Το hot spot της Ειδομένης και τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, επισκέφτηκε πρόσφατα η ομάδα κρίκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και μας ξάφνιασε ευχάριστα. Τόσο για το δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας, όσο και γιατί καλλιεργεί ένα άθλημα, μη διαδεδομένο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δημοφιλές όμως στο χώρο των μεταναστών, που έφεραν αυτή την παράδοση από τις χώρες τους. Παρουσιάζουμε λοιπόν την ομάδα το «Γηραιού» της Θεσσαλονίκης.
-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα κρίκετ του Ηρακλή;
-Το Thessaloniki Cricket Club δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015 όταν μια μικρή παρέα από Έλληνες (που έχουν ζήσει στην Αυστραλία) και Άγγλοι αποφάσισαν να φέρουν στην Θεσσαλονίκη το άθλημα καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους. Το 2016 ο Ηρακλής παραχώρησε ένα βοηθητικό γήπεδο για τις ανάγκες του αθλήματος. Σταδιακά μαθεύτηκε από την Πακιστανική κοινότητα της πόλης και σήμερα η πλειοψηφία της ομάδας απαρτίζεται από Πακιστανούς. Τον Μάιο του 2016 η ομάδα εντάχθηκε επίσημα στον Ηρακλή.
-Υπάρχει πρωτάθλημα κρίκετ στην Ελλάδα;
-Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας cricket στην Ελλάδα έγινε στην Κέρκυρα το 1823 μεταξύ αξιωματικών του Αγγλικού ναυτικού όταν το νησί ήταν υπό Αγγλική κατοχή. Έκτοτε το cricket παίζεται ανελλιπώς στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, παίδων και κορασίδων. Υπάρχει Εθνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα το cricket εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ) που εδρεύει στην Κέρκυρα.
-Από άποψη υποδομών, δηλαδή γήπεδα και χώρους προπόνησης τι χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει μία ομάδα κρίκετ;
Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Παρόλο που ο Ηρακλής μας έχει παραχωρήσει ένα βοηθητικό γήπεδο, αυτό είναι πολύ μικρό ενώ συγχρόνως χρησιμοποιείται από αθλητές άλλων αθλημάτων. Το cricket απαιτεί μεγάλο κυκλικό γήπεδο με διάμετρο περίπου 150μ. Η επιφάνεια του γηπέδου είναι χλοοτάπητας ενώ στο κέντρο υπάρχει διάδρομος (20μ x 3μ) κατασκευασμένος από πεπιεσμένο χλοοτάπητα ή τσιμέντο για να υπάρχει ομαλή αναπήδηση της μπάλας. Γίνονται προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή με τους υπεύθυνους για την παραχώρηση κατάλληλου χώρου σε κάποιο από τα παλιά στρατόπεδα (π.χ. Παύλου Μελά, Καρατάσου, κ.α.).
-Επαρκούν οι αθλητικοί χώροι, με τις ανάλογες μετατροπές ή πρέπει να γίνουν καινούργιοι;
-Λόγω της ανάγκης για διάδρομο στο κέντρο του γηπέδου είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί υφιστάμενος αθλητικός χώρος τουλάχιστον για επίσημους αγώνες.
-Τι οφέλη εκγύμνασης προσφέρει το κρίκετ στους αθλητές του;
-Το cricket είναι ομαδικό άθλημα το οποίο χαρακτηρίζεται από την σχεδόν τέλεια λειτουργικότητα, υψηλή τεχνική κατάρτιση, προσοχή στην λεπτομέρεια, καθώς και από πραγματικά υψηλό αθλητικό πνεύμα. Είναι άθλημα χωρίς ακρότητες που κυριαρχείται από πειθάρχηση στις απαιτήσεις του αυστηρού κανονισμού του, μέσα σε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα παικτών και θεατών.
-Χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός και αν ναί τι σημαίνει από κόστος για τον αθλητή;
-Το cricket έχει εξειδικευμένο εξοπλισμό με κυριότερο το bat (ρόπαλο) και ball (μπάλα). Λόγω της ταχύτητας ρήψης της μπάλας και της σκληρής της επιφάνειας ο batsman (ροπαλοφόρος) απαιτείται να φοράει προστατευτικό εξοπλισμό. Ένας αθλητής που παίζει σε πρωτάθλημα συνήθως έχει δικό του εξοπλισμό. Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από €250 έως €1.000 για κάθε αθλητή. Η ομάδα του Ηρακλή έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ενώ συνέχεια ανανεώνεται λόγω φθοράς. Τον βασικό εξοπλισμό τον μοιράζονται οι αθλητές ενώ μερικοί έχουν προσωπικό εξοπλισμό. Το κόστος του εξοπλισμού το επιβαρύνονται όλοι οι αθλητές ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
-Βλέπουμε ότι το κρίκετ είναι διαδεδομένο μεταξύ αρκετών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, πόσο αυτό βοήθησε στη δημιουργία και τη στελέχωση της ομάδας του Ηρακλή;
-Σήμερα στον Ηρακλή υπάρχουν περίπου 30 σταθεροί παίκτες ενώ υπάρχει συνεχώς νέο ενδιαφέρον. Από το σύνολο περίπου 20 είναι Πακιστανοί οπότε η παρουσία τους είναι καταλυτική για την στελέχωση της ομάδας.
-Τι πρέπει να γίνει για να διαδοθεί σαν άθλημα στην Ελλάδα;
-Το βασικό είναι η εύρεση κατάλληλου γηπέδου όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν επίσημοι αγώνες με ομάδες από Κέρκυρα αλλά και άλλες χώρες. Αυτό θα φέρει την απαραίτητη προβολή για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου. Σημαντικό είναι επίσης η ένταξη του αθλήματος ως άθλημα επιλογής στα ΤΕΦΑΑ κάτι που ήδη υπάρχει αλλά απαιτείται ο συνδυασμός του με επίσημα παιχνίδια.
-Πρόσφατα η ομάδα κρίκετ του Ηρακλή επισκέφτηκε πρόσφυγες. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε μία εξωγηπεδική παρέμβαση;
-Η ομάδα ξεκίνησε για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους. Σταδιακά έχει προσελκύσει πολλούς πρόσφυγες που ζουν στην πόλη αρκετά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο πρόσφυγες έχουν ενταχθεί στην τοπική κοινωνία μαζί με Έλληνες. Ως εκ τούτου στον αρχικό ψυχαγωγικό σκοπό της ομάδας έχει προστεθεί και αυτός της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα τώρα που το προσφυγικό είναι επίκαιρο λόγω της έκτασης που έχει πάρει στην χώρα μας. Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε λίγη ψυχαγωγία και να συμμετάσχουν και αυτοί στο άθλημα αφού οι περισσότεροι που προέρχονται από Ασιατικές χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, κ.α.) έχουν το cricket ως αγαπημένο τους άθλημα.
-Αν θελήσει κάποιος να έρθει σε επαφή με την ομάδα κρίκετ του Ηρακλή, πού πρέπει να απευθυνθεί;
-Στο facebook της ομάδας και στα τηλέφωνα: Τάσος Νικολάου 6944517577, Κώστας Βασσάλος 6943627624, Patrick Sawers 6977507218
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
ert.gr