Μπορεί να έβαλαν το χακί ή το ραφ, αλλά δεν απεμπόλησαν το δικαίωμα στον αθλητισμό. Ο λόγος για τους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών. Μιλάει στο ert.gr ο Ζαχαρίας Παρήμερος σήμερα προπονητής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), προπονητής στις στρατιωτικές σχολές από το 1999 και διαπιστευμένος προπονητής από την FIBA (παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ) και την U.S. Α. Basketball (ομοσπονδία μπάσκετ ΗΠΑ).
Στα πρωταθλήματα αυτά συμμετέχουν ομάδες όπως της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, Σχολή Διοίκησης Αεροπορίας, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Σχολή Ικάρων, Σχολή Πυροσβεστικής, Σχολή Ευελπίδων.
– Ποιο είναι το αγωνιστικό επίπεδο στα πρωταθλήματα των στρατιωτικών σχολών, συγκρινόμενο με το θέαμα που βλέπουμε στις εθνικές κατηγορίες; Οι ένστολοι αθλητές έχουν παράλληλη συμμετοχή και σε ομάδες εκτός των πρωταθλημάτων των ενστόλων;
-Το αγωνιστικό επίπεδο είναι εφάμιλλο των τοπικών πρωταθλημάτων (ΕΣΚΑ). Υπάρχουν και αθλητές που είχαν κάποια πρότερη αθλητική εμπειρία με συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία και κάποιοι παραμένουν ενεργοί και εκτός των υποχρεώσεων της σχολής. Κίνητρό τους για να παίξουν στην ομάδα, είναι να εκπροσωπήσουν τη σχολή τους και φυσικά τα οφέλη του αθλητισμού, υγεία, κλπ
-Κάθε πότε γίνονται τα στρατιωτικά πρωταθλήματα, ποιο είναι το σύστημα διεξαγωγής τους (όμιλοι, αγωνιστικές, αγώνες νοκ άουτ, μπαράζ, κλπ). Είναι αμιγή πρωταθλήματα δηλαδή πρωτάθλημα στρατού, αεροπορίας, αστυνομίας, κλπ όπου οι κορυφαίοι συναντώνται μετά μεταξύ τους, η εξ αρχής οι διοργανώσεις είναι μικτές;
-Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο ομίλους και οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου πάνε στο final 4 όπου διασταυρώνονται χιαστί μεταξύ τους και από εκεί προκύπτουν τα ζευγάρια των τελικών. Συνολικά δίνονται τρεις διακρίσεις – μετάλλια (χρυσό, αργυρό και χάλκινο).
Φέτος για δεύτερη χρονιά συμμετέχουν και σχολές υπαξιωματικών (διετούς φοίτησης) και σχολές αξιωματικών (τετραετούς φοίτησης). Προφανώς οι σχολές τετραετούς φοίτησης έχουν τις προϋποθέσεις να έχουν πιο καλές ομάδες, αφού παίζουν περισσότερα χρόνια μαζί, έχουν κοινές εμπειρίες και έχουν πιο δεμένες ομάδες, αφού ο ένας έχει μάθει το παιχνίδι του άλλου.Υπάρχουν και γυναικεία πρωταθλήματα στρατιωτικών σχολών, ενώ πρέπει να πούμε ότι άλλο είναι το πρωτάθλημα στρατιωτικών σχολών (δεν γίνεται μόνο στο μπάσκετ αλλά και σε άλλα αθλήματα) και άλλο το πρωτάθλημα ενόπλων που συμμετέχουν οι επαγγελματίες που έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές και υπηρετούν κανονικά.
-Πόσο οι υποχρεώσεις των αθλητών στις υπηρεσίες τους διευκολύνουν την προετοιμασία της ομάδας;
-Οι αθλητές διευκολύνονται ώστε να πάρουν μέρος στις προπονήσεις, πάντα στο μέτρο του εφικτού, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προκύπτουν από τη σχολή και την αριθμητική της δύναμη για να τις καλύψει.
–Οι χώροι προπόνησης και αγώνων είναι εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αν ναι πρόκειται για υποδομές επαρκείς ή έχουν ελλείψεις;
-Οι προπονήσεις γίνονται σε εγκαταστάσεις εντός των σχολών. Εμείς στο ναυτικό κάνουμε προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα μέσα στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά. Το καλύτερο κλειστό γήπεδο βρίσκεται στη Βάρη και ανήκει στη Σχολή Ευελπίδων.
Οι διαιτητές είναι επιπέδου Α2 και Β΄ Εθνικής και οι φιλοξενούμενοι μένουν μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αφού το τουρνουά γίνεται σε μία πόλη για όλους. Φέτος προβλέπεται να γίνει τον Απρίλιο και ο φορέας που το διοργανώνει είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, γραμματεία ΑΣΑΕΔ – τμήμα αθλητισμού.
-Στους αγώνες συμμετέχουν θεατές – συνάδελφοι των αθλητών, γενικά διευκολύνεται η προσέλευσή τους από τις υπηρεσίες τους;
-Στους αγώνες ως θεατές έρχονται οι σπουδαστές των σχολών και οι οικογένειές τους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την υποστήριξη στην ομάδα της σχολής τους, από τους αγώνες αυτούς απουσιάζουν παντελώς τόσο τα υβριστικά συνθήματα, όσο και κάθε περιστατικό που θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα στην κερκίδα.
Φωτο: αρχείο Ζ. Παρήμερου
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από: http://www.ert.gr