Home Αθλητισμός Τρίποντα στον αγώνα για ποιότητα ζωής – Μπάσκετ με αμαξίδιο

Τρίποντα στον αγώνα για ποιότητα ζωής – Μπάσκετ με αμαξίδιο

by ikariaki.gr
14 views

all-star-game-chania-864x400_cΈμπρακτη απόδειξη ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό, μπορούν και πρέπει να το απολαμβάνουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, αποτελεί το έργο της ομοσπονδίας σωματείων Ελλήνων καλαθοσφαιριστών με καρότσι (ΟΣΕΚΚ). Το www.ert.gr παρουσιάζει την πολύτιμη δραστηριότητα της ομοσπονδίας., μέσα από συνέντευξη που μας παραχώρησε ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΕΚ, Χάρης Περδίκης.

– Πότε ιδρύθηκε η ΟΣΕΚΚ και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή της;

Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε τροχήλατη καρέκλα, πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1988, μεταξύ των αθλητών δύο συλλόγων κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Αθήνα. Τέτοιου είδους συναντήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 1994 να υπάρχουν οκτώ ομάδες.

Σε μια ιστορική για το χώρο συνάντηση, στις 2 Ιουλίου 1994, με πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούσαν την καλαθοσφαίριση με καρότσι γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα οργάνωνε το άθλημα πανελλήνια. Στις 5 Μαΐου 1995, ένα περίπου χρόνο μετά, σε συνάντηση των εκπροσώπων των 8 ομάδων που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη όλων των καλαθοσφαιριστών με Καρότσι, καταρτίστηκε ένα πλήρες καταστατικό που περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.).

Η Ο.Σ.Ε.Κ.Κ. είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας μπάσκετ με καρότσι (International Wheelchair Basketball Federation,) I.W.B.F., η οποία αποτελεί μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης (International Wheelchair Basketball Federation, F.I.B.A.). Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ζώνη της I.W.B.F., που σημαίνει ότι οι διακριθείσες ελληνικές ομάδες στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και η Εθνική ομάδα, συμμετέχουν σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

aris-atlasΣήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 12 ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εθνικής κατηγορίας, που διοργανώνει η ΟΣΕΚΚ, καθώς και στο Κύπελλο Ελλάδας.

Κύριες διοργανώσεις της Ομοσπονδίας είναι: To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το Κύπελλο Ελλάδος, η Εθνική ομάδα, το ALL STAR GAME, η 3η Δεκέμβρη (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία) και  εκδηλώσεις, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Η Ο.Σ.Ε.Κ.Κ. από το 1999 έως και σήμερα συμμετέχει σε όλες τις Διεθνείς διοργανώσεις και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας αλλά και σε επίπεδο Αθλητικών Συλλόγων.

O Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.  Γιώργος Κούζας έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από το 1999 έως το 2007, ενώ ο Γ.Γραμματέας Χάρης Περδίκης , έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής  Διοργανώσεων της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2014

Η Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.  έχει  δικό της Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο, αναγνωρισμένο από τη Γ.Γ.Α, με 70 μέλη. Στις τάξεις του συνδέσμου υπάρχουν 7 Διεθνείς διαιτητές, που συμμετέχουν σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Στο τεχνικό προσωπικό η ΟΣΕΚΚ έχει στη δύναμη της και έναν χρυσό και έναν ασημένιο ταξινομητή (classifier).

Η Ομοσπονδία έχει διοργανώσει 18 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα Ελλάδος, 8  ALL STAR GAME.

Αναμφισβήτητα δε το συνολικό έργο της Ο.Σ.Ε.Κ.Κ., δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οργάνωση και διεξαγωγή των εθνικών και διεθνών αγωνιστικών θεσμών αλλά προσλαμβάνουν και κοινωνικό χαρακτήρα, επειδή προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες, στον ιδιαίτερης ευαισθησίας κοινωνικό χώρο των ΑμεΑ και ειδικότερα των ατόμων με καρότσι.

Ήταν το 2007, στο All Star Game της Λαμίας, όταν από κοινού με τον ΕΣΑΚΕ, τον ΠΣΑΚ και τον ΣΕΠΚ, αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις. Ήταν μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν τότε.

Το πρώτο εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η εικόνα που πέρασε από τους τηλεοπτικούς δέκτες συγκλονιστική, ενώ όσοι βρέθηκαν στο «Χαλκιοπούλειο» έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ακολούθησε το διήμερο στην Αμαλιάδα (2008), με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αφού το All Star Game έγινε σε μια περιοχή, η οποία είχε δοκιμαστεί από τις φωτιές το καλοκαίρι και προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της. Το 2009 το «Φίλιππος Αμοιρίδης» και η Ξάνθη φιλοξένησαν τη γιορτή του μπάσκετ, ενώ το 2010 στο Ηράκλειο και στα «Δύο Αοράκια» το μπάσκετ με καρότσι έδωσε άλλη μια «παράσταση» υψηλού επιπέδου.

