Για άλλη μία φορά στήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα για τη διάσωση ενός ακόμα τραυματισμένου θαλάσσιου ζώου. Μία θηλυκή χελώνα του είδους Caretta caretta, περίπου 20 ετών βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Μαγγανίτης της Ικαρίας. Δυστυχώς είχε ακρωτηριαστεί το μπροστινό της πτερύγιο. Με μία φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθεια, τόσο των κατοίκων που την εντόπισαν, όσο και των λιμενικών Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου Ικαρίας, καθώς επίσης και του κτηνιάτρου κ. Θεοδωράκη που της προσέφερε πρώτες βοήθειες, η χελώνα τελικά επέζησε και μεταφέρθηκε στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο. Εδώ της παρείχαμε ολιγοήμερη περίθαλψη, με την πολύτιμη βοήθεια του κτηνιάτρου κ. Καραμηνά. Εχθές ταξίδεψε για τον Πειραιά, όπου την παρέλαβαν οι άνθρωποι του κέντρου περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών του «Αρχέλων», οι οποίοι και τις προσφέρουν περαιτέρω εξειδικευμένη φροντίδα.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι για άλλη μία φορά, η βοήθεια του πληρώματος του «Νήσος Μύκονος» ήταν ανεκτίμητη. Τόσο το πλήρωμα του πλοίου, όσο και η διοίκηση της Hellenic Seaways, έδειξαν για άλλη μία φορά την πραγματική ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας των θαλασσών μας. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε, καθώς κατά τα 3 τελευταία χρόνια που η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έκανε τακτικά δρομολόγια στο αν. Αιγαίο, αντιμετωπίσαμε πολυάριθμα προβλήματα με τις άλλες ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτές μπορεί να χαρακτηρίζονταν από ασυνέπεια στα δρομολόγια, κακή ποιότητα πλοίων, συνεχείς βλάβες κλπ, αλλά τηρούσαν κατά γράμμα τη γραφειοκρατική διαδικασία για τη μεταφορά τραυματισμένων ζώων. Ως αποτέλεσμα πολλά τραυματισμένα ζώα που μεταφέρθηκαν σε ακατάλληλους χώρους, πέθαναν από ασφυξία στο γκαράζ από τα καυσαέρια καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να τα μεταφέρει σε πιο κατάλληλο χώρο. Άλλα ζώα απλώς αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν, με αποτέλεσμα είτε να πεθάνουν, ή να πρέπει να κάνουν ένα πολύ μακρύ ταξίδι μέσω άλλων νησιών για να μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με άλλη εταιρεία, έτσι ώστε να μεταφερθούν σε εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης.
Στο Αρχιπέλαγος, παραλαμβάνουμε δεκάδες τραυματισμένα ζώα κάθε μήνα, τόσο θαλάσσια ζώα, όσο και πτηνά και μικρά θηλαστικά, τα οποία είτε περιθάλπουμε, είτε έπειτα από μία πρώτη φροντίδα και προετοιμασία για ένα δύσκολο ταξίδι, τα προωθούμε στα εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης στην Αθήνα.
Μόνο αυτή την εβδομάδα για παράδειγμα, πέρα από τη θαλάσσια χελώνα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο περιστατικά άλλων σπάνιων θαλάσσιων ζώων (μια μεσογειακή φώκια και ένα δελφίνι), καθώς και δυο τραυματισμένα πουλιά. Αυτό συμβαίνει καθώς το νησί της Σάμου, όπου το «Αρχιπέλαγος» έχει την κεντρική του βάση, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση όπου καταλήγουν πολλά έντονα θαλάσσια ρεύματα. Επίσης χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλη ακτογραμμή και παράλληλα αποτελεί σημαντικό πέρασμα τόσο για τα μεταναστευτικά πουλιά, όσο και για τα θαλάσσια θηλαστικά (φάλαινες και δελφίνια).
Η συμβολή τόσων ανθρώπων στον εντοπισμό και την διάσωση των τραυματισμένων άγριων ζώων αποδεικνύει κάτι που είναι βαθιά μας πεποίθηση: ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην φύση, ακόμα και αν κάποιες φορές δεν το συνειδητοποιούν, έχουν την πλέον ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Συχνά όμως έχουν δεχτεί λαθεμένη πληροφόρηση από μια διαστρεβλωμένη «οικολογική φλυαρία». Η συνεργασία μαζί τους ενισχύει την πεποίθηση μας ότι κοινωνίες των νησιών και της επαρχίας γενικότερα, μπορούν να έχουν έναν πραγματικά καταλυτικό ρόλο για την ουσιαστική προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου που χαρακτηρίζει τον τόπο μας.