Ζεν… Ικαρία

by ikariaki.gr
108 views

h_01927494-thumb-large

Ο Aρμενιστής, στη βόρεια πλευρά του νησιού, είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

ΑΛΕΞΙΑ ΑΜΒΡΑΖΗ

 

Με τον διεθνή Τύπο να έχει στρέψει τα φώτα επάνω της, έπειτα από έρευνα που την κατατάσσει ανάμεσα στα τέσσερα μέρη σε όλο τον κόσμο με τους μακροβιότερους κατοίκους, οι Ικαριώτες νιώθουν λίγο…άβολα. Περίεργο; Καθόλου. Οι ίδιοι, εξάλλου, ήταν «ζεν» πολύ πριν έρθει αυτή η τάση στον τόπο τους.

Πήγα στην Ικαρία καλεσμένη της επιτυχημένης δασκάλας της γιόγκα Φωτεινής Μπήτρου (www.purefitness.gr), για να παρακολουθήσω ένα καλοκαιρινό τμήμα διάρκειας έξι ημερών που έκανε στο νησί. Ανυπομονούσα να αφήσω πίσω μου τη χαοτική καθημερινότητα της Αθήνας και να απολαύσω την προσαρμογή μου στον αργό και τόσο ευεργετικό ρυθμό της, γνωρίζοντας το αγαπημένο μου νησί με έναν εντελώς νέο τρόπο από ό,τι στις παλαιότερες επισκέψεις μου. Αρπαξα λοιπόν το στρώμα μου και ξεκίνησα για ένα ταξίδι που περιλάμβανε γιόγκα, θεραπείες new age, επαφή με τη φύση και βέβαια εξαιρετικό φαγητό – ένα στοιχείο που η έρευνα Blue Zone (το πρότζεκτ στη διάρκεια του οποίου οι ερευνητές μελέτησαν τη μακροζωία και την ευεξία σε διάφορα μέρη και έκανε την Ικαρία γνωστή σε όλο τον κόσμο) χαρακτήρισε βασικό παράγοντα της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού.

Διαλογισμός, γιόγκα και οικολογία

Από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπίστωσα μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό του νησιού, που σηματοδοτούνται από την άφιξη όλο και περισσότερων εναλλακτικών επαγγελματιών, όπως ρεφλεξιολόγων, θεραπευτών μασάζ και σιάτσου, ανθρώπων που παρασκευάζουν φυσικά καλλυντικά από τα προϊόντα της ικαριώτικης φύσης, και οικολόγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί για έναν πιο απλό, αυτάρκη και φυσικό τρόπο ζωής. Ολοι αυτοί είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν ένα «νέο ρεύμα», όπως το λένε, που απευθύνεται σε ταξιδιώτες που θέλουν σώμα και πνεύμα να βρίσκονται σε αρμονία, με οικολογικές ευαισθησίες, που αγαπούν να μαθαίνουν ακόμα κι όταν ταξιδεύουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να δω την πρόσκληση στο καταφύγιο γιόγκα σαν μια ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το «νέο σκηνικό» που ανθεί εκεί και αφορά στο «ευ ζην», γνωρίζοντας τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του.

Κατρίν Γκέρνερ
Πρώτα ήταν το «αυγό»

Κάθε πρωί και απόγευμα η Φωτεινή Μπήτρου δίδασκε τους 40 μαθητές της (αριθμός ρεκόρ για σεμινάριο γιόγκα σε νησί), Έλληνες και ξένους, φιλοξενούμενη στο «The Egg», έναν παραθαλάσσιο πολυχώρο στην Καλαμουρίδα για χορό, διαλογισμό, γιόγκα και ολιστικές θεραπείες, τον πρώτο του είδους του στην Ικαρία. Πολλοί από τους μαθητές γνώριζαν τη γιόγκα πρώτη φορά -αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουν το σώμα τους και την υγεία τους-, ενώ παράλληλα έκαναν τις εξερευνήσεις τους στο νησί. Το «The Egg» ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 2013 από τη Γερμανίδα Katrin Gerner, η οποία στη διάρκεια του χειμώνα εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια για διαφημιστικές εταιρείες στην πατρίδα της – κάτι που είναι εμφανές στη μοντέρνα δημιουργική διακόσμηση του χώρου. Ο χώρος λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι και χρησιμοποιείται από ντόπιους δασκάλους χορού, ομάδες γιόγκα, ξένους εκπαιδευτές και θεραπευτές. «Υπήρξε κάτι πολύ δυνατό που με τράβηξε εδώ», λέει η κυρία Gerner. «Συνειδητοποίησα ότι, εκτός από τα πολλά δώρα που προσφέρουν το νησί και οι άνθρωποι του, προσελκύει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη που έχουν τον ίδιο στόχο: να έρθουν σε επαφή με την εσωτερική τους ειρήνη».