Το 2011 στο κλειστό «Γιώργος Βασιλακόπουλος» του Πύργου, όπως και το 2013 στο κλειστό της Περιβόλας στην Πάτρα, φωνάξαμε «παρών». Ήτοι, από το 15ο All Star Game και μετά το μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο συμμετέχει ανελλιπώς, οσάκις πραγματοποιείται η γιορτή του μπάσκετ.

dodekanisos-aris1-650x424– Πόσα σωματεία – μέλη έχει και ποιος είναι ο αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτά; Υπάρχουν και γυναικεία τμήματα;

Υπάρχουν 12 σωματεία ενεργά ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν αναστείλει το τμήμα μπάσκετ σε αμαξίδιο προσωρινά. Ο αριθμός των ενεργών αθλητών είναι 432, αν και συνολικά έχουν ασχοληθεί με το άθλημα πάνω από 700 αθλητές. Γυναικεία τμήματα δεν υπάρχουν όχι διότι δεν το επιτρέπουμε αλλά μάλλον επειδή το άθλημα φαντάζει επίπονο και δύσκολο στο γυναικείο φύλο. Παρόλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένα αθλήτριες οι οποίες αγωνίζονται κανονικά στα αθλητικά σωματεία και συμμετέχουν σε αγώνες.

– Ποιες είναι οι διοργανώσεις που γίνονται με την ευθύνη της;

Η ΟΣΕΚΚ είναι μια αθλητική ομοσπονδία αναγνωρισμένη από την Πολιτεία όποτε οι κύριες διοργανώσεις της είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Επίσης υπάρχει η Εθνική ομάδα η οποία συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

– Ποια είναι η καθημερινότητα των σωματείων – μελών και πιο συγκεκριμένα από την άποψη εξασφάλισης υποδομών και προσβασιμότητας σε αυτές;

Τα σωματεία μας λειτουργούν όπως τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία. Οι υποχρεώσεις είναι παρόμοιες ή και παραπάνω εξαιτίας του παράγοντα της αναπηρίας που εμπλέκεται στο άθλημα. Είναι αυτονόητο πως για την ομαλή λειτουργία τους η προσβασιμότητα σε συγκεκριμένες υποδομές είναι απαραίτητες και είναι από τις κύριες προσπάθειες τους. Δυστυχώς όμως δεν βρίσκονται πάντα οι ιδανικές προϋποθέσεις και αναγκαστικά οδηγούνται σε κάποιες αναγκαίες εκπτώσεις.

 

kouzas-xatzidimitriou-rodos-protathlima2015– Επαρκούν οι αθλητικοί χώροι για τη λειτουργία των σωματείων της ΟΣΕΚΚ ή χρονικά «στριμώχνεται» στις προπονήσεις, λόγω πολλών τμημάτων που συστεγάζονται στα ίδια γυμναστήρια. Υπάρχουν διαφορές στον τομέα αυτό μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της επαρχίας;

Ζούμε σε μια χώρα που παράγει αθλητισμό όποτε μοιραία και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει πρόβλημα με τις ώρες που μπορούν τα σωματεία να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα σωματεία μας, όπως και όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να μεριμνούν έγκαιρα για να εξασφαλίσουν ώρες προπόνησης αλλά και διεξαγωγής αγώνων και λίγο πολύ το καταφέρνουν, όμως σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα η Ομοσπονδία παρεμβαίνει για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι διαφορές ανάμεσα στις εγκαταστάσεις των μεγάλων αστικών κέντρων και της επαρχίας αφορούν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Στα μεγάλα κέντρα υπάρχει δυνατότητα επιλογής χώρου ενώ στην επαρχία οι επιλογές λιγοστεύουν σημαντικά. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν παρατηρούνται και προβλήματα προσβασιμότητας των υποδομών τα οποία βέβαια δεν λείπουν και από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και όταν λέμε προσβασιμότητα δεν εννοούμε μόνο το να μπεις στην εγκατάσταση αλλά και να έχεις πρόσβαση μέσα σε αυτήν και κυρίως σε αποδυτήρια και διαμορφωμένη τουαλέτα.

rodos-protathlima-2015– Πόσο και αν οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν αποτυπωθεί στη διοργάνωση των πρωταθλημάτων της ΟΣΕΚΚ, δηλαδή στα ταξίδια των ομάδων και γενικά στα λειτουργικά τους κόστη.

Δυστυχώς η κρίση μας έχει επηρεάσει βαθύτατα. Η κύρια πηγή εσόδων της ομοσπονδίας, η επιχορήγηση της ΓΓΑ, έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία 6-7 έτη ενώ οι έστω και μειωμένες επιχορηγήσεις των σωματείων έχουν σταματήσει πλέον. Επειδή η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τα έξοδα των ταξιδιών των ομάδων, τα μειωμένα έσοδα μας αναγκάζουν να κάνουμε σημαντικές εκπτώσεις στη διεξαγωγή των εγχώριων διοργανώσεων. Το πρωτάθλημα π.χ. αντί να διεξάγεται όλοι εναντίον όλων, αναγκαστικά χωρίζεται σε βόρειο και νότιο όμιλο για εξοικονόμηση χρημάτων. Το αποτέλεσμα είναι οι ομάδες να κάνουν λιγότερους αγώνες και το επίπεδο του ανταγωνισμού να μειώνεται ενώ γίνεται ακόμα πιο έντονο στην Εθνική ομάδα που δυστυχώς οι παίκτες παρουσιάζονται σε μια κατάσταση κατώτερη των δυνατοτήτων τους.

Οι χορηγοί δυστυχώς είναι δυσεύρετοι και σίγουρα όχι στο επιθυμητό επίπεδο ώστε να δοθεί η αναγκαία ώθηση στην ομοσπονδία να κάνει την υπέρβαση.

sintagma3on3– Ποια είναι η αναπτυξιακή πολιτική της ομοσπονδίας για προσέλκυση νέων αθλητών, δημιουργία νέων σωματείων και ποια είναι η στήριξη της πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή;

Εκτός από τις αγωνιστικές δραστηριότητες που αποτελούν από μόνες τους έλξη για υποψήφιους αθλητές η ομοσπονδία κάνει και μια σειρά από άλλες ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια τακτικά ομάδες μας κάνουν αγώνες επίδειξης σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα κυρίως με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) αλλά και όχι μόνο. Επίσης άλλες ενέργειες προώθησης όπως π.χ. το περασμένο καλοκαίρι όπου στο 3 on 3 που έκανε ο Δήμος Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος υπήρχε συμμετοχή αθλητών μας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμμετοχή μας τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, στο ετήσιο All Star Game που γίνεται σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος κάθε χρόνο.

Όσον αφορά το ενημερωτικό κομμάτι η ομοσπονδία διαθέτει γραφείο τύπου και πολλές αθλητικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβάνουν τις δραστηριότητες μας. Η ιστοσελίδα μας έχει διαρκή ενημέρωση, ενώ έχουμε παρουσία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα πλάνα μας από το 2016, είναι να μεταδίδουμε ζωντανά μέσω live steaming όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να δει εύκολα τα παιχνίδια μας.

Η δημιουργία νέου σωματείου δεν είναι δύσκολη όταν βρεθούν τα άτομα, το πρόβλημα όμως αφορά τη χρηματοδότηση καθώς το μπάσκετ με καρότσι έχει την ιδιαιτερότητα του ακριβού εξοπλισμού. Τα αγωνιστικά αμαξίδια είναι ιδιαίτερα ακριβά με τα φθηνότερα να ξεκινούν από €700 – 800 με πολύ μικρή αντοχή όμως (1-2 έτη) και φτάνουν ως και τα €3.000 – 4.000 για υψηλότερου επιπέδου. Αν αναλογιστούμε πως μια ομάδα για να ξεκινήσει χρειάζεται 10 – 12 αμαξίδια, γίνεται άμεσα κατανοητό το πόσο δύσκολο είναι να εξοπλιστεί. Η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί τέτοιες προσπάθειες και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε τοπικούς φορείς (περιφέρειες, δήμους) και χορηγίες απλά για να ξεκινήσουν.

– Ποια είναι η συμμετοχή και η συνεργασία της ΟΣΕΚΚ με αντίστοιχες προσπάθειες στο εξωτερικό, τόσο οργανωτικά με συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών, όσο και αγωνιστικά;

Η ΟΣΕΚΚ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας IWBF και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής ζώνης IWBF – Europe και η συνεργασία μαζί τους είναι σταθερή και τακτική. Συμμετέχουμε σε αθλητικές διοργανώσεις αλλά και σε συμβούλια που διεξάγονται τακτικά προκειμένου να συζητούνται όλα όσα αφορούν το άθλημα. Μέλη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια συμβούλια όποτε η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας κλπ είναι δεδομένη.

sintagma3on31-Πόσο αλλάζει τη ζωή των αθλητών η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες, σε σύγκριση με το διάστημα πριν ασχοληθούν με αυτές;

Η ΟΣΕΚΚ είναι μια αθλητική ομοσπονδία που όμως λόγω της εμπλοκής της αναπηρίας αναλαμβάνει και κοινωνικό ρόλο. Είναι πολύ βασικό για ένα άτομο με αναπηρία να κάνει αθλητισμό τόσο για την φυσική του κατάσταση όσο και για την ψυχική του υγεία, αφού μέσω του αθλητισμού δίνεται η δυνατότητα κοινωνικοποίησης ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα που έχουν αποκτήσει πρόσφατα μια αναπηρία. Οι αθλητές αποκτούν ενδιαφέροντα και κίνητρα ενώ βλέπουν τον αθλητισμό σαν μια ωραία διέξοδο που τους βοηθάει στη ζωή τους γενικότερα.

 

Περισσότερα & πηγή φωτο: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue