Η Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα στο ΑΜΠΕ για τα Εργασιακά, 14/7/2016
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), όπου αναλύει τις θέσεις του Συνδέσμου για τα εργασιακά.
Ακολουθεί στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Σε μία οικονομία που βιώνει βαθιά ύφεση και μία πρωτοφανή αποεπένδυση, πιστεύετε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με περαιτέρω «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας;
Οι καλύτεροι μισθοί, όπως και οι καλύτερες θέσεις εργασίας, χρειάζονται σοβαρές, βιώσιμες επενδύσεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει και τις επιχειρήσεις μας να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς. Συνεπώς, λέμε όχι στη συμπίεση μισθών και υποστηρίζουμε επενδύσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά, που δίνουν δουλειές και αιμοδοτούν τα δημόσια έσοδα.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κρίνει ότι η υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Τα αρμόδια όργανατου ILO έχουν κρίνει ότι η ελληνική υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Θ.Φέσσας: Όχι. Οι θέσεις αυτές αφορούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και αφήνουν εκτός τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Και αναφέρω χωριστά τις ΔΕΚΟ, γιατί τυπικά μόνον λειτουργούν με βάση τους κανόνες τους εργατικού δικαίου του ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη, τα πράγματα στις ΔΕΚΟ έχουν ξεφύγει τα τελευταία 30 χρόνια. Αντιμετωπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις σαν εκλογική λεία, με τις διοικήσεις να εμπλέκονται στα συστήματα κομματικής πελατείας. Παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διοικήθηκαν προς όφελος των μεμονωμένων ομάδων και όχι του συνόλου των πολιτών. Η συνήθης ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων έχει διαταραχθεί, επομένως εκεί χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που τις υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, όπως, επίσης, ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις όταν τέτοιες επιχειρήσεις εισέρχονται στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα μετά από αποκρατικοποίηση.
Θ.Φέσσας: Η αλήθεια είναι ότι το κατώτατο όριο είναι χαμηλό σε σχέση με το μέσο επίπεδο διαβίωσης, που όλοι επιθυμούμε να υπάρχει στη χώρα μας. Τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας. Παρόλα αυτά, για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Θέσεις εργασίας για τους ανέργους και αυξήσεις αμοιβών για τους εργαζόμενους μπορούν να έλθουν μόνο όταν αρχίσει να αναπτύσσεται πάλι ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε οι επιχειρήσεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους.
Θ.Φέσσας: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους και δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα, δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα σαν μηχανισμό αναδιανομής, και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. Αυτοί που πληρώνουν σήμερα δεν μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα ότι δεν θα πάρουν σύνταξη αύριο σε μία κοινωνία με υψηλή ανεργία, ήδη υψηλές εισφορές, που γερνά γρήγορα. Δυστυχώς, το σύστημα εξακολουθεί να αμείβει όσους το δημιούργησαν, προνομιούχους εντός των τειχών και όχι όσους εργάζονται ή θέλουν να βρουν δουλειά. Φορτώνουμε στην πλάτη της γενιάς της κρίσης ένα άδικο ασφαλιστικό σύστημα. Έγιναν περικοπές με μία λογική της δεκαετίας του ’50, ενώ σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα, κυβερνήσεις και εταίροι συζήτησαν διεξοδικά, πριν καταλήξουν σε μικτά συστήματα. Φοβάμαι ότι αν δεν δούμε συνταρακτικές αλλαγές στην οικονομία, ίσως χρειαστεί και άλλη «μεταρρύθμιση» σε 2-3 χρόνια.
15/07/2016
Δελτίο Τύπου
Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ για τα επερχόμενα αντεργατικά μέτρα που επεξεργάζονται από κοινού με την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» είναι οι ξεκάθαρες απαιτήσεις των βιομηχάνων. Αποτελούν πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ενώ ομολογεί πως τα 586 ευρώ δε φτάνουν για να ζήσει μια εργατική οικογένεια, αξιοποιεί τους ανέργους αναφέροντας πως «για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πως στόχος των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε κλάδο είναι ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αυτές τις απαιτήσεις νομοθετούν οι νυν και πρώην κυβερνήσεις, στο φόντο της ανταγωνιστικότητας πατάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπούν οι «θεσμοί».
Η δήθεν συμφωνία με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συμπληρώνεται με τη θέση πως «οι γενναίες αυξήσεις, που δόθηκαν στα χρόνια της ευφορίας, χωρίς προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων, υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Δηλαδή ομολογείται εμμέσως πως τα 586 ευρώ μεικτά σήμερα ως βασικός μισθός ή η σάρωση στις κλαδικές συμβάσεις είναι το σημερινό ταβάνι.
Επιπλέον θέση του ΣΕΒ να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, σημαίνει να υπερισχύουν αφενός οι συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί από εκατοντάδες ενώσεις προσώπων δηλαδή τα χρήσιμα εργαλεία της εργοδοσίας κατά επιχείρηση αφετέρου να δημιουργείται διαφοροποίηση και διάσπαση των εργαζόμενων κατά κλάδο.
Η δήθεν εναντίωση στις ομαδικές απολύσεις και η κοινή, «εθνική» γραμμή πλεύσης με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μετατράπηκε σε « μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις».
Το λοκ άουτ χαρακτηρίζεται ως «ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες» και συνδυάζεται με ευθείες βολές απέναντι στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας που έχουν μπει στο στόχαστρο της μεγαλοεργοδοσίας.
Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα λέγοντας πως «πρέπει να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν μηχανισμό αναδιανομής, και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης» δηλαδή στρώνει το έδαφος για νέες αξιώσεις και ανατροπές.
Οι παραπάνω θέσεις πρέπει να γίνουν κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Δεν πρέπει να υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση που δε θα τις κάνει σημαία για να ενημερώσει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς.
Αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο, την ξεκάθαρη στόχευση που θα πρέπει να έχουν οι αγώνες των εργαζόμενων χτυπώντας εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, αυτούς που πλουτίζουν από τη δική μας εξαθλίωση, από το συνεχές χτύπημα στους μισθούς και στα δικαιώματα μας.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως οι στημένοι κοινωνικοί διάλογοι που επιχειρούνται παραμονές βάρβαρων μέτρων έχουν το ρόλο λιπάσματος μπροστά στη νέα επίθεση.
Εδώ και τώρα να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες μας, τα εργατικά συμφέροντα!
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν την πάλη τους, τους αγώνες τους, να πάρουν θέση απέναντι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών.
Το Γραφείο Τύπου