Βεντάτα Ασπιώτη
Το χθες συναντά το σήμερα

«Η Ικαρία από την αρχαιότητα θεωρείται θεραπευτικός τόπος, λόγω των πηγών μεταλλικού νερού, της πλούσιας φύσης και των ιερών ναών», μας λέει η Βεντάτα Ασπιώτη, που θεωρείται πρωτοπόρος στη μικρή αλλά ισχυρή κοινότητα εναλλακτικών θεραπευτών του νησιού. Η κυρία Ασπιώτη είναι εκπαιδευμένη θεραπεύτρια, οργανώνει συνεδρίες, γράφει βιβλία αυτοβελτίωσης και τα τελευταία 30 χρόνια πραγματοποιεί τα σεμινάρια του ινστιτούτου Power of Light, κυρίως σε διεθνή γκρουπ αλλά και σε Ελληνες. Τα workshops που διδάσκει πραγματοποιούνται στα Artemis Studios, στο χωριό Νας, σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου μέσα έχουν τοποθετηθεί θεραπευτικοί κρύσταλλοι και θρησκευτικά αντικείμενα από την Ελλάδα μέχρι το Μπουτάν. Στην άκρη της όμορφης παραλίας του χωριού -που προσελκύει πολλούς γυμνιστές- υπάρχει μια καταπράσινη λίμνη, ενώ στην περιοχή διακρίνονται τα ερείπια του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος -ένα από τα πρώτα ιερά της θεάς κατά την αρχαιότητα- που μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ρόμπιν Ουάτλεϊ Καν
Ασκηση με τους ντόπιους

Στα νιάτα της τραγουδούσε με τον Φρανκ Σινάτρα και ζούσε ως θεραπεύτρια στην Καραϊβική και τη Χαβάη. Την τελευταία δεκαετία, η Αμερικανίδα Robyn Whatley Kahn εγκαταστάθηκε στην Ικαρία κάνοντας συνεδρίες της θεραπείας Body Talk System, ρέικι και μασάζ Deep Tissue. «Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν ότι η θεραπεία που κάνω έχει βοηθήσει πολλούς και με συστήνουν οι ίδιοι», λέει. Οι Ικαριώτες, που τη φωνάζουν Ουρανία, και οι επισκέπτες παρακολουθούν τα σεμινάριά της στο όμορφα ανακαινισμένο σπίτι της στις Ράχες, ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και τα τρεχούμενα νερά. «Ολο και περισσότεροι λάτρεις της φύσης και της ευεξίας επισκέπτονται ή μετακομίζουν στο νησί για να ζήσουν το παρόν, τη ζωηρή φύση, τους ανθρώπους της, όλα όσα συμβάλλουν σε ένα περιβάλλουν που λειτουργεί θεραπευτικά». Μάλιστα η ίδια, τιμώντας την τοπική κοινότητα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Eyes on Ikaria».

Βίκυ Λάζου
Πλάθοντας το παιδί μέσα μας

Επίσης στις Ράχες βρίσκεται η Βίκυ Λάζου, κεραμίστρια και δασκάλα από την Αθήνα, που διευθύνει «Το εργαστήρι του πηλού» για παιδιά και επιστρέφει στην Ικαρία κάθε καλοκαίρι με τον γιο και τον Ικαριώτη σύζυγό της. Έχει αναπτύξει μια τεχνική που επιτρέπει «στο παιδί μέσα μας» να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από το διαλογισμό και το πλάσιμο του πηλού. Την τεχνική αυτή διδάσκει σε ομαδικές και ιδιωτικές συνεδρίες, σε ντόπιους και επισκέπτες, που αναζητούν νέους τρόπους δημιουργικής ελευθερίας. «Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, οι Ικαριώτες λατρεύουν να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, όπως έχει δείξει ήδη άλλωστε το πρότζεκτ “Μουσικές αυλές”, που διοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών Ραχών και περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής και συναυλίας, με τους μουσικούς να μελετούν μέσα στους κήπους των ντόπιων».

