωνιού
Την ανάληψη άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες της Νότιας Ρόδου από τον πληθυσμό πλατωνιών (ντάμα ντάμα) αποφάσισαν οι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών του νησιού κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Ασκούντος Χρέη Γενικού Γραμματέα και Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη προκειμένου να τεθεί ένα συμπαγές πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλωστε, και ο κος Θεοδωρίδης το είχε κάνει ευκρινές εξαρχής, επισημαίνοντας ότι οι όποιες λύσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα αλλά να εδράζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση.
Από τη σύσκεψη εξήχθησαν συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:
Στις άμεσες δράσεις μείωσης των ζημιών κατά την τρέχουσα όσο και επόμενη ξηροθερμική περίοδο αποφασίστηκε καταρχήν η προμήθεια ικανοποιητικής ποσότητας τροφής, που θα διαμοιρασθεί στις δασικές περιοχές που περιβάλλουν τις θιγόμενες αγροτικές καλλιέργειες ώστε να υπάρξει επάρκεια τροφής μέσα στο δάσος και να μην αναγκάζονται τα πλατώνια να την αναζητούν στις καλλιέργειες. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί καταμέτρηση και αποκατάσταση των φυσικών πηγών νερού στο νησί ώστε να κρατηθεί ο πληθυσμός των πλατωνιών μέσα στα δάση.
Στις μεσοπρόθεσμες δράσεις εντάσσονται η εξεύρεση τρόπου αποζημίωσης για τις καταστροφές καλλιεργειών το 2016 λόγω ξηρασίας. Η ξηρασία ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την κάθοδο των πλατωνιών στις καλλιέργειες προκειμένου να βρουν τροφή και νερό. Επίσης, αποφασίστηκε η διερεύνηση ένταξης όλων των αγροτών που επιθυμούν να περιφράξουν τα κτήματά τους στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και σε μέτρο αντίστοιχο με το μέτρο 216 του Π.Α.Α. 2007-2013 όσον αφορά στους σκοπούς και στην ουσία του.
Οι μακροπρόθεσμες δράσεις αφορούν αφενός στην ανάθεση σύνταξης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της Ρόδου κατά προτεραιότητα σύμφωνα και με τον Ν. 4351/15. Το σχέδιο αυτό θα καταδείξει και τη “βοσκοϊκανότητα” του νησιού. Ως δεύτερη μακροπρόθεσμη δράση αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης καταμέτρησης του πληθυσμού των πλατωνιών και η κατάθεση προτάσεων διαχείρισης του είδους σε περίπτωση ύπαρξης υπερπληθυσμού πλατωνιών και άλλων κτηνοτροφικών ζώων σε σχέση με τη “βοσκοϊκανότητα” των διαθέσιμων εκτάσεων του νησιού. Η μελέτη θα ανατεθεί σε ερευνητικό ίδρυμα και σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την εκπόνησή της είτε με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είτε με πόρους του Πράσινου Ταμείου.
Στη σύσκεψη παρέστη ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Γάκης, ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Πόκκιας, Α. Παλλάς και Μ. Παλαιολόγου, νυν και πρώην πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Νότιας Ρόδου, η διευθύντρια δασών Δωδεκανήσου Κ. Μπαλατσούκα, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Π. Παγώνης, ο εκπρόσωπος του WWF Η. Τζιρίτης, ο πρόεδρος και μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Νότιας Ρόδου, ο διευθυντής της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Δ. Καραγιάννης, εκπρόσωποι του συλλόγου περιβάλλοντος Ρόδου, εκπρόσωπος της κεντρικής λαχαναγοράς Ρόδου και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για την προστασία του ελαφιού ντάμα ντάμα.
– Πηγή φωτογραφίας: www.rodiaki.gr