Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Στη Λέσβο η συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και η παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας

Στη Λέσβο η συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και η παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας

by ikariaki.gr
12 views

mol2

logo_Grammiko

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΔΗΜΩΝ

  ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ  ΠΗΓΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ   

     6 Ιουλίου 2016           

   

Η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στη Λέσβο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Ιουλίου στο Μόλυβο της Λέσβου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους οι Ιαματικές πηγές της χώρας και αναλύθηκαν σε βάθος τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα,  οι τρέχουσες δράσεις του Συνδέσμου, αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Εκτός από τους αντιπροσώπους των Δήμων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο κ. Πάλλης Γεώργιος,  ο υπεύθυνος τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραχρήστος Γιώργος,  το στέλεχος του ΙΓΜΕ και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ. Τουρισμού κ. Αθανασούλης Κώστας, ο καθηγητής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Λεοτσινίδης Μιχάλης, καθώς και εκπρόσωποι από τα  υπό ένταξη μέλη στον Σύνδεσμο, των Δήμων Ζακύνθου και Σάμου.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Κατσαρός Κώστας αφού παρουσίασε τις Ιαματικές πηγές του νησιού και τις ενέργειες του Δήμου για την ανάπτυξη τους, έκανε  μια εκτεταμένη ανάλυση των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος στον τουρισμό της  Λέσβου.

Το πρωί του Σαββάτου οι εκπρόσωποι των Δήμων μελών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε δύο από τις πέντε ιαματικές πηγές του νησιού τον Κόλπο Γέρας και τον Πολυχνίτο.

 

 

Για τις εξελίξεις στον Ελληνικό Ιαματικό Τουρισμό σας κοινοποιούμε την εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Καραγιάννη Γιάννη στο Διοικητικό Συμβούλιο.

                        

logo_Grammiko

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΔΗΜΩΝ

  ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ  ΠΗΓΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ   

6 Ιουλίου 2016

Εισήγηση προέδρου Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Αγαπητοί συνάδελφοι

Γνωρίζοντας πως η εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί πάντα ένα σημείο καμπής για  τον κλάδο του Τουρισμού Υγείας της χώρας, είναι μια πηγή πληροφόρησης που προκαλεί συζητήσεις και δείχνει τον δρόμο πάνω στον οποίο κινούνται τα πράγματα, αλλά και κατευθύνει την δουλειά υπηρεσιών, επιχειρήσεων, τεχνοκρατών, επιστημόνων και στελεχών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Ιαματικό Τουρισμό, θα επιχειρήσω όσο γίνεται πιο συνοπτικά, να αναφέρω τις δράσεις του Συνδέσμου, και το πόσο μακριά ή κοντά είμαστε στον στόχο που θέσαμε όταν πριν 1,5 χρόνο μου αναθέσατε την προεδρία του πανελληνίου φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ιαματικά.

Σίγουρα έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας προβλήματα και δυσλειτουργίες του παρελθόντος, κομματισμούς, μικρότητες, αδράνειες, ασυνέπειες, πράγμα το οποίο και κάναμε, προκειμένου να δούμε το σύνολο του κλάδου και το πώς μπορεί να προχωρήσει.

Υπενθυμίζω βέβαια την κατάσταση του κλάδου και το μεγαλύτερο του πρόβλημα, την πολυδιάσπαση. Στη χώρας μας είχαμε μέχρι το 2005, 112 ανακηρυγμένους Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους, οι οποίοι ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν τουριστικά. Μετά την εφαρμογή του Ν.3498/2006 οι φυσικοί πόροι για τους οποίους, είτε πήραν ΦΕΚ αναγνώρισης, είτε κατατέθηκε φάκελος, είτε ακόμη και σήμερα ο φάκελος τους βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης είναι 93. Από αυτούς, τους 58 διαχειρίζονται Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης, 17 το κράτος μέσα από την ΕΤΑΔ, και 17 διαχειρίζονται ιδιώτες. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί, πάνω από 10 ΙΦΠ για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν την σύνταξη των μελετών που απαιτούνται.