Τζόι Μπράουν
Διαλογισμός για συγγραφείς

Η Βελγίδα Joey Brown βρίσκεται επίσης στην Ικαρία, συνδυάζοντας το διαλογισμό με καλοκαιρινά σεμινάρια για συγγραφείς σε διάφορους χώρους σε όλο το νησί, βοηθώντας τους να «ξεμπλοκάρουν» και να ανακτήσουν την έμπνευσή τους. «Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στα σεμινάριά μου είναι ξένοι που ζουν καθημερινά μέσα στο στρες», λέει. «Οι Ικαριώτες είναι ήδη τόσο συνδεδεμένοι με τη γη, τη θάλασσα, τα στοιχεία της φύσης, που ίσως δεν έχουν τέτοιες ανάγκες». Και πράγματι, ένας βοσκός, ο Ηλίας, τον οποίο συνάντησα μια μέρα στην πλατεία του χωριού, μου είπε το εξής: «Κάθε βράδυ κάθομαι, βάζω να πιω ένα ποτήρι κρασί και αναλογίζομαι τη μέρα μου. Σκέφτομαι τι έκανα σήμερα. Τι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα ή διαφορετικά. Τι είναι πιο σημαντικό για μένα. Και μετά σκέφτομαι το αύριο και πώς ονειρεύομαι ότι θα είναι. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνω το κρασί και το φαγητό με την οικογένειά μου και πηγαίνω για ύπνο ήρεμος».

INFO

• Η Φωτεινή Μπήτρου είναι η καθηγήτρια που μας κάλεσε να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο γιόγκα στον πολυχώρο The Egg Seminar House, στην Ικαρία (τηλ. 6948-295497, 22750-71295, www.the-egg- greece.com). Η ίδια διδάσκει γιόγκα στον προσωπικό της χώρο, PureFitness studio, στην Αίγινα (τηλ. 6932-431281,www.purefitness.gr).
• Βεντάτα Ασπιώτη: Νας, τηλ. 6947-954447, www.channeling-the- source.de
• Robyn Whatley Kahn: Ράχες, τηλ. 6980-827372,www.bodytalksystem.com
• Βίκυ Λάζου: Ράχες, τηλ. 210-9884131, 6947-944647,www.ergastiri-pilou.gr
• Joey Brown: Επικοινωνήστε για να μάθετε πού γίνονται τα σεμινάρια. Τηλ. 6978-675508, www.manamahouse.com
• Agriolykos Pension: Θέρμα, τηλ. 22750-22433, 6944-907023,www.agriolykos.gr
• Therma Mineral Springs, Cave Springs: Θέρμα, τηλ. 22750-24048) / Kratsa Spring: Τηλ. 22750-23206 / Apollon Spring: Τηλ. 22750-24049
• Massage therapy at Therma: Θέρμα, από την Ιωάννα Μαυρίδου, τηλ. 6978-135319)

 

ΤΡΩΝΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

Στην Ικαρία, αν και νησί, ευκολότερα βρίσκεις κατσικίσιο κρέας παρά ψάρι. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει τον δικό του κήπο, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, λάδι, κρασί. Οι Ικαριώτες αγαπούν το φαγητό πρώτα ως απόλαυση και μετά ως ανάγκη.  Οι Ικαριώτες φροντίζουν τη διατροφή τους, η οποία θεωρείται πολύ σημαντικό κομμάτι όλης αυτής της φιλοσοφίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το νησί και σχετίζεται με το ευ ζην και τη μακροζωία.

Οίνος Αιγαιοπελαγίτικος

Κάποια προϊόντα δεν ταξιδεύουν, είτε επειδή καταστρέφονται κατά τη μεταφορά τους είτε γιατί απλώς δεν έχουν την ίδια γεύση μακριά από το περιβάλλον όπου δημιουργήθηκαν. Το δυνατό, πλούσιο σε γεύση, σκούρο κόκκινο κρασί της Ικαρίας είναι ένα από αυτά τα προϊόντα. Μπορεί να το γευτεί κανείς για ώρες στην καταπράσινη αυλή ενός σπιτιού ή στη γεμάτη κόσμο πλατεία ενός χωριού κάτω από τα αστέρια (μυστηριωδώς πως, χωρίς καμία αίσθηση hangover το επόμενο πρωί), αλλά, αν το δοκιμάσει σε κάποια αθηναϊκή ταράτσα ή εστιατόριο, έχει τη γεύση ενός ερασιτεχνικού πειράματος σε ποτήρι. Ωστόσο, υπάρχουν τρία οινοποιεία -Καρίμαλης, Αφιανές και Τσαντίρης- καθένα από τα οποία παράγει εξαιρετικά κρασιά που μπορείτε να πάρετε με ασφάλεια μαζί σας. Το οινοποιείο Καρίμαλη, με αμπελώνες που εκτείνονται μέχρι το μάτι να συναντήσει τη θάλασσα, διαθέτει ξενώνα αλλά και το δικό του μουσείο κρασιού. Την κουζίνα του εστιατορίου διευθύνει η Ελένη Καρίμαλη, η οποία σερβίρει πιάτα που μαγειρεύονται με τα δικά τους φρέσκα προϊόντα.

Τυρί στην άλμη

Η καθούρα είναι ένα σπογγώδες, φρέσκο κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει στην άλμη, αλλά έχει διακριτική γεύση που θυμίζει τη μοτσαρέλα. Είναι ένα προϊόν που μπορείτε να ευχαριστηθείτε κυρίως στο νησί, διότι διατηρείται μόνο εντός ψυγείου και μέχρι τρεις ημέρες. Ο Αντώνης ο βοσκός -τον οποίο οι ντόπιοι χαϊδευτικά φωνάζουν Αντουάν- είναι ένας ευγενικός «γίγαντας» που φτιάχνει εξαιρετική καθούρα στην κουζίνα του. Μπορείτε να την παραγγείλετε μέσω της Γερμανίδας συζύγου του, Σίλκε, η οποία είναι από τα επτά σκληρά εργαζόμενα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών – εκεί θα βρείτε επίσης παραδοσιακά γλυκά, πρωτότυπες παρασκευές, όπως υπέροχο πέστο από μάραθο, τσάτνεϊ γλυκιάς κολοκύθας και λικέρ από επτά βότανα. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση για να δοκιμάσετε ένα ποτήρι παγωμένο τσάι από βότανα, σπιτικά κέικ και πίτες.

Νέκταρ… των Ικαριωτών

Στο νησί παράγεται επίσης μέλι από κουμαριά, θυμάρι, πεύκο και άναμα-άσπρο ρείκι (το τελευταίο θεωρείται το πιο ευεργετικό). Φροντίστε να προμηθευτείτε το πολυβραβευμένο (έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς) οργανικό μέλι Κόχιλας. Πολλές φορές το χρόνο ο «Οδυσσέας του μελιού», Γιάννης Κόχιλας, ταξιδεύει για εξήμισι ώρες με το καΐκι του, συχνά με δυνατούς αέρηδες, σε ένα μικρό νησί κοντά στην Πάτμο για να συλλέξει το μέλι του.

Βότανα τα ευεργετικά

Πληθώρα τοπικών βοτάνων, όπως φλισκούνι, ρίγανη, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, βάλσαμο και μέντα, μεταξύ άλλων, αυτοφύονται με τη βοήθεια του ήλιου και του καθαρού αέρα. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να πάρετε κάποια από αυτά μαζί σας για να τα χρησιμοποιήσετε ως καρυκεύματα ή αφεψήματα. Το νησί έχει περίπου 1.100 ενδημικά είδη φυτών, για τα οποία μπορείτε να μάθετε από τον ντόπιο οδηγό Λευτέρη Τρικιριώτη, που άφησε πίσω του την Αθήνα για να ζήσει στο νησί της καταγωγής του και να απολαύσει καλύτερη «ποιότητα ζωής». Εκεί συνδυάζει την αγάπη του για το νησί και τη φύση με έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, βοηθώντας στη διατήρηση των αρχαίων μονοπατιών μαζί με την τοπική ορειβατική ομάδα. Ηγείται διάφορων τροφοσυλλεκτικών και βοτανολογικών περιπάτων σε φυσικά μονοπάτια και έχει μια επιχείρηση που ασχολείται με τη συλλογή κρίταμου Ικαρίας. Πρόσφατα, δημιούργησε το ταξιδιωτικό γραφείο Discover Ikaria (discoverikaria.com), το οποίο προσφέρει πολιτιστικές, ολιστικές, αθλητικές και περιπετειώδεις εμπειρίες διακοπών στους επισκέπτες. Η σύντροφός του, Ειρήνη Σταθογιάννη, από την άλλη, παράγει τα βιολογικά προϊόντα Synempe από βότανα του κήπου της, ελαιόλαδο και κερί (π.χ. σαπούνια, κεραλοιφές κ.λπ.).

Προϊόντα

• Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών, Χριστός Ραχών (τηλ. 22750-41076).
• Τυρί καθούρα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα και γλυκά.
• Μέλι Γιάννη Κόχιλα (τηλ. 6973-422888). Βιολογικό μέλι από κουμαριά, θυμάρι, πεύκο, ρείκι.
• Οινοποιείο Καρίμαλη (τηλ. 22750-31151, 6944-920934,www.ikarianwine.gr). Ξεχωριστό οινοποιείο στην Πηγή, με υψηλής ποιότητας κρασιά, μουσείο και ξενώνα.
• Κρασιά Αφιανές (τηλ. 22750-40008, 41556, www.afianeswines.gr). Με πολλές διακρίσεις για το λευκό Μπεγλέρι του, το οινοποιείο στις Ράχες προσφέρει ξεναγήσεις και οινογευσίες.
• Οινοποιείο Τσαντίρη (τηλ. 22750-22710, 210-9886170,www.tsantiriswines.gr). Σε μια όμορφη θέση, στην περιοχή Ανω Προεσπέρα, με θέα στη θάλασσα, το οινοποιείο παράγει 100% οργανικό κρασί.
• Μελία χειροποίητα φυσικά προϊόντα (Χριστός Ραχών, τηλ. 22750-41350, 6985-565080). Υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά.
• Synempe (FB/Synempe lab.). Κεραλοιφές, σαπούνια κ.λπ. από πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας.
• Icaria Pure (www.icariapure.com). Oλα τα τρόφιμα που θα βρείτε εδώ, όπως μέλι, τουρσιά, βολβοί, κρίταμο, μαρμελάδες, αρωματικά φυτά κ.ά., καλλιεργούνται με οργανικό τρόπο από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς.
• Ikaria Mag website (www.ikariamag.gr). Για να φτάνουν στην πόρτα σας ποιοτικά προϊόντα από την Ικαρία, κάντε τις παραγγελίες σας online.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Η Ικαρία δεν είναι ένας προορισμός γνωστός για τις γκουρμέ επιλογές σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας. Αντίθετα, σερβίρει παραδοσιακά φαγητά, μαγειρεμένα με φροντίδα, φρέσκα, οργανικά υλικά και σύμφωνα με τη φιλοσοφία «το απλό είναι το καλύτερο».

Αξίζει να επισκεφτείτε

Cousina (Χριστός, τηλ. 22750-41374 και 6977-280452). Δύο πρώτα ξαδέλφια από τις Ράχες, ο Ζαχαρίας Κουτούφαρης και η Κυριακή Κούβδου, άνοιξαν αυτό το μικρό «διαμάντι» στην καρδιά του χωριού Χριστός. Αξιοποιώντας την εκπαίδευσή τους στην ιταλική και τη γαλλική κουζίνα, αντίστοιχα, χρησιμοποιoύν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, όπως για παράδειγμα φτιάχνουν μια δροσερή σαλάτα caprese χρησιμοποιώντας το ντόπιο τυρί καθούρα ή spring rolls με ντόπια λαχανικά, σοταρισμένα με τρόπο που θυμίζει την πλούσια γεύση που έχει το σουφικό (ικαριώτικο μπριάμ). Βέβαια, το ισορροπημένο μενού τους περιλαμβάνει παραδοσιακά ικαριώτικα πιάτα, τα οποία αγαπούν το ίδιο οι ντόπιοι και οι τουρίστες.
Στου Πασχαλιά (Αρμενιστής, τηλ. 22750-71302). Αν, για οποιοδήποτε λόγο, προσπεράσετε αυτή την ταπεινή ταβέρνα, γυρίστε πίσω. Κάποια τραπέζια έχουν όμορφη θέα στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν πάγκοι στη σπιτική αυλή, στην άλλη πλευρά του δρόμου. Ο,τι σερβίρεται είναι φρέσκο, από την οργανική φάρμα τους, κάτι που οι γευστικές σας απολήξεις θα το καταλάβουν αμέσως. Η διακόσμηση στο εσωτερικό είναι κάπως άναρχη, αλλά σίγουρα με προσωπικότητα, ενώ το φαγητό είναι απλό, γευστικότατο και πλούσιο, και το σέρβις φιλικό.
Στο Καμπί (Αγιος Δημήτριος, τηλ. 22750-41641). Είναι γνωστό για τους γευστικούς μεζέδες του, τη ζωηρή ατμόσφαιρα που πάντα κάνει τους πελάτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και τις πλούσιες επιλογές στο μενού, μαγειρεμένες με μεσογειακά υλικά και δημιουργικά μπερδέματα, όπως η τούρτα μελιτζάνας, τα «ροζ» ζυμαρικά. Οι τιμές είναι καλές, οι μερίδες μεγάλες και το προσωπικό συμπαθέστατο.
Ναϊάδες (Νας, τηλ. 22750-71488, 6977-289841). Η παραδοσιακή μαγειρική της μαμάς περιλαμβάνει ένα υπέροχο σουφικό, τραγανό τηγανητό καλαμάρι, ιδανικό για να το απολαύσει κανείς στην παραλία μετά το μπάνιο, ζουμερή ντοματοσαλάτα και πολλά ακόμα κλασικά πιάτα, μαγειρεμένα με αγάπη από χέρια πεπειραμένα.
Thea’s Inn (Nας, τηλ. 22750-71491). Εχει φιλοξενήσει τους ερευνητές του πρότζεκτ Blue Zones -το πρότζεκτ για τη μακροζωία και την ευεξία- και πιο πρόσφατα τον διάσημο σεφ Τζέιμι Ολιβερ, ο οποίος έκανε έρευνα στο νησί για τα super foods. Σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, με υλικά από τον οικογενειακό κήπο, και έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα.
Καντίνα στο Φράγμα (Φράγμα, 22750-71480). Αυτή η καντίνα με θέα στο καταπράσινο φράγμα, που κάποτε είχε ένας ντόπιος ιερέας, είναι ανάμεσα στα αγαπημένα στέκια του νησιού, κυρίως για τα τρία είδη λουκουμάδων που σερβίρει -με πατάτα, ούζο και θυμάρι, με αλεύρι ολικής και μαστίχα, με άσπρο αλεύρι-, περιχυμένοι όλοι με ντόπιο μέλι, συνοδεία παγωμένου τσαγιού από φλισκούνι και λεμόνι.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Argios (Προφήτης Ηλίας, τηλ. 22750-41564, 6973-669492). Τοπικές λιχουδιές, live παραστάσεις, χορός και παιχνίδια.
Mary Mary (Αρμενιστής, τηλ. 22750-71595, 6977-212418). Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα, θαλασσινά, παραδοσιακά πιάτα.
Στο γιαλό κάνει… φουρτούνα (Μαγγανίτης, τηλ. 22750-32636). Από το πρωί για καφέ και χυμούς, στη συνέχεια για ουζάκι και ποικιλίες, και το βράδυ για κοκτέιλ.

To do: Μαθήματα μαγειρικής

Αν θέλετε μια ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην ικαριώτικη κουζίνα, αναζητήστε τη σειρά μαθημάτων Glorious Greek Cooking της Ελληνοαμερικανίδας Νταϊάν Κόχυλα (www.dianekochilas.com). Oλο το καλοκαίρι η γνωστή σεφ, που κατάγεται από το νησί, φυλλομετρά σπιτικά λαχανικά και βότανα, συστήνει ντόπιους μελισσοκόμους, οινοπαραγωγούς, τυροκόμους και καλλιεργεί τον ολόδικό της κήπο.

Μετάβαση

• Με πλοίο από τον Πειραιά στον Εύδηλο ή στην πρωτεύουσα, τον Αγιο Κήρυκο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ώρες και κοστίζει περίπου 90 ευρώ με επιστροφή (υψηλή περίοδος).
• Με αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι πτήσεις έχουν διάρκεια περίπου 50 λεπτά και το κόστος είναι γύρω στα 175 ευρώ με επιστροφή (υψηλή περίοδος).

Διαμονή

• Karras Star Hotel (Εύδηλος, τηλ. 22750-71024, www.karrasstarhotel.gr). Ξενοδοχείο φιλικό στις οικογένειες, με πισίνα και παιδική χαρά, εξυπηρετικό προσωπικό, καλό φαγητό και καλόγουστους χώρους.
• Ερωφίλη Beach Hotel & Villas (Αρμενιστής). Σε εξαιρετική τοποθεσία, με κομψή και μοντέρνα διακόσμηση, μπαρ με θέα στη θάλασσα, πισίνα.
• Cavos Bay Hotel and Studios (Αρμενιστής, τηλ. 22750-71381-3, www.cavosbay.com.gr). Παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με δύο πισίνες με θαλασσινό νερό, καθαρές, άνετες εγκαταστάσεις, όλες με εξαιρετική θέα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Παραλίες

Η Ικαρία δεν είναι ο παράδεισος των παραλιών, αλλά υπάρχουν μερικά υπέροχα κομμάτια ακτογραμμής για να απολαύσετε:

• Νας: Αγρια θάλασσα, αλλά δροσερά νερά στο χρώμα του κοβαλτίου και μια αμμουδερή ακρογιαλιά. Tip: Θα χρειαστείτε περίπου 5 λεπτά για να κατεβείτε τα πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι εκεί, αλλά στην επιστροφή θα βρείτε κοντά στην περιοχή ωραίες ταβέρνες. Προσελκύει πολλούς γυμνιστές.
• Σεϋχέλλες: Ονομάστηκε έτσι για τα κρυστάλλινα γαλανά νερά και τους λευκούς βράχους. Καλύτερα να αποφύγετε αυτή την εκθαμβωτική παραλία την υψηλή περίοδο. Tip: Η πρόσβαση μέχρι την παραλία δεν γίνεται με αυτοκίνητο. Θα πρέπει να περπατήσετε μια διαδρομή περίπου πέντε λεπτών.
• Φάρος: Στην ανατολική άκρη της Ικαρίας, με γκρι άμμο, καθαρά, κρυστάλλινα νερά και ψαροταβέρνες που σερβίρουν την ψαριά της ημέρας. Tip: Εξερευνήστε την περιοχή, για να ανακαλύψετε απομονωμένους όρμους.
• Αρμενιστής: Δημοφιλής παραλία στο βόρειο τμήμα με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ, καφέ και ξενοδοχεία. Tip: Αποφύγετέ την κατά την υψηλή περίοδο.

 

ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Η γιορτή του Αϊ-Γιάννη είναι η πιο μεγάλη νύχτα στο νησί.

Η πληθώρα πανηγυριών που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι σε όλο το νησί έχουν δώσει στους Ικαριώτες τη φήμη των ανθρώπων που αγαπούν το γλέντι. Η αλήθεια είναι ότι τα πανηγύρια δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας: επί αιώνες έδιναν αφορμή για συνάντηση ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας ενός τόπου. Εκεί οι σκληρά εργαζόμενοι κάτοικοι έβρισκαν την ευκαιρία να χορέψουν, να φάνε και να πιουν μαζί με την οικογένειά τους, τους φίλους και τους γείτονές τους, τιμώντας παράλληλα τον άγιο του χωριού τους με τις προσφορές τους. «Tα αγαθά που προσφέρονταν στο πανηγύρι -σφαχτά, σιτάρι/ψωμί και κρασί- συγκεντρώνονταν από τους χωριανούς και από τους κατοίκους των γύρω περιοχών και εκτός από τάματα μπορούσαν ακόμα να είναι η εκπλήρωση όρου για την κληρονομική μεταβίβαση περιουσίας, η πληρωμή ενοικίου (πακτός) για δικαιώματα χρήσης γης ή αμπελιών κ.ά.».

«Τα ίδια τα πανηγύρια χρησιμοποιήθηκαν ενεργά από τους Καριώτες για τη βελτίωση των όρων ζωής στις κοινότητές τους», λέει η κυρία Μπαρέλι-Γαγλία, που το 2005 εγκαταστάθηκε στο νησί από όπου κατάγεται για να γράψει τη διπλωματική της εργασία για τα ικαριώτικα πανηγύρια. Οι τοπικοί σύλλογοι που φρόντιζαν -και συνεχίζουν να φροντίζουν- για τη διοργάνωσή τους αξιοποιούσαν τα έσοδα που συγκεντρώνονταν σε κοινοτικές δράσεις, όπως η αποκατάσταση σχολείων, εκκλησιών, η κατασκευή δρόμων κ.ά. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων πολλά από τα πανηγύρια της Ικαρίας το καλοκαίρι έγιναν τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό, που οι ντόπιοι σχεδόν δεν γνωρίζουν κανέναν εκεί – έτσι λέγεται ότι, τελευταία, οι ίδιοι απολαμβάνουν περισσότερο τα πανηγύρια που γίνονται όλη την υπόλοιπη χρονιά, γιατί σε αυτά διατηρείται πιο έντονα το κοινοτικό πνεύμα που διακρίνει τα χωριά του νησιού.

Του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή, Χριστού Ραχών

Οταν ξεκίνησε, το 1997, το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη στον Χριστό Ραχών (24 Ιουνίου) ήταν σημείο συνάντησης για περίπου 150 ντόπιους. Σήμερα, περίπου 1.200 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο γεμίζουν την περιοχή γύρω από τη μικρή εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, για να γευτούν 320 κιλά κρέας, να πιουν κόκκινο χύμα κρασί και να χορέψουν. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή του νησιού, για τη φιλοξενία του, την όμορφη τοποθεσία, την ποιοτική διοργάνωσή του και φυσικά την εξαιρετική ορχήστρα του, με τον Ικαριώτη βιολιστή Νίκο Φάκαρο να αφήνει το στίγμα του με το ιδιαίτερο παίξιμό του.

Η γοητεία όμως αυτού του πανηγυριού πηγάζει από το πάντρεμα αγαπημένων παραδοσιακών τελετών, όπως το άναμμα φωτιάς, τα χιουμοριστικά στιχάκια με τις βωμολοχίες και το Πιπέρι, μια θρακιώτικη παράδοση που θέλει την ορχήστρα να υπαγορεύει στους χορευτές τι να κάνουν, συχνά με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. «Στο πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή έχουμε μια περίπτωση “κατασκευής” της παράδοσης, ενσωματώνοντας έθιμα όπως ο Κλείδονας, που εγκαταλείφθηκε μεταπολεμικά. Συγκεκριμένα, παραμονές του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή, στις γειτονιές των χωριών της Ικαρίας άναβαν φωτιές, τους “φανούς”, και πηδούσαν από πάνω με σκοπό την κάθαρση και την εξάλειψη όλων των κακών. Ανήμερα της γιορτής έκαιγαν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και γινόταν ο Κλήδονας, έθιμο που περιλαμβάνει στοιχεία όπως η δοκιμασία του “αμίλητου νερού” και άλλους τρόπους για να μαντέψουν οι κοπέλες το όνομα των μελλοντικών συζύγων τους. Αυτά τα έθιμα σημάδευαν το θερινό ηλιοστάσιο».

«Την επομένη του πανηγυριού ξεκινάμε να δουλεύουμε για τον επόμενο χρόνο», λέει ο Κώστας Κούβδος, επικεφαλής του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Χριστός, για να συμπληρώσει: «Το γεγονός ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να καθίσουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες οφείλεται στη σκληρή δουλειά που κάνουν όλο το χρόνο τα μέλη μας και ντόπιοι εθελοντές».

Πανηγύρια online

Δείτε τη λίστα με όλα τα πανηγύρια του νησιού στη σελίδα του Facebook: ikariotikaPanigiria

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue