«Ακραία και επικίνδυνη για τη ζωή 35 χιλιάδων Σαμίων» χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση που έχει ανακύψει στο Νοσοκομείο της Σάμου, καθώς δεν εκτελούνται πλέον βιοχημικές εξετάσεις, ελλείψει του απαιτούμενου στον βιοχημικό αναλυτή, υγρού!
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης 3 Οκτώβρη ο Ιατρικός Σύλλογος του Νοσοκομείου Σάμου, ακούστηκαν ανατριχιαστικές αλήθειες! Υπάρχουν αντιδραστήρια επαρκή για δέκα και μόνο βιοχημικές εξετάσεις, όταν σε καθημερινή βάση απαιτείται να εκτελούνται εκατοντάδες, όχι μόνο για τις ανάγκες των νοσηλευομένων αλλά και των έκτακτων περιστατικών.
Ο διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Νίκος Κακλαμάνης, δήλωσε πως «ζητείται από όλους εμάς τους γιατρούς να παρέχουμε ιατρική των αρχών του προηγούμενου αιώνα(!!!) κάτω από συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία» ενώ δήλωσε αιχμηρά πως θα έπρεπε να επιληφθεί του ζητήματος ο Εισαγγελέας, καθώς «δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ήδη συλληφθεί οι υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο».
Σημειώνεται πως ο αξονικός τομογράφος παραμένει επί μήνες εκτός λειτουργίας ελλείψει των απαιτούμενων ανταλλακτικών, ενώ σε λίγες μέρες πιθανόν να είναι αδύνατη ως και η διενέργεια απλών αιματολογικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου τα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο στην αιμοδοσία, θα επαρκέσουν για δύο-τρεις μέρες ακόμη…
Την αντίθετη άποψη εξέφρασε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου Βασίλεια Σίδερη τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Σάμο, καθώς όλες οι εξετάσεις γίνονται σε σύμβαση με ιδιωτικά διαγνωστικά».
Είπε πως ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εξυπηρετούν τους ασθενείς χωρίς κόστος για εκείνους, το οποίο καταβάλλει το νοσοκομείο μέχρι να γίνει προμήθεια των αντιδραστηρίων που λείπουν, καθώς η παραγγελία έχει γίνει προ καιρού αλλά και τα εντάλματα με τα οφειλόμενα προς την φαρμακευτική εταιρεία, έχουν εκδοθεί. «Αποτελεί θέμα ωρών η διευθέτηση του ζητήματος» δήλωσε η διοικήτρια.
Μαργαρίτα Ικαρίου(Δημοσιογράφος)