Σε  επίπεδο επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών λειτουργούν 38 δημοτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες με την μορφή ανωνύμων ή κοινωφελών επιχειρήσεων, 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις και 7 κρατικές.

Μέσα σε αυτή την χαοτική κατάσταση, όπως δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν βέβαια εύκολο να ευδοκιμήσουν συμπεριφορές και πρακτικές  που είχαν σαν αποτέλεσμα τα πρώτα 9 χρόνια από την ψήφιση του νόμου για τον ιαματικό τουρισμό να γίνουν ελάχιστα πράγματα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής, του κατά γενική ομολογία προβληματικού αυτού νόμου. (έχω αναφερθεί σε παλαιότερες εισηγήσεις μου για του ανευθυνουπεύθυνους παράγοντες-επιστήμονες που καπέλωσαν στην κυριολεξία τον χώρο). 

Έτσι λοιπόν μέσα από μια τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2015 καταφέραμε  την κατάθεση των φακέλων αναγνώρισης από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας (κυρίως τον μήνα Δεκέμβριο). Ακόμη συνεχίζουμε την δουλειά μέσα στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων έτσι ώστε οι φάκελοι των ιαματικών πηγών να προχωράνε γρήγορα και να πάρουν θετικές γνωμοδοτήσεις.  Σχεδόν πάντα απαιτούνται συμπληρωματικές αναλύσεις, νέα τοπογραφικά και πολλά άλλα. Εμείς πληροφορούμε άμεσα τα στελέχη των ιαματικών πηγών για ότι συμβαίνει και λύνουμε σε συνεργασία μαζί τους τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν. Μέχρι σήμερα έχουμε 34 ΦΕΚ αναγνωρίσεων κυρίως ιδιωτικών και κρατικών πηγών και ελαχίστων δημοτικών. Αυτό είναι απόρροια του κακού παρελθόντος στο οποίο επιγραμματικά αναφέρθηκα λίγο πριν.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τόσο την πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεωργαλά Σοφία όσο και όλα τα μέλη, για την προσήλωση που δείχνουν στο επιστημονικό τους έργο, αλλά  και για την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να υπερπηδηθούν δυσκολίες που συχνά δημιουργεί η προβληματική Ελληνική δημόσια διοίκηση.

Βέβαια ο Ν.3498/2006 δεν αφορά μόνο τις αναγνωρίσεις των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Στο τέλος της ημέρας όλα τα υδροθεραπευτήρια πρέπει να έχουν αδειοδοτηθεί, καταληκτική ημερομηνία έχουμε πλέον, μετά από μεγάλη προσπάθεια του Συνδέσμου την 31/12/2016, και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει ένα βατό για όλους θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε όλοι οι Ιαματικοί φυσικοί Πόροι να μπορούν να υποδεχθούν επενδύσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, μικρή σημασία έχει.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις  από τις αρχές του 2016 έχουμε ανοίξει το ζήτημα. Μετά την παράταση που πήραμε για τα προσωρινά σήματα λειτουργίας (υπενθυμίζω το γραπτό αίτημα του Συνδέσμου προς το Υπουργείο έγινε στις 8 Ιανουαρίου όταν καταλάβαμε πως κάτι δεν πάει καλά, και το ΦΕΚ για τις παρατάσεις βγήκε στα τέλη Απριλίου) έχουμε ενημερώσει τους πάντες και τους κατευθύνουμε να δουλέψουν πάνω στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το Ειδικό σήμα λειτουργίας (ΜΠΕ, Οικοδομικές άδειες, κ.α). Ακόμη και για ένα από τα δικαιολογητικά που λέγεται Πιστοποιητικό Ακτινοπροστασίας και είχαμε πρόβλημα για την έκδοση του, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για να βγει το δυνατόν φθηνότερα και καλύτερα.  Για αυτή τη συμφωνία θα ενημερωθείτε στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου.

Βέβαια το σήμα αυτό δεν μπορεί να δοθεί προς το παρόν γιατί το Υπ. Τουρισμού δεν έβγαλε ακόμη τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων  (όπως στα ξενοδοχεία). Αυτό είναι πρόβλημα του Υπουργείου, όχι δικό μας. Παρόλα, αυτά εντός του Ιουλίου θα καταθέσουμε την πρόταση μας για τις τεχνικές προδιαγραφές  προκειμένου να διευκολύνουμε το Υπουργείο.

Κατά τα άλλα εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να τελειώνουμε με αυτά που μας αφορούν, να συγκεντρώσουμε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται γιατί από τον καινούριο χρόνο λογικά, δεν θα έχουμε ξανά προσωρινή  άδεια και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να πάθουμε τώρα, ότι πάθαμε με τις αναγνωρίσεις που επί χρόνια κοιτούσαμε από μακριά την αδράνεια του υπουργείου και προσθέταμε την δική μας αδράνεια αφημένοι στα λόγια των γνωστών ανευθυνουπευθύνων.

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων συνεργαζόμαστε πολύ παραγωγικά με την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων το τμήμα του Υπουργείου που είναι υπεύθυνο για την έκδοση του Ειδικού σήματος λειτουργίας και την  προσωρινή βεβαίωση συνδρομής λειτουργίας και από βήματος θέλω να ευχαριστήσω την προϊσταμένη την κ. Χατζηγεωργίου, για την πολύ καλή δουλειά που κάνει δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα της ανατέθηκε η αρμοδιότητα.

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο εργαζόμαστε έντονα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν τον 3498/2006 λειτουργικό, για να μπορεί να παίξει τον ρυθμιστικό του ρόλο, και να είναι πλέον πραγματοποιήσιμη  η οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία.

Εκτός από το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων χρειάζεται άμεσα  α)να εκδοθεί η Υπουργική απόφαση για την Διανομή των Ιαματικών Φυσικών Πόρων  β)να βγουν τα προεδρικά διατάγματα για τις ζώνες προστασίας  γ)να γίνει το μητρώο των ιαματικών πηγών .

Για τα παραπάνω θέματα συνεργαζόμαστε με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και θεωρώ πως οφείλω να συγχαρώ την προϊσταμένη κ. Σπυροπούλου και τους συνεργάτες της για την αποτελεσματικότητα τους, δεδομένου ότι στις αρμοδιότητες αυτού του τμήματος  συγκαταλέγονται και δύο άλλες μορφές τουρισμού ο Θρησκευτικός και ο Γαστρονομικός. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να ανταπεξέλθουν, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουμε, μέχρι να γίνει πράξη η υπόσχεση που μας έχει δοθεί για αυτοτελές τμήμα ιαματικού τουρισμού.

Δουλεύουμε το ζήτημα της οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε γι αυτό με αρμόδια στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας, με το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΕΟΠΥΥ που είναι το   contact point εφαρμογής της οδηγίας για την Ελλάδα, και βέβαια με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και την διευθύνουσα σύμβουλο του την κ. Χρηστίδου.

Έχουμε αλληλογραφία για το ζήτημα με την Γερμανική και την  Αυστριακή πρεσβεία αλλά και το Σουηδικό ασφαλιστικό ταμείο. Η επικοινωνία  που έχουμε με τις πρεσβείες αυτόματα μεταβιβάζεται σε όλους τους συνεργάτες μας, προκειμένου να καταφέρουμε να εφαρμοστεί η οδηγία στην χώρα μας και να μπορούν οι Ιαματικές μας πηγές να έχουν εισόδημα από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα ασχολούμαστε και με τις διακρατικές συμφωνίες που απαιτούνται για να ανοίξει για τα ιαματικά η ασφαλιστική αγορά χωρών εκτός ΕΕ πχ Ρωσία.

Χρησιμοποιούμε σαν βάση την προηγούμενη μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου  δηλαδή τον Ν.4238/2014  που δίνει το δικαίωμα στα υδροθεραπευτήρια να είναι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εφόσον γίνει η ΚΥΑ μεταξύ Υπ. Τουρισμού και Υπ. Υγείας που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, πράγμα το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Σήμερα μετά την πάροδο κάποιων ετών, εξερευνούμε την δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της  οδηγίας μέσα από την  κοινωνική ασφάλιση δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσα από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Τα meetings με τους αρμόδιους για το θέμα είναι συνεχόμενα και φυσικά θα ενημερωθείτε για την οποιαδήποτε εξέλιξη.

Συνεχίζουμε επιτυχημένα την συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα συνδιοργανώσαμε ημερίδα για την γεωθερμία οι εισηγήσεις της οποίας είναι στη διάθεση σας μέσα από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

Αναπτύσσουμε την συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου να καλύψουμε τις πηγές της Δυτικής Ελλάδας. Ο καθηγητής του τμήματος υγιεινής κ. Λεοτσινίδης είναι σήμερα μαζί μας.

Ξεκινάμε την συνεργασία με το ΙΓΜΕ προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες του ινστιτούτου και να καλύψουμε επιστημονικά τις πηγές σε όλη τη χώρα. Ο κ. Αθανασούλης στέλεχος του ΙΓΜΕ και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων θα αναπτύξει στη συνέχεια το θέμα της συνεργασίας μας.

Σε λίγους μήνες θα παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσον αφορά την έρευνα που κάναμε για το πελατολόγιο των Ιαματικών πηγών. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά και θα βοηθήσει τις πηγές που συμμετείχαν στην έρευνα, να υλοποιήσουν τις οικονομοτεχνικές μελέτες που απαιτεί ο νόμος τα επόμενα χρόνια.

Συνεχίζουμε την συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών. Φτιάξαμε μαζί τους ένα ερωτηματολόγιο με λεπτομέρειες για κάθε ιαματική πηγή έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.

Συνεχίζουμε την συνεργασία με τη HATTA τον Πανελλήνιο σύνδεσμο των ταξιδιωτικών πρακτόρων προκειμένου οι Ιαματικές πηγές της χώρας μας να υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα τους που ονομάζεται «ΔΩΔΕΚΑ» και αφορά τον τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο. Τους επόμενους μήνες θα συνδιοργανώσουμε ημερίδες που θα αφορούν το στήσιμο του τουριστικού προϊόντος των Ιαματικών πηγών. Είναι γεγονός πως αφήνοντας γιατρούς και γεωλόγους όλα τα προηγούμενα χρόνια να ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν μας, καταλήξαμε στην ουσία να μην έχουμε προϊόν. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και συνεργασία με επιστήμονες του management και του marketing προκειμένου να μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες και να μπορούμε να παράγουμε κέρδος που στη συνέχεια θα επενδύεται σε υποδομές και υπηρεσίες έτσι ώστε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

Καταστήσαμε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου thermalsprings.gr  την ουσιαστική πηγή πληροφόρησης για όλα τα θέματα που αφορούν τον χώρο και προχωράμε στο να μπορεί μέσα από το site να γίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των ιαματικών πηγών της χώρας.   Συμμετείχαμε σε τέσσερις προωθητικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες Λονδίνο, Σουηδία, Παγκόσμια Ημέρα Νερού στην πλατεία Συντάγματος και 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού στην παραλία Θεσσαλονίκης. Και οι τέσσερις είχαν μεγάλη επιτυχία. Λογικά θα συνεχίσουμε με τις 2 μεγάλες τουριστικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και οι δύο τον Νοέμβριο.

Συνεχίζουμε την συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων. Κρίναμε από την αρχή πως η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνικών ιαματικών πηγών σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς θα βοηθήσει στο σχηματισμό και την μορφοποίηση του Ελληνικού προϊόντος του Τουρισμού Υγείας. Η επαφή των δικών μας στελεχών με τα στελέχη των ευρωπαίων είναι διδακτική και κάνει κατανοητό τον τρόπο προσέλκυσης ευρωπαίων επισκεπτών.

Μέχρι σήμερα εκτός από τον Σύνδεσμο έχουν ενταχθεί άλλες τρεις  Ελληνικές πηγές και ευελπιστούμε σε συνεργασία με την κ. Καζαζάκη να καταφέρουμε να εντάξουμε άμεσα και άλλες τέσσερις. Ακόμη σχεδιάζουμε κοινές δράσεις στην Ελλάδα προκειμένου να φέρουμε κοντά στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στελέχη ιαματικών πηγών που ακόμη δεν έχουν το επίπεδο οργάνωσης που απαιτείται για την συμμετοχή τους στην ΕΗΤΤΑ αλλά πρέπει να συσσωρεύσουν πληροφορία για να καταφέρουν να αναπτυχθούν.

Ερχόμαστε σε επαφή με τις διοικήσεις των Δήμων που δεν είναι μέλη μας αλλά έχουν ανακηρυγμένη ιαματική πηγή στα διοικητικά τους όρια και μέχρι σήμερα δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Προσπαθούμε να τους οργανώσουμε προκειμένου να ασχοληθούν και να καταθέσουν φάκελο αναγνώρισης έτσι ώστε να μην μείνει αναξιοποίητος κανένας ιαματικός φυσικός πόρος. Σήμερα είναι κοντά μας εκπρόσωποι του Δήμου Ζακύνθου, του Δήμου Άνδρου και του Δήμου Σάμου και τους ευχαριστώ για την συνεργασία.

Υποβάλαμε στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και δημοτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

Υποβάλαμε στα πλαίσια του σταδίου της προ διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών &Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» συγκεκριμένη πρόταση που θα διευκόλυνε την εφαρμογή της στρατηγικής μας για την Αναπτυξιακή εταιρία του Συνδέσμου.  Ασχοληθήκαμε τους τελευταίους μήνες και βοηθήσαμε καθοριστικά στην λύση του  προβλήματος που υπήρχε τα 2-3 τελευταία χρόνια κυρίως στην Αιδηψό και όχι μόνο, το να θεωρούνται λύματα τα νερά που βγαίνουν από τις ιαματικές πηγές μετά από χρήση. Αυτό έκανε απαραίτητη τη χρήση βιολογικού και πανάκριβη την εκπόνηση ΜΠΕ. Τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε το ότι τα νερά αυτά δεν θα θεωρούνται λύματα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Σύνδεσμο.

Ετοιμάζουμε πρόταση σχεδίου νόμου (την οποία θα εισηγηθώ στη συνέχεια) για να διευκολύνουμε την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, αλλά και για να άρουμε τα όποια εμπόδια στην λειτουργία του ίδιου του Συνδέσμου.

Οργανώνουμε meetings μεταξύ της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των Δήμων μελών μας των οποίων οι πηγές που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τις διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Οφείλω βέβαια να ευχαριστήσω τον κ.Πιτσίορλα για το πνεύμα  συνεργασίας που επιδεικνύει. Σε πολλές περιπτώσεις με συνεργασία και καλή πίστη καταφέρνουμε πράγματα, σε κάποιες άλλες όχι. Αυτοί που τα καταφέρνουν είναι αυτοί που έχουν να πουν κάτι συγκεκριμένο. Είναι αυτοί που πηγαίνουν με έτοιμες προτάσεις και συγκεκριμένη στρατηγική. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως όταν ιδιοκτησιακά και σε επίπεδο διαχείρισης η πηγή δεν μας ανήκει χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη παλιές πρακτικές και να επιδείξουμε ευρύτητα πνεύματος.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Πιστεύω ότι είναι κατανοητό το εύρος και το βάθος της δουλειάς του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Προσπαθούμε να λειτουργούμε με επαγγελματισμό, με σύγχρονο τρόπο σκέψης πάνω σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που συναποφασίζουμε στα Διοικητικά μας Συμβούλια, για να παραχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κράτος και ιδιώτες του χώρου υπηρετούμε ένα κοινό όραμα. Κανείς δεν θα πάει μπροστά μόνος του. Η δουλειά του Συνδέσμου τους βοηθά όλους. Ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας πρέπει να μορφοποιηθεί και να αποκτήσει κοινό χαρακτήρα.

Κλείνοντας δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός της δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού δικτύου Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας για τα ιαματικά. Προσπάθησα να καταλάβω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και τι ανάγκη καλύπτουν. Πραγματικά δεν κατάλαβα. Μέχρι σήμερα δεν μου έγινε κανενός είδους ενημέρωση από τους Δημάρχους που συνέλαβαν την ιδέα. Αυτό που είδα ήταν η αντιγραφή του καταστατικού του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Γνωρίζω βέβαια πως οι Δήμοι αυτοί έχουν βοηθηθεί σημαντικά από τον Σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση ξέρουμε, έχοντας την εμπειρία τόσων ετών, πως είναι μεγάλο λάθος η τοπική αυτοδιοίκηση να μιλάει με περισσότερες της μίας φωνής. Ποτέ κάτι τέτοιο δεν ήταν αποτελεσματικό. Ο Σύνδεσμος είναι ανοιχτός σε όλους. Πιστεύω πως είναι πασιφανές κάτι τέτοιο. Όποιος έχει διάθεση να προσφέρει μπορεί. Και μπορεί καλύτερα όταν μαζί με την δική του, ενωθούν και οι φωνές όλων των άλλων.

Θα επικαλεστώ την αυτοδιοικητική μου εμπειρία για να πω για τα λάθη, πως όταν γίνονται δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Όλα μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να γίνεται άμεσα κατανοητό πως όλοι μας υπηρετούμε θεσμούς και δεν ζητούμε να υπηρετούν οι θεσμοί εμάς.

Δεδομένου ότι είμαστε σε πολλούς τομείς της δραστηριότητας μας στην αιχμή των εξελίξεων και μέχρι του σημείου που δεν θα διαταραχθεί ο σχεδιασμός μας για την λύση των προβλημάτων των Ιαματικών Πηγών και για την προώθηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων σας ζήτω να περιμένουμε και να συνεννοηθούμε εν τέλει.

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε αυτόν τον σύνδεσμο που με αγάπη υπηρετούμε .

Σας Ευχαριστώ

 

 

 

 

dimos

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Αγ. Κήρυκος: 1/7/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος  Ικαρία

Τ.Κ. 83.300

Τηλ: 2275350400-401

Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]                                                                          ΠΡΟΣ:  Γ.Σ – Σ.Δ.Ι.Π.Ε

 

Παρέμβαση Δήμου Ικαρίας στην Γ.Σ του ΣΔΙΠΕ 

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι

 Τους τρεις τελευταίους μήνες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης οι αναγνωρίσεις μερικών  ακόμη φυσικών πόρων ως ιαματικών (20). Έτσι συνολικά έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 34 φυσικοί πόροι ως ιαματικοί. Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας αισθάνεται την ανάγκη (με δελτία τύπου στις 27/4/16 και στις 29/6/16) να ευχαριστήσει την Υπουργό Τουρισμού κ.Κουντουρά Έλενα καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων για τις προσπάθειές τους.  Υπολείπονται βέβαια δεκάδες ακόμη αναγνωρίσεις φυσικών πόρων που, είτε έχουν καταθέσει φάκελο στο Υπ. Τουρισμού είτε πρόκειται να καταθέσουν τους επόμενους μήνες.

Αγαπητοί συνάδελφοι μέλη του Συνδέσμου

Η ανάγνωση των δελτίων τύπου του Συνδέσμου μου δημιούργησε έντονους προβληματισμούς και είναι η πρώτη φορά που εκφράζω γραπτά προς όλους την γνώμη μου κοντά 24 χρόνια που συμμετέχω και παρακολουθώ τις εργασίες του Φορέα. Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από τα δελτία τύπου που αναφέρεται στην αναγνώριση των πηγών και τονίζει «Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά Έλενα»  θα ήθελα να εκφράσω τα εξής:

Κάθε έκφραση «ευχαριστιών» βέβαια είναι θέμα στάσεων και συμπεριφοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ευχαριστίες εκφράζονται για την αναγνώριση 20 πηγών παραβλέποντας τη γενική κατάσταση.

Θέλω λοιπόν να σας υπενθυμίσω ότι 4 κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν το θέμα, περίπου 8 χρόνια από την έναρξη των διαδικασιών και συνολικά στα 8 χρόνια αναγνωρίστηκαν 34 πηγές.

Τι είναι, και τι παρέχει η αναγνώριση; Δηλαδή είναι τόσο μεγάλο θέμα; ή το κάναμε εμείς να είναι μεγάλο θέμα. Αναγνωρίζουμε το αυτονόητο όπως τονίστηκε το 2007 σε ημερίδα του Συνδέσμου και ακόμη ταλαιπωρούμε δέκα χρόνια όλους όσους εμπλέκονται;

Σήμερα λοιπόν που η υδροθεραπεία ασκείται και με θαλασσινό νερό, μπλοκάρουν τα πάντα στο όνομα της «αναγνώρισης». Στον τόπο μου, «Θέρμα Ικαρίας» η υδροθεραπεία ασκείται όπως μας πιστοποιούν  ερευνητές  που γνωρίζουν καλά την ιστορία 2.600 χρόνια.

Μία λοιπόν, υπεύθυνη πολιτεία θα σεβόταν την μακροχρόνια κοινωνική δραστηριότητα και θα πήγαινε παρακάτω σε νέες επιστημονικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές ενέργειες και διαδικασίες. Εγώ λοιπόν δεν θα ευχαριστήσω την Υπουργό για 20 πηγές.

Θεωρώ ότι υποκρίνομαι. Ας είμαι αγενής. Όχι όμως υποκριτής. Αντίθετα επιθυμώ να:

  • Υπενθυμίσω στην κ. Υπουργό ότι ένας μεγάλος τομέας υγείας & τουρισμού που συντηρούσε πολλές τοπικές οικονομίες βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.
  • Ένας τομέας αποκλειστικά με ελληνική πολιτισμική ταυτότητα κατέρρευσε, και αυτοί που ασκούν την δραστηριότητα βρίσκονται σε απόγνωση.

Δέκα και πλέον χρόνια αντί ο Σύνδεσμος να σκοπεύσει με καθαρό μάτι στο νομικό καθεστώς των ιαματικών πηγών και της υδροθεραπείας, να σκύψει στα δικαιώματα των πολιτών να φροντίζουν την υγεία τους στις λουτροπόλεις, να πιέζει το υπουργείο για νέες δράσεις που αφορούν το αντικείμενο, σύρεται πίσω από ένα θέμα παραβλέποντας την ουσία της πραγματικότητας.

Προβληματίζομαι εάν έχασε ή διατηρεί το ρόλο του ο Σύνδεσμος ή ακόμη εάν οφείλει να επανεξετάσει πολλά θέματα του αντικειμένου του.

κ.κ. συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θεωρώ ότι ο Σύνδεσμος οφείλει να διαμορφώσει το δικό του πλαίσιο αρχών και να εργαστεί στη διεκδίκηση των τοπικών πόρων που δικαιωματικά του ανήκουν και που υπαγορεύεται από τους καταστατικούς στόχους του. Να συνεργαστεί για την τοπική ανάπτυξη, την πρόοδο στους σε πλέον δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε. Και αυτό δεν γίνεται όταν βρισκόμαστε κολλημένοι 10 χρόνια στο θέμα «αναγνώριση».

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας προσπαθώντας να συμβάλει σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ανάλογα με τις δυνάμεις του, διοργανώνει τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 ένα θεματικό συνέδριο με αντικείμενο τα « Ιαματικά νερά και τον κοινωνικό θερμαλισμό»,  με την ευκαιρία της σημερινής συνέλευσης απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους αντιπροσώπους των δήμων μελών του συνδέσμου, έτσι ώστε από κοινού να προσπαθήσουμε να θέσουμε σε κίνηση ενέργειες και δράσεις  για την πρόοδο του κοινωνικού θερμαλισμού στην χώρα μας .

 

Καλή δύναμη στο έργο σας

Σπύρος Τέσκος

Αντιδήμαρχος  Ικαρίας

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue